Cum supraviețuiești în primul an pe cont propriu

Publicat pe 12.06.2014 la 09:26 Actualizat pe 12.06.2014 la 14:08

Sa te muti pe cont propriu poate fi uneori coplesitor. Fara confortul asigurat de parinti sau senzatia de tabara pe care o aveai cand locuiai in camin, sa locuiesti singur si sa incepi sa iti construiesti o viata este un pas mare, care poate fi usurat daca aplici niste reguli simple.

Sa te muti pe cont propriu poate fi uneori coplesitor. Fara confortul asigurat de parinti sau senzatia de tabara pe care o aveai cand locuiai in camin, sa locuiesti singur si sa incepi sa iti construiesti o viata este un pas mare, ce poate fi usurat daca aplici niste reguli simple.

1. Fa-ti un buget de cheltuieli si respecta-l

Prima regula este ca oricat de mult sau de putin ai castiga, plata chiriei este prioritara. Abia apoi decizi sa iti dai banii pe o pereche de pantofi rosii sau un Xbox.

2. Invata sa gatesti

Este simplu si comod sa comanzi pizza din varful patului sau sa suni la cel mai apropiat restaurant chinezesc. Insa va fi si mult mai costisitor pe termen lung. Asa ca ia retetele mamei, invita 2-3 prieteni si gatiti impreuna.

3. Mobilierul gratis e cel mai bun

Canapeaua de la matusa sau fotoliile bunicilor nu sunt ultimul racnet in materie de stil, dar cu siguranta iti vor folosi. Avantajele sunt ca nu te vor costa nimic si nici nu trebuie sa fii stresat cand iti vin prietenii in vizita, pazindu-I sa nu iti strice fotoliul de 2.000 de euro care va fi demodat in 6 luni. In plus, cand vechiturile nu iti mai plac, mai poti da o roata pe la neamuri sa vezi cum poti redecora.

4. Limiteaza-ti bugetul de distractii

Oricat de limitat ar fi bugetul tau, stim ca nu vei renunta la distractii. Daca vrei sa o faci fara griji, pastreaza o suma de bani special pentru iesirile in oras din fiecare suma pe care o incasezi, fie ea salariu, bursa sau o bancnota strecurata de mama ta la plecare.

5. Cumpara “destept”

Invata unde sunt promotiile pe rafturile magazinelor, cumpara produse de tipul “2 la preț de 1” ca sa economisesti pe termen lung si verifica preturile magazinelor online cand ai de facut o achizitie mai costisitoare. Asa iti vor ramane mai multi bani pentru distractie.

6. Pune intrebari, cere detalii

Este normal sa te interesezi de ce platesti atat de multi bani pe abonamentul de cablu cand tot ce te intereseaza pe tine este internetul sau de ce consumul tau de apa este cel mai mare din bloc. Astfel, elimini posibilitatea sa platesti servicii pe care nu le folosesti sau de care nu ai nevoie.

7. Nu fii prea mandru sa-ti suni parintii sa te ajute

Parintii tai vor fi mandri si multumiti sa te ajute cu toate sfaturile, sa te integrezi in viata ta pe cont propriu. Doar fiindca ai plecat de acasa nu inseamna ca nu mai ai nevoie de ei.

Deci, pune-le in aplicare!

În articolul

Cum supraviețuiești în primul an pe cont propriu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x