De la inventarea roții la crearea internetului: marile descoperiri care ne fac viața mai ușoară
Publicat pe 16.02.2020 la 19:21 Actualizat pe 16.02.2020 la 19:23
În ultimele două secole, mulți oameni și-au folosit cunoștințele, priceperea și experiența pentru a crea un set de invenții datorită cărora activitățile zilnice sunt mai simplu de realizat.
În ultimele două secole, mulți oameni și-au folosit cunoștințele, priceperea și experiența pentru a crea un set de invenții datorită cărora activitățile zilnice sunt mai simplu de realizat.
Dacă astăzi pare un lucru firesc ca în locuințe să existe masini de spalat rufe, frigidere și cuptoare cu microunde, oamenii să lucreze în timpul nopții și să comunice prin intermediul rețelelor sociale sau să călătorească în diferite colțuri ale lumii în doar câteva ore, în trecut activitatea zilnică era mult mai greu de realizat în lipsa unor obiecte a căror necesitate nu o conștientizăm neapărat astăzi.
De la inventarea roții la crearea internetului, iată câteva dintre marile descoperiri care ne fac viața mai ușoară:
Roata
Înaintea inventării roții, în 3500 î.e.n., oamenii erau limitați în privința lucrurilor pe care le puteau transporta. Roata a fost inventată de mesopotamieni pentru a o folosi la olărit. Trei secole mai târziu, a fost pusă la un car, iar restul este istorie. În prezent, roțile sunt omniprezente în viețile oamenilor, facilitând transportul și comerțul.
Cuiul
Această invenție datează de mai bine de 2000 de ani și a apărut în Egiptul Antic, în momentul în care oamenii și-au dezvoltat abilitățile de a prelucra metalul. Anterior acestei invenții, structurile din lemn erau asamblate prin cuplarea geometrică a plăcilor adiacente, un proces de construcție mult mai dificil.
Telefonul
Deși mai mulți inventatori au lucrat la transmisia electronică a vocii, Alexander Graham Bell a fost primul care a patentat telefonul electric, în 1876. Invenția s-a bucurat de succes și a fost rapid utilizată de un număr mare de oameni, revoluționând business-urile globale și sistemul de comunicare. Când Graham Bell a murit, la 2 august 1922, serviciile de telefonie americane și-au încetat activitatea pentru un minut, în onoarea sa. În prezent, telefonul este un obiect indispensabil în viața tuturor oamenilor.
Becul
Când tot ce ai la dispoziție este lumina naturală, productivitatea este limitată la orele din timpul zilei. Becul a schimbat această situație și le-a permis oamenilor să fie activi în timpul nopții. Potrivit istoricilor, peste 20 de persoane au contribuit la inventarea lămpilor incandescente în anii 1800. Thomas Edison este creditat ca inventator principal, deoarece el a creat un sistem de iluminare complet funcțional în 1879. Această invenție a schimbat și obiceiurile de odihnă ale oamenilor.
Electricitatea
Utilizarea energiei electrice este un proces la care au contribuit multe minți luminate încă din cele mai vechi timpuri. Thales din Milet este primul care a condus cercetările asupra acestui fenomen. Benjamin Franklin este creditat ca având un rol semnificativ în înțelegerea electricității. Astăzi, energia electrică este cea care alimentează majoritatea gadgeturilor și dispozitivelor electronice de care oamenii au nevoie zilnic, în principal pentru a-și desfășura activitatea la locul de muncă.
Mașina
Acest vehicul a schimbat complet felul în care oamenii călătoresc, precum și designul orașelor. În forma lor modernă, mașinile au apărut la sfârșitul secolului al 19-lea, inginerul Karl Benz fiind cel care a creat primul automobil, în 1885.
Avionul
Inventat în 1903 de frații Wright, avionul a permis o apropiere între civilizații. Astfel, oamenii au putut călători rapid pe distanțe mari. Deși această invenție a permis dezvoltarea unor schimburi culturale semnificative, a avut și un impact negativ, ducând la o extindere a războaielor mondiale, care au izbucnit la scurt timp după inventarea avionului.
Internetul
O altă invenție fără de care activitatea zilnică ar fi mult mai dificil de realizat este internetul. Deși la dezvoltarea sa au lucrat foarte mulți oameni, cel care este considerat inventatorul internetului este inginerul Lawrence Roberts. Internetul a schimbat complet modul de viață al oamenilor, având un impact deosebit asupra felului în care comunicăm.
Tehnologia este o componentă esențială a existenței umane. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să creeze instrumente necesare pentru a-și îmbunătăți traiul.