Cum să lucrezi în mod productiv de acasă: 5 sfaturi de pus în practică
Publicat pe 26.03.2020 la 10:00 Actualizat pe 26.03.2020 la 10:21
Există numeroase beneficii atunci când lucrezi de acasă, de la faptul că îți poți crea propriul program și până la faptul că nu trebuie să te aranjezi ca să ieși din casă. Dar, în același timp, te poți lăsa ușor distras de tot felul de alte activități și ajungi să nu mai termini raportul la care lucrezi de două zile. Din fericire, există câteva soluții care te pot ajuta să rămâi productiv, fie că lucrezi de pe canapea sau la masa din bucătărie. Așadar, iată cum poți să îți creezi spațiul perfect de lucru acasă:
Există numeroase beneficii atunci când lucrezi de acasă, de la faptul că îți poți crea propriul program și până la faptul că nu trebuie să te aranjezi ca să ieși din casă. Dar, în același timp, te poți lăsa ușor distras de tot felul de alte activități și ajungi să nu mai termini raportul la care lucrezi de două zile.
Din fericire, există câteva soluții care te pot ajuta să rămâi productiv, fie că lucrezi de pe canapea sau la masa din bucătărie. Așadar, iată cum poți să îți creezi spațiul perfect de lucru acasă:
Da, chiar dacă nu mai depinzi de programul clasic de muncă, tot ar fi indicat să stabilești care este momentul ideal pentru a începe să lucrezi. Cu alte cuvinte, încearcă să structurezi ziua în funcție de cât de multe ai de făcut. De exemplu, poate te simți mai creativ dimineața. Folosește acest timp pentru a găsi idei noi pentru proiectul la care lucrezi.
Nu toată lumea are o cameră specială pentru birou acasă, dar cel puțin poți găsi un loc pe care să îl transformi cu ușurință în spațiu de lucru. Te poți așeza pe canapea în sufragerie și a doua zi la masa din bucătărie, în funcție de proiect, sau, dacă simți nevoia să te izolezi, într-o cameră unde să nu te deranjeze nimeni.
Deși poate părea tentant să lucrezi în pijamale de acasă și să lași televizorul pornit, aceste lucruri îți pot afecta de fapt productivitatea. Așa cum trebuie să îți amenajezi un spațiu de lucru potrivit, la fel de important este să te pregătești ca și când ai merge la birou. Setează alarma, schimbă hainele, fă-ți o cană cu cafea și orice alt lucru care te ajută să te pregătești de lucru. Ai putea chiar să începi cu lista de task-uri pe care le ai de rezolvat. E mai ușor să fii productiv atunci când știi ce ai de făcut pentru ziua respectivă.
Indiferent de camera în care lucrezi, ar fi bine să faci puțină curățenie înainte. Dacă spațiul este dezorganizat, nu vei putea să te concentrezi și fiecare mic detaliu îți va distrage atenția. În plus, dacă îți organizezi cât mai bine spațiul de lucru, nu va trebui să cauți apoi printre mormane de hârtii agenda cu notițele pentru proiectul la care lucrezi.
Orice pauză este benefică atunci când lucrezi, chiar și când faci asta de acasă. Poți stabili anumite ore când trebuie să iei o pauză sau, pur și simplu, poți face asta atunci când simți că te blochezi și ai nevoie de câteva minute să te relaxezi. De exemplu, ieși la o plimbare în jurul blocului pentru zece minute ca să te relaxezi și să poți veni cu idei noi.