Dalai Lama: 10 învățăminte pentru o viață liniștită

Publicat pe 18.10.2016 la 09:50 Actualizat pe 18.10.2016 la 09:36

Dalai Lama este cel mai cunoscut reprezentat al lui Buddha. Tenzin Gytso, caci despre el este vorba, a fost descoperit la varsta de 2 ani si a devenit conducator spiritual al Tibetului la doar 5 ani.

hepta.ro

Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, este cel mai cunoscut reprezentant al lui Buddha, pe planetă. Tenzin Gytso, căci despre el este vorba, a fost unul prodigios, care a inspirat mase de oameni. Descoperit de la frageda vârstă de 2 ani, a fost socotit ca fiind reîncarnarea celui de-al treisprezecelea Dalai-Lama și la numai cinci ani, devine noul conducător spiritual și temporal al Tibetului. Prin urmare, sfaturile sale se bazează pe învățăturile de bază și importante ale budismului, o religie și filozofie ce caută fericirea omului fără a cădea în egoismul de bază al altor doctrine. Simplul fapt de a avea ochi doar pentru tine, într-un univers comun, provoacă antipatii față de ceilalți, intoleranță și, prin urmare, distrugerea.

Răspunsul nu se află în abstinență ci în punctul de mijloc, unde te bucuri și suferi, dăruiești și primești, unde iubești și ești iubit. Această armonie sau simetrie a aplicat-o Schopenhauer în gândirea sa filozofică prin care respinge dorința individuală și a declarat că există două moduri de a scăpa din cercul vicios al acestei vințe neobositor de dorită: compasiunea și arta. Așadar am pregătit 10 învățăminte din cărțile lui Dalai Lama: Arta fericirii. Manual de Viață, Emoțiile distructive.Cum le putem depăși? și Mintea liniștită și senină.

1. Fii compasiv

Indiferent dacă cineva crede în religie sau nu, crede în renaştere sau nu, nu există nimeni care să nu aprecieze bunătatea şi compasiunea.”

„Singura noastră putere veritabilă este aceea de a-l ajuta pe celălalt.“

Dalai Lama spune despre compasiune că nu este doar o temă religioasă. Este o problemă umană și o chestiune de supraviețuire. Acum se știe că persoanele compasive cu ceilalți experimentează o placere comparabilă cu o cină pe cinste sau cu o vacanță bine-meritată.

2. Fii amabil și ajută celelalte persoane

„Nu este nevoie de temple, nu este nevoie de filosofii complicate. Creierul meu şi inima mea sunt templele mele; filosofia mea este bunătatea.”

Pentru Dalai Lama este important ca o persoana să fie mereu amabilă și să ajuțe alte persoane.

3. Găsește fericirea

„O minte cuprinsă de mai multă compasiune, de un sporit simţământ de grijă faţă de binele altora, este o sursă de fericire.”

Mijloacele de comunicare „bombardează” persoanele cu mesaje despre bunurile materiale, dar niciodată despre iertare, răbdare și toleranță. Atunci când oamenii le descoperă, găsesc fericirea.

4. Descoperă pacea interioară

„Nu putem obţine niciodată pacea în lumea din afară dacă nu facem mai întâi pace cu noi înşine.”
„Nu lăsa ca purtarea altora să-ţi distrugă pacea interioară.”

Pentru a-ți găsi pacea interioară, Dalai Lama sfătuiește ca oamenii să petreacă ceva timp singuri, în fiecare zi. Acest spațiu va servi pentru a reflecta și pentru a alunga gândurile negative, cum ar fi furie, resentimente, gelozie și oboseală. El spune că mintea liniștită este sursa de fericire și de sănătate. Meditația e sănătoasă pentru trupul și sufletul tău, așadar, oferă-ți, din când în când, câteva clipe de singurătate...în care să fii tu și gândurile tale.

5. Nu-i răni pe cei din jur

„Ţelul nostru principal în viaţă este să-i ajutăm pe alţii. Şi, dacă nu poţi să-i ajuţi, cel puţin nu îi răni.”

Fiecare decizie luată duce la determinarea unor efecte atât pozitive, cât și negative, iar responsabilitatea își joacă rolul.

6. Formează prietenii

„Prietenii vechi dispar, prietenii noi apar. Este la fel cum se întâmplă cu zilele. O veche zi se duce, o nouă zi soseşte. Lucrul important este să ai ceva semnificativ: un prieten semnificativ sau o zi semnificativă.”

Nu subestima prieteniile pentru că vor fi cel mai bun sprijin în momentele dificile...iar prieteniile adevărate nu sunt dependente de bani sau influență politică.

7. Nu lăsa tehnologia să-ți guverneze viața

„Cred că tehnologia măreşte cu adevărat abilităţile umane. Dar tehnologia nu poate produce compasiune.”

„Am dintotdeauna această perspectivă despre sistemul educaţional modern: dăm atenţie dezvoltării creierului, dar luăm drept garantată dezvoltarea căldurii sufleteşti.”

8. Nu te certa, dialoghează

„În general vorbind, dacă o fiinţă umană nu îşi arată niciodată mânia, înseamnă că este ceva greşit cu ea. Nu are creierul în regulă.”

„Când înveți să fii tolerant, dușmanul tău îți este cel mai bun profesor.”

„Ca şi fiinţe umane, mânia este parte a minţii noastre. Iritarea este de asemeni parte a minţii noastre. Putem totuşi să alungăm mania. Nu o păstra niciodată în lumea ta interioară, întrucât aceasta crează o mulţime de suspiciune, o mulţime de neîncredere, de lucruri negative, o crescândă teamă.”

9. Învață din greșeli

„Când pierzi, nu pierde lecția.”

Când pierzi, ai grijă să nu pierzi și experiența acumulată. Atunci când facei o greșeală, este important să se examineze ce a mers prost. Reflexia te ajută să creaști ca persoană și să găsești echilibru în minte, inimă și suflet. Orice greșeală trebuie să fie un imbold pentru viitor.

10. Ține cond de cele 3 reguli de bază

„De-a lungul întregii tale vieți pe acest pamant, ține cont de cei 3 R: respectul fata de sine, respectul pentru altii, responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și intreprinzi.”

Dacă te respecți pe tine însuți, vei câștiga respect din partea celorlalți...bineînțeles că trebuie să dăruiești respect la rândul tău și să îți asumi responsabilitatea în deciziile luate.

În articolul

Dalai Lama: 10 învățăminte pentru o viață liniștită

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x