Diversificarea și primele mâncăruri ale bebelușului

Publicat pe 01.10.2021 la 11:17 Actualizat pe 05.10.2021 la 11:22

Cea mai mare grijă a mamelor după primele 6 luni de la nașterea copilului este diversificarea. Întrebarea care se află pe buzele tuturor este care sunt primii pași către mâncarea solidă și cum se face trecerea de la lapte, la gusturi și texturi complet diferite pentru cei mici.

Cea mai mare grijă a mamelor după primele 6 luni de la nașterea copilului este diversificarea

Shutterstock

Cel mai important pas este o discuție cu medicul pediatru al copilului, care îi cunoaște istoricul medical. Acesta este cel mai în măsură să decidă dacă bebelușul are nevoie de diversificarea clasică, daca e mai indicată autodiversificarea, sau care sunt primele alimente introduse, în funcție de graficele de creștere și de nevoile organismului micuțului.

Al doilea cel mai important pas este familiarizarea bebelușului cu gusturi și texturi noi. La vârsta de 6 luni, bebelușul consumă aproximativ 800 ml de lapte pe zi, care acoperă aproximativ 70% din nevoile sale nutriționale.

Al treilea pas este ca mama să fie foarte liniștită. Nu există reguli stricte în ceea ce privește diversificarea bebelușului, sau cu privire la cât și cum să introduci alimentele atunci când începi diversificarea. Acest lucru trebuie să fie o decizie luată după o analiză atentă a reacțiilor celui mic.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. De ce nu înainte? Pentru că abia după a 4-a lună începe înghițirea voluntară. Cele mai multe recomandări se duc în direcția cerealelor pentru bebeluși ca primă masă.

Nu există legume care să nu fie incluse pe lista alimentelor din preparatele pentru bebeluși. Mare grijă însă la legume precum napi, anghinare, ardei, sau salată, care sunt destul de greu de digerat. Nu ezita să încerci piureuri de cartofi sau supe ușoare și gustoase. Cantitatea de mâncare va crește treptat, în funcție de reacțiile micuțului. E nevoie de timp și răbdare dacă bebelușul nu este pregătit să experimenteze gusturi noi. Poți face o pauză și reintroduce alimentele refuzate sub alte forme, în alte combinații.

Dacă totul decurge bine și nu observi reacții neplăcute la copil, o nouă legumă poate fi introdusă zilnic. În cazul în care există situații neplăcute, atunci păstrează regula de 2-3 zile între alimente. Cel mai bine este ca la fiecare schimbare să discuți cu medicul pediatrului.

Fructele sunt mult mai ușor de acceptat de către cei mici. Acestea au un gust mai dulce, plus că pot fi oferite sub formă de compot, crude, coapte sau blenduite. Nu este nevoie să îndulcești nimic din alimentația celui mic.

După vârsta de 7 luni, poți introduce în alimentația bebelușului carne, pește sau ouă. Începe cu o linguriță de carne sau pește, foarte bine gătite. Cantitatea se crește treptat. Copilul nu are voie să consume mai mult de 20 de grame din aceste alimente la o singură masă pe zi și doar o jumătate de ou.

Cum arată mesele unui copil de 6-7 luni

Mic dejun: lapte matern sau biberon cu lapte praf;

Prânz: un piure de legume cu o linguriță de carne sau pește, foarte bine blenduite. Oferă-i celui mic la finalul mesei un fruct crud sau copt;

Gustare: lapte matern sau biberon cu lapte praf;

Cină: lapte matern sau biberon cu lapte praf.

În cazul în care într-o zi nu ai timp să prepari mâncare proaspătă sau vrei să-i oferi mâncare bebelușului în aer liber, poți apela cu încredere la aplicația eatZZ. Restaurantele înscrise în aplicație au grijă de clienții lor, de la mic la mare. Cea mai mare preocupare a lor este față de oamenii care le trec pragul zi de zi sau le comandă mâncarea. Niciodată nu a fost atât de simplu şi rapid să îţi comanzi mâncarea preferată. Pe www.eatzz.ro găsești tot ceea ce poftești, indifferent de categoria de vârstă din care faci parte.

În articolul

Diversificarea și primele mâncăruri ale bebelușului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 8 noiembrie 2024. Peștii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Mi-a distrus copilul". Oana s-a stins după şase luni de chin pe un pat de spital. O creangă desprinsă dintr-un copac în Parcul Bazilescu avea să îi decidă soarta
a1.ro
Estera Buble, sora Lidiei Buble, a născut în aceeași zi cu cealaltă soră a ei, Diana. Prima imagine cu fetița Esterei
HelloTaste.ro
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Catine
3 semne zodiacale depășesc provocările în ziua de 8 noiembrie 2024. Nativii care își descoperă puterea
useit.ro
Elon Musk deja a profitat de pe urma unui nou mandat al lui Donald Trump. Cum a avut câștiguri de 15 miliarde de dolari într-o singură zi
as.ro
„Micul Hercule”, pus de tatăl lui să doarmă în aer liber, la 0 grade! Motivul halucinant: „Am sunat la Protecția Copilului”
MediCOOL
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
DeParinti
Cu telefonul la școală: iată ce spune un profesor despre acest subiect
MediCOOL
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
HelloTaste
Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval
x