Decizie RADICALĂ: Bob Dylan nu va participa la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel

Publicat pe 16.11.2016 la 18:49 Actualizat pe 16.11.2016 la 18:57

Bob Dylan a marcat cultura americana în a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2016, a confirmat că nu va participa la ceremonia de înmânare a distincţiilor înfiinţate de industriaşul suedez Alfred Nobel, care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie, informează BBC.

Academia Suedeză, instituţia care atribuie premiile Nobel, a anunţat că a primit ”o scrisoare personală” în care artistul american a spus că nu poate să participe la ceremonia din decembrie ”din cauza unor angajamente preexistente”.

În aceeaşi scrisoare, spun reprezentanţii Academiei Suedeze, Bob Dylan s-a declarat ”extrem de onorat” pentru premiul ce i-a fost atribuit şi a spus că i-ar fi plăcut să primească în persoană această distincţie.

Artistul american are obligaţia de a susţine un discurs de acceptare a premiului Nobel până în luna iunie.

Bob Dylan, în vârstă de 75 de ani, nu este primul laureat al acestui trofeu prestigios care nu se prezintă la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel.

Harold Pinter şi Doris Lessing, laureaţi ai Nobelului pentru literatură în 2005 respectiv în 2007, se află printre scriitorii care nu au participat la acest eveniment.

”Premiul le-a aparţinut în continuare lor, aşa cum şi cel din 2016 îi aparţine lui Bob Dylan”, a precizat Academia Suedeză într-un comunicat.

”Aşteptăm cu interes discursul lui Bob Dylan de acceptare a premiului Nobel, pe care el va trebui să îl ţină - este singura cerinţă - într-un interval de şase luni începând din 10 decembrie 2016”, a precizat Academia Suedeză.

Legendarul cântăreţ folk american Bob Dylan a devenit primul cântăreţ din lume care a câştigat premiul Nobel pentru literatură, pe 13 octombrie 2016, pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Deşi fanii şi colegii de breaslă ai artistului american l-au felicitat în număr mare pentru câştigarea premiului, artistul, în vârstă de 75 de ani, nu a vorbit în mod public despre acest trofeu prestigios până la sfârşitul lunii octombrie, când a acordat un interviu pentru The Telegraph, în care a spus că apreciază foarte mult această distincţie literară.

În mod tradiţional, toţi laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi în fiecare an să participe la o ceremonie de înmânare a premiilor, la Stockholm, în Suedia, pe 10 octombrie - data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Trofeele sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei, iar laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet oficial.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

În articolul

Decizie RADICALĂ: Bob Dylan nu va participa la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x