Dragostea e pe harta îndrăgostiţilor: Marie şi Pierre Curie, împărţiţi între iubire şi ştiinţă
Publicat pe 13.02.2015 la 14:26 Actualizat pe 13.02.2015 la 14:32
Marie şi Pierre Curie sunt printre cuplurile celebre care au rămas în istorie.Ce este fermecător la acest cuplu este că cei doi împărţeau aceleaşi idealuri sociale şi profesionale, ceea ce i-a făcut să aibă o căsnicie fericită.
Marie şi Pierre Curie sunt printre cuplurile celebre care au rămas în istorie.Ce este fermecător la acest cuplu este că cei doi împărţeau aceleaşi idealuri sociale şi profesionale, ceea ce i-a făcut să aibă o căsnicie fericită.
De origine poloneză, Marie Curie s-a înscris la vârsta de 24 de ani la Sorbona, cu numele Marie Sklodowska. A învăţat perfect limba franceză şi excela la cursurile de fizică, fiind admisă prima la licenţă în ştiinţele fizice.
Trei ani mai târziu, în 1894, Marie l-a cunoscut pe Pierre Curie, şef de laborator la Şcoala de Fizică şi Chimie din Paris, renumit deja pentru câteva descoperiri în studierea cristalelor şi magnetismului.
„Când am intrat, Pierre stătea în dreptul unei uşi ce dădea într-un balcon. Mi s-a părut foarte tânăr, deşi avea 35 de ani. Am fost izbită de expresia privirii sale limpezi şi de o uşoară aparenţă de renunţare ce se degaja din statura sa înaltă. Vorba sa un pic lentă şi bine cântărită, simplitatea, surâsul său în acelaşi timp grav şi tineresc inspirau încredere”, povesteşte Marie în cartea pe care i-a dedicat-o lui Pierre în 1923.
La un an după ce s-au cunoscut, Marie şi Pierre se căsătoresc. Acesta i-a făcut mai multe propuneri de căsătorie, până să aibă sorţi de izbândă
Pentru cei doi soţi, acasă era... laboratorul. Împărţeau aceeaşi dragoste: fizica. S-au "legat" modest, printr-o simplă ceremonie. La fel le-a fost şi luna de miere, pe care Marie şi Pierre şi-au petrecut-o pe bicicletă, străbătând Franţa.
Mai târziu, au avut şi doi copii, pe Irene şi Eve, cărora au dorit să le ofere educaţie aleasă.
Pierre a murit, în urma unui accident de maşină, iar Marie a devenit în 1911, singura femeie cu două premii Nobel, primul în fizică, cu descoperirea radioactivităţii iar al doilea în chimie.
Nu ai nevoie de cutii de bomboane și ursuleți de pluș ca să-i arăți cât de mult îl/o iubești, CI de un mesaj transmis din toată inima!
Intră pe http://euforia.tv/harta-euforia/, alege locația în care se află iubitul/iubita ta și trimite mailul cu un fluture euforic!