Dragostea e pe harta îndrăgostiţilor: Marie şi Pierre Curie, împărţiţi între iubire şi ştiinţă

Publicat pe 13.02.2015 la 14:26 Actualizat pe 13.02.2015 la 14:32

Marie şi Pierre Curie sunt printre cuplurile celebre care au rămas în istorie.Ce este fermecător la acest cuplu este că cei doi împărţeau aceleaşi idealuri sociale şi profesionale, ceea ce i-a făcut să aibă o căsnicie fericită.

Marie şi Pierre Curie sunt printre cuplurile celebre care au rămas în istorie.Ce este fermecător la acest cuplu este că cei doi împărţeau aceleaşi idealuri sociale şi profesionale, ceea ce i-a făcut să aibă o căsnicie fericită.

De origine poloneză, Marie Curie s-a înscris la vârsta de 24 de ani la Sorbona, cu numele Marie Sklodowska. A învăţat perfect limba franceză şi excela la cursurile de fizică, fiind admisă prima la licenţă în ştiinţele fizice.


Trei ani mai târziu, în 1894, Marie l-a cunoscut pe Pierre Curie, şef de laborator la Şcoala de Fizică şi Chimie din Paris, renumit deja pentru câteva descoperiri în studierea cristalelor şi magnetismului.

„Când am intrat, Pierre stătea în dreptul unei uşi ce dădea într-un balcon. Mi s-a părut foarte tânăr, deşi avea 35 de ani. Am fost izbită de expresia privirii sale limpezi şi de o uşoară aparenţă de renunţare ce se degaja din statura sa înaltă. Vorba sa un pic lentă şi bine cântărită, simplitatea, surâsul său în acelaşi timp grav şi tineresc inspirau încredere”, povesteşte Marie în cartea pe care i-a dedicat-o lui Pierre în 1923.

La un an după ce s-au cunoscut, Marie şi Pierre se căsătoresc. Acesta i-a făcut mai multe propuneri de căsătorie, până să aibă sorţi de izbândă
Pentru cei doi soţi, acasă era... laboratorul. Împărţeau aceeaşi dragoste: fizica. S-au "legat" modest, printr-o simplă ceremonie. La fel le-a fost şi luna de miere, pe care Marie şi Pierre şi-au petrecut-o pe bicicletă, străbătând Franţa.

Mai târziu, au avut şi doi copii, pe Irene şi Eve, cărora au dorit să le ofere educaţie aleasă.

Pierre a murit, în urma unui accident de maşină, iar Marie a devenit în 1911, singura femeie cu două premii Nobel, primul în fizică, cu descoperirea radioactivităţii iar al doilea în chimie.

Nu ai nevoie de cutii de bomboane și ursuleți de pluș ca să-i arăți cât de mult îl/o iubești, CI de un mesaj transmis din toată inima!
Intră pe http://euforia.tv/harta-euforia/, alege locația în care se află iubitul/iubita ta și trimite mailul cu un fluture euforic!

În articolul

Dragostea e pe harta îndrăgostiţilor: Marie şi Pierre Curie, împărţiţi între iubire şi ştiinţă

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Povestea româncei care se luptă de 10 ani cu Tesla. "Elon a plătit 16 avocaţi împotriva unei singure inginere din România"
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x