DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN: incursiune într-o lume a întrebărilor și a speranțelor
Publicat pe 11.10.2016 la 10:00 Actualizat pe 11.10.2016 la 12:09
Dumitru Constantin-Dulcan scrie pentru un public pasionat de ideea ca problemele lumii de azi isi pot gasi rezolvarea pe o cale spirituala.
Dumitru Constantin-Dulcan activează ca medic neurolog şi psihiatru, dar este cunoscut și datorită numeroaselor cărți pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Cercetările psihologice amănunțite pe care le-a desfășurat în perioada comunistă erau căutate cu interes de cititori, dar interzise de regimul autoritar care se afla la conducerea țării la acea vreme.
”Privind retrospectiv, am convingerea că toți venim pe lume cu un rost de îndeplinit, cu un sens precis în funcționalitatea Universului”, consideră scriitorul.
Dumitru Constantin-Dulcan și-a obținut adevărata recunoaștere abia după 1989. El a publicat o serie de cărți care tratează subiecte destul de controversate. În prezent, lucrările sale se bucură de succes în rândul unui public pasionat de ideea că problemele lumii de azi îşi pot găsi rezolvarea pe o cale spirituală.
Promotorul român al noii spiritualități
Una dintre cele mai căutate cărți ale lui Constantin-Dulcan este ”Inteligenţa materiei”. Lucrarea este unică în literatura ştiinţifică românească prin cantitatea de informaţie prezentată. Cartea însumează o serie de principii referitoare la existența umană, cum ar fi faptul că bolile au un temei spiritual sau că Universul se sprijină pe legile morale. În susținerea acestora, scriitorul vine cu o serie de argumente și exemple, motiv pentru care cititorii sunt puși în situația de a dezvolta propriile teorii, pe baza tuturor datelor primite.
La fel de interesante pentru publicul pasionat de dezvoltarea spirituală sunt și celelalte lucrări ale autorului. În ”Somnul rațiunii”, Dumitru Constantin-Dulcan propune o analiză paralelă a trecutului și a prezentului și o contopire a vechiului cu noul, în timp ce în ”Către noi înșine” încearcă să răspundă unor întrebări fundamentale, referitoare la iubire, suferință, durere și credință. Scriitorul consideră la fel de importantă și moartea, subiect căruia i-a dedicat o întreagă carte și pe care a denumit-o ”Mintea de dincolo”.