Cum scăpăm de frica de succes

Publicat pe 14.07.2016 la 11:10 Actualizat pe 14.07.2016 la 11:39

Poate că pare paradoxal, dar e posibil să o avem – mai mult, ne poate ţine pe loc fără să ne dăm seama. Această teamă nu e niciodată evidentă – cine dintre noi ar afirma, întrebată despre asta, că nu-şi doreşte succesul?


Poate că pare paradoxal, dar e posibil să o avem – mai mult, ne poate ţine pe loc fără să ne dăm seama. Această teamă nu e niciodată evidentă – cine dintre noi ar afirma, întrebată despre asta, că nu-şi doreşte succesul?

Atunci, cum se manifestă ea şi, mai ales, de ce apare?


Ne reprezentăm succesul într-un mod care nu ne este benefic
Uneori, putem lucra împotriva noastră, atunci când vine vorba despre cum ne reprezentăm succesul. De exemplu, dacă suntem de părere că a avea succes înseamnă să nu ai familie (sau să o neglijezi), iar aceste lucruri sunt împotriva valorilor noastre, vom ajunge, probabil, să credem că nu suntem o persoană de succes şi că nu vom atinge niciodată succesul.
Ancoraţi în credinţe puternice cu privire la ceea ce „ar trebui” sau „n-ar trebui” să fie succesul, am putea ajunge chiar la teama de succes. La nivel practic, succesul înseamnă pentru fiecare persoană altceva. E important să ne îndreptăm în direcţia potrivită pentru noi.

Evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes
Dacă recunoaştem la noi atitudini precum: „Mi-ar plăcea să fac, dar nu am timp”, „Mi-aş dori să..., dar nu am energie” etc., înseamnă că evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes.
Însă, e important să ne asumăm de la început că, în orice direcţie ne-am angrena, va fi nevoie de dedicare, de efort şi de alocarea unui timp până vom vedea rezultatele. Şi, în definitiv, e necesar să investim şi să ne uităm la această investiţie ca la o experienţă, ca la o călătorie care se va dovedi utilă - dacă nu imediat, la un moment dat.

Iată câteva modalităţi prin care am putea aborda teama de succes, odată descoperită:

• Defineşte-ţi succesul
În primul rând, e important să definim ce înseamnă succesul pentru noi. Poate că e vorba despre a fi mame bune, a avea o familie fericită sau o carieră care să ne împlinească – în orice caz, succesul poate lua feţe extrem de diverse. De aici putem porni în direcţia dorită.


• Găseşte-ţi o comunitate care să te susţină
Apoi, e important să ne dăm seama pe cine avem alături. Cine ne poate susţine? Nu neapărat la un suport financiar, ci, mai ales, la unul emoţional. E util să ştim pe cine ne putem baza şi cum ne poate ajuta acest lucru să mergem mai departe, să perseverăm. Cu siguranţă, vor exista şi momente mai dificile în drumul nostru – de aceea, e important să ne creăm un context benefic stimulării, dezvoltării şi continuării drumului ales, în ciuda obstacolelor (inevitabile, de multe ori).


• Reformulează întrebările la care pare că nu găseşti răspuns

Uneori e dificil să ne dăm seama că ceea ce ne ţine pe loc este chiar frica de succes. De aceea, reformularea a ceea ce ni se întâmplă ne poate ajuta. De exemplu, întreabă-te ce te împiedică să mergi mai departe, de ce nu trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti în acest moment? Câteodată, e dificil să găsim răspunsuri, pentru că întrebările nu ne ajută nici ele.

Sunt multe temeri care ne ţin pe loc, unele foarte surprinzătoare, altele, deloc evidente. Mai ales pentru femeile care se interiorizează. Este important să conştientizăm care sunt fricile care nu ne folosesc.

În articolul

Cum scăpăm de frica de succes

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x