Cum supraviețuiești în primul an pe cont propriu
Publicat pe 12.06.2014 la 09:26 Actualizat pe 12.06.2014 la 14:08
Sa te muti pe cont propriu poate fi uneori coplesitor. Fara confortul asigurat de parinti sau senzatia de tabara pe care o aveai cand locuiai in camin, sa locuiesti singur si sa incepi sa iti construiesti o viata este un pas mare, care poate fi usurat daca aplici niste reguli simple.
Sa te muti pe cont propriu poate fi uneori coplesitor. Fara confortul asigurat de parinti sau senzatia de tabara pe care o aveai cand locuiai in camin, sa locuiesti singur si sa incepi sa iti construiesti o viata este un pas mare, ce poate fi usurat daca aplici niste reguli simple.
1. Fa-ti un buget de cheltuieli si respecta-l
Prima regula este ca oricat de mult sau de putin ai castiga, plata chiriei este prioritara. Abia apoi decizi sa iti dai banii pe o pereche de pantofi rosii sau un Xbox.
2. Invata sa gatesti
Este simplu si comod sa comanzi pizza din varful patului sau sa suni la cel mai apropiat restaurant chinezesc. Insa va fi si mult mai costisitor pe termen lung. Asa ca ia retetele mamei, invita 2-3 prieteni si gatiti impreuna.
3. Mobilierul gratis e cel mai bun
Canapeaua de la matusa sau fotoliile bunicilor nu sunt ultimul racnet in materie de stil, dar cu siguranta iti vor folosi. Avantajele sunt ca nu te vor costa nimic si nici nu trebuie sa fii stresat cand iti vin prietenii in vizita, pazindu-I sa nu iti strice fotoliul de 2.000 de euro care va fi demodat in 6 luni. In plus, cand vechiturile nu iti mai plac, mai poti da o roata pe la neamuri sa vezi cum poti redecora.
4. Limiteaza-ti bugetul de distractii
Oricat de limitat ar fi bugetul tau, stim ca nu vei renunta la distractii. Daca vrei sa o faci fara griji, pastreaza o suma de bani special pentru iesirile in oras din fiecare suma pe care o incasezi, fie ea salariu, bursa sau o bancnota strecurata de mama ta la plecare.
5. Cumpara “destept”
Invata unde sunt promotiile pe rafturile magazinelor, cumpara produse de tipul “2 la preț de 1” ca sa economisesti pe termen lung si verifica preturile magazinelor online cand ai de facut o achizitie mai costisitoare. Asa iti vor ramane mai multi bani pentru distractie.
6. Pune intrebari, cere detalii
Este normal sa te interesezi de ce platesti atat de multi bani pe abonamentul de cablu cand tot ce te intereseaza pe tine este internetul sau de ce consumul tau de apa este cel mai mare din bloc. Astfel, elimini posibilitatea sa platesti servicii pe care nu le folosesti sau de care nu ai nevoie.
7. Nu fii prea mandru sa-ti suni parintii sa te ajute
Parintii tai vor fi mandri si multumiti sa te ajute cu toate sfaturile, sa te integrezi in viata ta pe cont propriu. Doar fiindca ai plecat de acasa nu inseamna ca nu mai ai nevoie de ei.
Deci, pune-le in aplicare!