Dr. House: de la ucigașul de câini dalmațieni, la geniul care salvează vieți

Publicat pe 13.11.2013 la 12:14 Actualizat pe 13.11.2013 la 14:15

Hugh Laurie este un model de urmat în viață, un bărbat incredibil de talentat, care găsește soluții în loc să caute probleme. Gregory House îi seamănă doar în ceea ce privește ultima parte. Inteligent dar anti-social, ironic, arogant și dependent de calmante, House este cel mai bun și „rău” medic pe care l-ai întâlnit vreodată; are însă suficientă carismă pentru a te face să-l îndrăgești pe loc. Mai mult decât un personaj de televiziune, doctorul a devenit o legendă!

Hugh Laurie - absolvent de Cambridge, scriitor, cântăreț, pianist

Actorul care i-a dat viață personajului dificil este un britanic uimitor de versatil, Hugh Laurie. Laurie a jucat ani la rând rolul vicontelui George Bufton-Tufton, un bufon al cărui consilier este nimeni altul decât Rowan Atkinson (Blackadder, „Mr. Bean”), însă primul rol cu care s-a făcut cunoscut în cinematografie a fost cel al lui Jasper, din „101 dalmațieni” (1996).

Dar sa o luăm de la început. Cariera impresionantă a actorului în teatru și film a fost precedată de un parcurs academic de invidiat, la Universitatea din Cambridge, acolo unde a absolvit studii de arheologie și antropologie. În paralel, Laurie își perfecționa abilitățile de pianist, astăzi, britanicul fiind priceput la mânuirea unor clape de pian dar și a unei chitare, a tobelor, saxofonului și muzicuței.

Cum de a primit rolul lui Doctor House? Oarecum, Laurie își petrecuse întreaga viață înconjurat de instrumente medical și stetoscop. Explicașia e simplă: tatăl său a fost doctor de meserie. Actorul a mărturisit la un moment dat că simte o urmă de vinovăție de fiecare dată când este „plătit mai bine decât tata pentru a deveni o versiune falsă a sa”.

CV-ul lui Laurie nu se termină aici. Superstarul nu este doar un instrumentalist și actor priceput, ci și căntâreț, comediant, scriitor și regizor. Prima sa carte, „The Gun Seller”, a fost publicată în 1996 și a devenit un best-seller. Tot în anii '90 a apărut în clipul lui Annie Lenox, „Walking on Broken Glass”, iar de ani buni este vocalist pentru o trupă rock din Los Angeles, „Band from TV”.

Serialul „Dr. House”, inspirat de revista New York Times, iar personajul, de Sherlock Holmes

Între Hugh Laurie și Doctor House, telespectatorii nu mai fac nicio diferență. Actorul s-a mulat atât de bine pe rol, încât a transformat o fantezie în realitate.

Totul a pornit de la o inițiativă a presei. Producătorul executiv al show-ului a venit cu ideea unui serial inspirat de secțiunea „The Diagnosis Column” din New York Times Magazine. A urmat o audiție inedită. Pe când filma pentru „Flight of the Phoenix”, Laurie a fost rugat să interpreteze personajul printr-o conferință video. Așa că actorul a trebuit să intre în pielea personajului in baia unui hotel din Namibia, singura încăpere luminată din clădire.

Se pare că acele condiții vitrege i-au priit actorului, acesta devenind doctorul provocator, curajos, vizionar - doctor House, personaj inspirat de eroul lui Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes, bazat la rândul să pe un medic diagnostician, Dr. Joseph Bell.

A urmat două Globuri de Aur, două premii Screen Actors Guild și șase nominalizări la Emmy. În 2011, acesta a intrat ăn Cartea Recordurilor ca cel mai urmărit protagonist din serialele de televiziune și unul dintre cei mai bine plătiți actori pentru un rol într-o dramă TV, câștigând 400.000 dolari pe episod! În 2007, a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic.

Toate acestea, însă, l-au costat. În 2009, The Daily Express scria că Hugh Laurie începuse să aibă dureri în urma anilor de mers în baston, încercând să dea credibilitate personajului său. Înaintea sa, Daniel Day-Lewis a riscat probleme medicale, atunci când, în 1989, a insistat să meargă numai în scaun cu rotile, așa cum îi cerea personajul din filmul „My Left Food”. Ulterior, rolul i-a adus primul său Oscar.

Pe plan personal, lui Hugh Laurie nu îi merge deloc rău. Din 1989 este însurat cu Jo Green și are trei copiiȘ Charlie, Bill și Rebecca.

foto: facebook.com/House

În articolul

Dr. House: de la ucigașul de câini dalmațieni, la geniul care salvează vieți

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x