Cum trebuie să arate un contract legal de închiriere a unui imobil

Publicat pe 29.11.2021 la 17:07 Actualizat pe 29.11.2021 la 17:09

Închirierea unui imobil vine la un moment dat în viața fiecăruia dintre noi. Fie ai făcut deja acest lucru în studenție, fie ai o proprietate pe care vrei să o închiriezi, fie ai vândut casa și până este gata cea nouă ai nevoie de un locuință cu chirie, indiferent de motivul alegerii tale, trebuie să ai la bază câteva detalii care să te ajute să faci alegerea potrivită.

În cazul în care ai nevoie de un imobil închiriat trebuie să fii atentă la cerințele proprietarilor

Shutterstock

Un lucru este clar. În cazul în care ai nevoie de un imobil închiriat trebuie să fii atentă la cerințele proprietarilor, la gradul de securitate al imobilului, la multe detalii pentru ca locul pe care alegi trebuie ca la finalul zilei să te facă să te simți ca acasă.

Un prim sfat venit la specialiști este ca atunci când decizi să te muți în chirie este să nu dai mai mult de 30% din venituri pe plata acesteia. Încearcă să incluzi în buget și costurile mutării, garanția pentru proprietar, noile contracte la utilități.

Atunci când alegi locul unde vrei să te muți, trebuie să alegi zona și în funcție de prețuri, dar trebuie să iei în considerare dacă ai mașină dacă există loc de parcare, dacă ai aproape și mijloace de transport în comun, dacă este un cartier sigur, dacă sunt magazine în zonă, parcuri sau sală de sport.

De asemenea, contractul de închiriere este deosebit de important. Contractul de închiriere anaf îți va oferi siguranța că ai și drepturi, ca și chiriaș. Acesta te va ajuta să te protejezi de proprietari prea curioși care îți pot încălca spațiul. Felul în care faci plata este de asemenea precizat în contractul de închiriere, fie că vei plăti cash sau prin virament bancar. Ține minte să ceri mereu chitanța dacă faci plata cash, ca să ai dovada plății.

Suma chiriei este menționată în contractul de închiriere, așa că nu ai cum să ai parte de majorări supriză din partea proprietarilor. Contractul de închiriere te poate asigura că nu poți fi dat afară peste noapte. Indiferent de data stabilită pentru încetarea contractului, vei avea la dispoziție 60 de zile pentru găsirea unei noi locuințe.

Ceea ce ține de garanție, aceasta nu depășește de regulă chiria lunară, dar asigură-te că este și aceasta menționată în contract.

Mai jos ai un link cu instrucțiunile în ceea ce privește înregistrarea contractului la Anaf: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/decl_unica_16072018.pdf

Uite un model de contract:

CONTRACT DE INCHIRIERE (Model)

Ziua ____, Luna ____, Anul_____

PARTILE CONTRACTANTE

____________________________________________________ domiciliat in ______________, sect. / judet ________________, str. ______________________________________, nr. ______, bl. _____, sc. _____, et. ______, ap. ______, identificat cu ______, seria ____, nr. ____, CNP __________________________, tel. ____________________, e-mail _____________________ in calitate de PROPRIETAR

si

____________________________________________________ domiciliat in ______________, sect. / judet ________________, str. ______________________________________, nr. ______, bl. _____, sc. _____, et. ______, ap. ______, identificat cu ______, seria ____, nr. ____, CNP __________________________, tel. ____________________, e-mail _____________________ in calitate de CHIRIAS,

au convenit incheierea prezentului contract de inchiriere cu respectarea clauzelor de mai jos.

Intre partile mai sus mentionate intervine prezentul contract de inchiriere in urmatoarele conditii:

Art. 1. Proprietarul asigura chiriasului folosirea spatiului situat in _________________, sect. / judet ________________, str. ______________________________________, nr. ______, bl. _____, sc. _____, et. ______, ap. ______ . Obiectul inchirierii este format din _____________

_____________________________________________________________________________.

Art. 2. Bunul inchiriat nu este grevat de sarcini.

Art. 3. Proprietarul preda chiriasului bunul inchiriat la data de: _____________________.

Art. 4. Proprietarul preda chiriasului bunul inchiriat in buna stare:___________________ _________________________________________________________________________

PRETUL INCHIRIERII, MODALITATEA DE PLATA

Art. 5. Pretul inchirierii, respectiv chiria este de __________________________.

Modalitatea de plata:

chiriasul va plati anticipat pe ________________luni

chiria va fi platita in euro sau in lei la cursul ___________ din ziua efectuarii platii

chiria va fi platita la data de ________________ ale lunii

incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului contract, chiriasul se obliga sa constituie un fond de garantie, echivalent al unei chirii lunare.

Art. 6. Cuantumul chiriei va putea fi modificat de catre parti, prin acord, pe baza de act aditional la prezentul contract.

DURATA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE

Art. 7. Prezentul contract de inchiriere se incheie pe o perioada de _______ luni de zile, cu incepere de la data de ____________ pana la data de ____________.

Art. 8. Prezentul contract de inchiriere poate inceta si inainte de data sus mentionata prin acordul scris al ambelor parti.

Art. 9. Prezentul contract de inchiriere va putea fi prelungit prin acordul scris al ambelor parti pana la data expirarii prezentului contract si cu anuntarea partilor cu minim 30 zile in avans.

OBLIGATIILE PROPRIETARULUI

Art. 10. Proprietarul va preda chiriasului bunul inchiriat, precum si toate accesoriile acestuia, mobilat si in stare buna de functionare a instalatiilor, incepand cu data de _____________.

Art. 11. Proprietarul nu va stanjeni pe chirias in exercitarea dreptului de folosinta asupra bunului inchiriat.

Art. 12. Proprietarul nu va putea sa inchirieze bunul care face obiectul prezentului contract vreunui tert.

OBLIGATIILE CHIRIASULUI

Art. 13. Chiriasul se obliga ca pe toata durata inchirierii sa pastreze in bune conditii bunul inchiriat, precum si accesoriile acestuia, sa nu le degradeze sau deterioreze.

Art. 14. Chiriasul va folosi bunul inchiriat numai potrivit destinatiei prevazute in contract.

Art. 15. Chiriasul se obliga sa plateasca proprietarului chiria la termenul scadent convenit in contract.

Art. 16. Pe toata durata inchirierii, chiriasul va suporta toate cheltuielile referitoare la utilitatile consumate pentru folosinta bunului inchiriat, respectiv, gaz, curent, telefon, cablu, apa-canal, degajarea gunoiului, etc., dar si eventualele reparatii efectuate de asociatia de locatari, reparatii ce revin cota parte persoanelor ce locuiesc in imobil.

Art. 17. Chiriasul va efectua pe cheltuiala sa lucrarile de reparatii ale bunului inchiriat daca sunt deteriorate de culpa sa.

Art. 18. Chiriasul va raspunde de distrugerea totala sau partiala a bunului inchiriat care s-ar datora culpei sale

Art. 19. Chiriasul nu va face modificari bunului inchiriat decat cu acordul scris al proprietarului.

Art. 20. Chiriasul la expirarea acestui contract va restitui bunul inchiriat impreuna cu toate accesoriile acestuia in aceeasi stare in care le-a primit.

Art. 21. Chiriasul se obliga sa permita Proprietarului sa verifice starea imobilului, in orice moment al derularii contractului, cu anuntului prealabil al chiriasului.

Art. 22. Chiriasul are dreptul de a-i fi returnata suma achitata cu titlu de garantie, la finalul prezentului contract, cu conditia executarii corespunzatoare a obligatiilor asumate si ulterior semnarii de catre proprietar a procesului verbal de predare – primire al imobilului.

RASPUNDEREA PARTILOR CONTRACTANTE

Art. 23. Pentru neplata chiriei in termenele contractuale sau incalcarea oricarei clauze din acest contract, proprietarul poate solicita unilateral rezilierea contractului si evacuarea chiriasului.

Art. 24. Neplata facturilor de utilitati in termenul scadent atrage rezilierea de drept a contractului, fara notificare si fara interventia instantelor judecatoresti ori indeplinirea vreunei alte formalitati, cu consecinta retinerii de catre proprietar a garantiei achitate de catre chirias.

LITIGII

Art. 25. Eventualele litigii care s-ar putea ivi in legatura cu acest contractor pot fi solutionate pe cale amiabila, iar daca partile nu cad de acord vor fi solutionate de instantele de judecata competente.

ALTE CLAUZE

Prezentul contract de inchiriere intra in vigoare la data de ___________________.

Acest contract are ca temei dispozitiile legislatiei in vigoare.

Contractul si anexa au fost incheiate in 2 exemplare originale, unul pentru fiecare parte contractanta.

PROPRIETAR CHIRIAS

__________________________ _________________________

În articolul

Cum trebuie să arate un contract legal de închiriere a unui imobil

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x