Cum scăpăm de frica de succes
Publicat pe 14.07.2016 la 11:10 Actualizat pe 14.07.2016 la 11:39
Poate că pare paradoxal, dar e posibil să o avem – mai mult, ne poate ţine pe loc fără să ne dăm seama. Această teamă nu e niciodată evidentă – cine dintre noi ar afirma, întrebată despre asta, că nu-şi doreşte succesul?
Poate că pare paradoxal, dar e posibil să o avem – mai mult, ne poate ţine pe loc fără să ne dăm seama. Această teamă nu e niciodată evidentă – cine dintre noi ar afirma, întrebată despre asta, că nu-şi doreşte succesul?
Atunci, cum se manifestă ea şi, mai ales, de ce apare?
Ne reprezentăm succesul într-un mod care nu ne este benefic
Uneori, putem lucra împotriva noastră, atunci când vine vorba despre cum ne reprezentăm succesul. De exemplu, dacă suntem de părere că a avea succes înseamnă să nu ai familie (sau să o neglijezi), iar aceste lucruri sunt împotriva valorilor noastre, vom ajunge, probabil, să credem că nu suntem o persoană de succes şi că nu vom atinge niciodată succesul.
Ancoraţi în credinţe puternice cu privire la ceea ce „ar trebui” sau „n-ar trebui” să fie succesul, am putea ajunge chiar la teama de succes. La nivel practic, succesul înseamnă pentru fiecare persoană altceva. E important să ne îndreptăm în direcţia potrivită pentru noi.
Evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes
Dacă recunoaştem la noi atitudini precum: „Mi-ar plăcea să fac, dar nu am timp”, „Mi-aş dori să..., dar nu am energie” etc., înseamnă că evităm acţiunile care ne-ar putea duce către succes.
Însă, e important să ne asumăm de la început că, în orice direcţie ne-am angrena, va fi nevoie de dedicare, de efort şi de alocarea unui timp până vom vedea rezultatele. Şi, în definitiv, e necesar să investim şi să ne uităm la această investiţie ca la o experienţă, ca la o călătorie care se va dovedi utilă - dacă nu imediat, la un moment dat.
Iată câteva modalităţi prin care am putea aborda teama de succes, odată descoperită:
• Defineşte-ţi succesul
În primul rând, e important să definim ce înseamnă succesul pentru noi. Poate că e vorba despre a fi mame bune, a avea o familie fericită sau o carieră care să ne împlinească – în orice caz, succesul poate lua feţe extrem de diverse. De aici putem porni în direcţia dorită.
• Găseşte-ţi o comunitate care să te susţină
Apoi, e important să ne dăm seama pe cine avem alături. Cine ne poate susţine? Nu neapărat la un suport financiar, ci, mai ales, la unul emoţional. E util să ştim pe cine ne putem baza şi cum ne poate ajuta acest lucru să mergem mai departe, să perseverăm. Cu siguranţă, vor exista şi momente mai dificile în drumul nostru – de aceea, e important să ne creăm un context benefic stimulării, dezvoltării şi continuării drumului ales, în ciuda obstacolelor (inevitabile, de multe ori).
• Reformulează întrebările la care pare că nu găseşti răspuns
Uneori e dificil să ne dăm seama că ceea ce ne ţine pe loc este chiar frica de succes. De aceea, reformularea a ceea ce ni se întâmplă ne poate ajuta. De exemplu, întreabă-te ce te împiedică să mergi mai departe, de ce nu trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti în acest moment? Câteodată, e dificil să găsim răspunsuri, pentru că întrebările nu ne ajută nici ele.
Sunt multe temeri care ne ţin pe loc, unele foarte surprinzătoare, altele, deloc evidente. Mai ales pentru femeile care se interiorizează. Este important să conştientizăm care sunt fricile care nu ne folosesc.