Diplomati pe tocuri. Cum au cucerit femeile lumea barbatilor

Publicat pe 21.08.2012 la 15:05

Calatorii, cocktailuri, receptii – la prima vedere, acestea ar fi principalele trei fatete ale vietii de diplomat. De fapt, sunt doar pretexte. In spatele lor, se ascunde o combinatie de gesturi studiate, discretie si multa munca. Si, evident, reguli inaccesibile muritorului de rand. O meserie despre care se vorbeste mai mult la masculin. Sunt insa si femei care reusesc sa patrunda in aceasta lume . Pentru care exista si mai multe reguli, toate incluse intr-o lege nescrisa si in trecut, dar si acum.


Anticipand intrucatva vantul schimbarii, Alexandre Dumas tatal spunea ca este „un mare pacat ca femeile nu pot fi ambasadori, deoarece putine secrete le-ar ramane ascunse”. Pe plan international, acest „pacat” a fost indreptat in 1923, cand Alexandra Mikhailovna Kollontai a devenit prima femeie ambasador din lume , aleasa sa conduca misiunea Uniunii Sovietice in Norvegia. I-au urmat de atunci multe figuri feminine care au facut cariera in domeniul diplomatiei, unele dintre ele devenind adevarate repere de profesionalism. Titlurile ce le anuntau reusita pastrau nota de superlativ si de extraordinar - Helen Eugenie Moore Anderson - prima femeie ambasador acreditata de Statelor Unite, Yekaterina Mayering Mikadze - prima femeie ambasador in Arabia Saudita etc.

Percepute timp de decenii la rand ca un accesoriu plin de gratie al corpului diplomatic, din postura de sotii sau de ocupante ale unor functii fara privilegii, femeile au mizat pe perseverenta in negocierile pentru egalitatea sanselor. Foarte bine pregatite, inzestrate cu tact, prezenta de spirit si cu un intreg arsenal de simturi care tin de intuitia specific feminina, doamnele diplomatiei sunt exemplul cel mai potrivit pentru a demonstra ca exista sectoare in care prejudecatile si diferentele subiective sunt sterse din ecuatie. Au invatat din experienta dansul pe carbunii incinsi ai relatiilor bilaterale sau multilaterale, construindu-si, in acelasi timp, familii implinite. In Romania, titulatura de prima femeie ambasador ii revine Elenei Vacarescu, care a participat, in 1919, la Conferinta de Pace de la Paris, in delegatia condusa de Gheorghe Tatarescu, iar ulterior a fost numita secretar general al Asociatiei Romane de pe langa Societatea Natiunilor, organism precursor al ONU. La momentul actual, in Ministerul Afacerilor Externe 45% dintre angajati sunt femei.

Cu toate acestea, Romania are ca sefi de misiune doar 18 femei, din care 2 cu functia de Insarcinati cu Afaceri. O privire retrospectiva asupra statutului femeilor in diplomatia romaneasca, chiar in momentul in care aceasta aniverseaza 150 de ani, puncteaza pasii spre modernism si modul in care s-a facut trecerea de la doamnele a caror informare depindea de Curierul Diplomatic la cele care se bucura de iPad-uri sau Blackberry. De la cele pentru care garderoba era prea putin un mod de exprimare, la cele care au libertatea de a duce feminitatea in forurile puterii. O munca de zeci de ani, al caror ecou se va rasfrange asupra altor sute.

Povesti de succes

Chiar daca nu are foarte multe femei diplomat, Romania se poate lauda cu cateva povesti de exceptie. Am ales 6 dintre acestea, un fel de duel al generatiilor. Trei din „garda veche”, alte trei din noua generatie. Am vrut sa vedem daca regulile, dar, mai ales, prejudecatile s-au schimbat. Istoriile si parcursul fiecarei dintre cele sase femei sunt diferite, insa numitorul comun este pasiunea pentru diplomatie, migala si truda cu care si-au construit carierele. Fie ca munca lor a luat brusc sfarsit sau s-a intins pe o perioada de mai bine de 50 de ani, fie ca au visat dintotdeauna sa fie in cercurile elitiste ale diplomatiei sau ca si-au descoperit mai tarziu aceasta menire, toate sunt un exemplu demn de luat in seama. Privite de multe ori cu neincredere, toate au demonstrat ca sunt la inaltimea cerintelor, ca se pot adapta tuturor conditiilor si ca pot avea si familii reusite. Spun la unison ca feminitatea este un atu, dar ca cele mai importante sunt seriozitatea si cunoasterea temeinica a spatiului de care au ales sa se ocupe.

Citeste mai mult pe Income Magazine!

În articolul

Diplomati pe tocuri. Cum au cucerit femeile lumea barbatilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: „Aşa cum îţi doreai mereu”
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x