De ce suntem atât de fascinați de CRIMINALII ÎN SERIE? "Sunt la fel de atrăgători precum George Clooney”. Explicația te va ULUI
Publicat pe 25.04.2016 la 09:03 Actualizat pe 25.04.2016 la 09:34
Gândiți-vă numai la câte seriale de succes s-au făcut pe această temă! …
Gândiți-vă numai la câte seriale de succes s-au făcut pe această temă! …Interesul pentru crimă și, în speță, pentru criminalii în serie, este omniprezent în cultura populară.
Jack Spintecătoru’, cel mai faimos dintre criminali, a fost imortalizat în diverse creații culturale: romane, filme, programe tv. Locul crimelor sale- Londra- încă aduce vizitatori nocturni. Să nu mai amintim de audiențele uriașe ale serialelor: True Detective, Dexter, The Fall y The Jinx, care se bucură de milioane de telespectatori…
“Frenezia”
Scriitorul Harold Schechter, specializat în ”criminali în serie” numește acest interes asupra crimelor, manifestat de oameni, drept o ”specie de isterie culturală”. Asasinii în serie sunt responsabili pentru mai puțin de 1% din criemele din SUA, însă fscinația noastră pentru aceștia vădit mai mare, decât alte pericole reale ce pot cauza morți într-un număr mult mai ridicat… Care ar fi explicația? Criminalii în serie atrag excesiv atenția încă din secolul XIX, de la apariția ziarelor de largă circulație.
Cu toții reacționăm la ideea că există ceva dezagradabil mai presus de noi
Schecheter le numește “povești pentru adulți”, subliniind faptul că ceva anume în psihicul nostru ne face să avem nevoie de povești în care suntem urmăriți de creaturi monstruase. Iar crimele comise de astfel de specimene sunt, cu adevărat, monstruoase.
Spre exemplu, lui Jeffrey Dahmer, cunoscut și sub numele de “canibalul din Milwakee”, îi plăcea să guste sau să păsetreze capetele victimelor sale, dar și să întrețină relații sexuale cu cadavrele lor. Albert Fish, ”vampirul din Brooklyn”, tortura și mutila copii, înainte de a-i ucide. O investigație despre un asasin în serie, din 2005, concluzionează ”acesta nu este un monstru și poate părea la fel de normal ca oricare dintre noi”.
Prin urmare, aceștia au o locuință, au familii, loc de muncă, la fel ca oricine. Mai precis, vecinii lui Fish îl considerau a fi un bătrân foarte amabil și jovial cu cei mici, motiv pentru care era mereu binevenit la petrecerile lor, pe post de clovn, și era extrem de apreciat pentru gesturile de caritate pe care le făcea pentru comunitate.
Cine sunt aceste persoane? Sunt diferite de noi sau nu?
Cum nu există un profil patologic exact, este foarte greu de spus.
Psihiatrul Helen Morrison, care a intervievat mai mult de 80 de criminali în serie, a povestit că aceștia au o capacitate extraordinară de a interpreta orice rol și de a părea normali. ”Sunt foarte amabili, atrăgători, și la fel de carismatici precum George Clooney.
Catharsis...
Una dintre explicațiile potrivit căreia suntem atrași de criminalii în serie este că au un rol social, care ne permite nouă să ne satisfacem cele mai răzbunătoare fantezii, fără să comitem vreun delict sau să ne simțim culpabili de ceva. ”Pentru noi, aceștia sunt ca un Catharsis, însă în sensul negativ, un rai al gândurilor celor mai obscure. De asemenea, ne dau oportunitatea de a simți moartea de la distanță, de a fi ”atât de aproape de abis, dar fără să cădem în el”.