Cum sa iti ajuti copilul sa dezvolte o pasiune pentru citit

Publicat pe 19.02.2020 la 10:55 Actualizat pe 19.02.2020 la 11:49

Cititul constituie o importanta modalitate de invatare, nu doar in cazul copiilor ci la orice varsta, iar o pasiune pentru citit dezvoltata de la varste fragede nu poate fi decat benefica. Daca in primii ani de viata, copiii simt o atractie pentru carti, fiind in perioada aceea de explorare, cand descopera lucruri noi si sunt curiosi, pe parcurs, aceasta poate disparea din cauza ca vor gasi alte preocupari.

pixabay.com

Este evident faptul ca, in zilele noastre, cititul a devenit o preocupare din ce in ce mai rar intalnita, dar daca vrei ca acest lucru sa nu se intample si cu copilul tau, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi in functie de varsta acestuia.

Copiii intre 6 luni si un an
Specialistii recomanda parintilor sa inceapa sa le citeasca copiilor inca de la varsta de 6 luni, cand acestia incep sa pronunte primele vocale si consoane. La 7 luni recunosc deja sunetele familiare, iar intre 8 luni si un an incep sa atribuie sens cuvintelor. La aceasta varsta, copiii apreciaza cartile viu colorate cu coperti cartonate sau textile. Acestea trebuie sa aiba imagini simple, reprezentand obiecte familiare sau alti copii. Lectura cartilor de catre parinti trebuie insotita de cantecele vesele, cu texte rimate, si de raspunsuri la toate reactiile copilului.

Copiii intre 1 si 2 ani
La aceasta varsta trebuie sa incepi sa lasi copilul sa isi aleaga singur cartea, fie de la librarie fie din raftul de acasa. La orice iesire cu copilul, ia in bagaje si o carte din care sa ii citesti. Lectura trebuie sa fie facuta interpretand voci diferite pentru personaje si redand gesturi si miscari ale acestora. Copiilor din aceasta categorie de varsta le place sa atinga paginile sau materialele din carte si sa asculte povesti simple, scurte, cu rime banale.

Copiii intre 2 si 3 ani
Lasa copilul sa aleaga cartea pe care vrea sa i-o citesti si permite-i sa o tina si sa intoarca paginile in timpul lecturii. Chiar daca va alege mereu aceeasi carte, citeste-i de cate ori doreste, lasandu-l sa completeze propozitiile pe care deja le-a invatat. Cere-i sa indice cu degetul personajele din poze, sa le numeasca, si incurajeaza-l sa imite miscarile si vocile personajelor, pe timpul povestii.

Copiii intre 3 si 5 ani
La aceasta varsta, copilul continua sa isi dezvolte vocabularul, poate sa converseze si intelege majoritatea cuvintelor pe care le aude. Apreciaza sa aiba cartile proprii, sa memoreze povestile preferate si sa inventeze povesti noi, pe baza imaginilor din carti. Ii poti citi carti cu intrigi simple si amuzante, cu intamplari si evenimente din viata cotidiana.

Copiii intre 5 si 7 ani
Deja poti merge impreuna cu copilul in librarii, pentru a rasfoi si a alege impreuna cartile. Pentru aceasta categorie de varsta, cartile de la editura Arthur sunt foarte potrivite, avand poze viu colorate, dimensiuni mari si pagini multe, care pot fi citite in mai multe reprize. Deja, copilul poate citi si fara ajutorul tau, apreciind cartile cu text clar si usor de lecturat si ilustratii sugestive. De asemenea, copiii ajunsi la aceasta varsta incep sa aiba personaje si chiar autori preferati.

Indiferent de varsta copilului, este bine sa ii citesti in mod regulat, zilnic, la aceeasi ora, de preferat intr-o camera linistita in care sa nu existe televizor sau orice altceva ce i-ar putea distrage atentia.
Pe masura ce copilul creste, puteti citi alternativ cate o pagina sau un paragraf. Ajuta-l sa inteleaga cuvintele necunoscute, pentru ca astfel nu va pierde firul lecturii, iar interesul sau va creste progresiv.
Daca il observi ca nu este interesat atunci cand vrei sa-i citesti, nu insista si nu il forta sa te asculte, pentru ca astfel nu vei rezolva nimic. Cere-i sa te anunte cand va dori sa ii citesti si astfel ii vei crea senzatia ca el are initiativa.

Sursa foto: pixabay.com

În articolul

Cum sa iti ajuti copilul sa dezvolte o pasiune pentru citit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un japonez stabilit în România arată cât de mult a plătit pentru un coş de cumpărături în ţara lui natală
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării „Stăpânului Moldovei”! Totul a fost filmat cu o dronă
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x