De ce ne sărutăm! Secretul pe care nimeni nu ți l-a spus
Publicat pe 13.12.2017 la 10:44 Actualizat pe 13.12.2017 la 15:55
Scurta istorie a sarutului
Actul sărutului este unul atât de uzual, încât pare ca un gest reflex. El exprimă o relație emoțională între două persoane.
Însă puțini știu care este orginea sărutului și de ce oamenii au recurs la acest gest.
Din punct de vedere psihlogic, prin sărut se manifestă o conexiune emoțională. Studiile arată că bărbații sărută primii, înainte să facă amor, iar femeile, după.
Atunci când ne sărutăm, creierul nostru eliberează neurotransmițători și neuropeptide care sun responsabile pentru augmentarea sentimentului de atașament.
Buzele și limba noastră ocupă un loc important când vine vorba despre țesutul somatosenzorial, iar un sărut provoacă o stimulare intensă. Este ca și cum s-ar conecta două creiere în momentul unui sărut. Poți considera că un sărut este mult mai important decât amorul în sine când vine vorba despre această conectare.
Din punct de vedere antropologic, sărutul face parte din perpetuarea și evoluția speciilor, care își hrăneau astfel puii, mamiferele oferind-le mâncare puilor chiar din gura lor.
În zilele noastre: sărutul e un gest cu două tăișuri: este o modalitate prin care se transmit boli, dar are şi unele beneficii importante pentru sănătate. Un studiu din anul 2009, asupra unor cupluri stabile, arăta că sărutul reduce nivelul de stres, stimulează sistemul cardiovascular şi micşorează nivelul colesterolului în sânge.
sursă: esti superba, descopera.ro