Ești întotdeauna balonată și ai crampe? 10 metode de a pune capăt problemelor digestive
Publicat pe 01.05.2015 la 09:41 Actualizat pe 01.05.2015 la 09:45
Medicii ne avertizează că majoritatea bolilor de stomac si intestine îsi au originea în proasta digestie a alimentelor pe care le mâncăm. S-a dovedit că digestia deficitară are o influenţă dăunătoare nu numai asupra tubului digestiv, dar si asupra sistemului nervos, care controlează si dirijează activitatea tuturor organelor din organismul omului
Medicii ne avertizează că majoritatea bolilor de stomac si intestine îsi au originea în proasta digestie a alimentelor pe care le mâncăm.
S-a dovedit că digestia deficitară are o influenţă dăunătoare nu numai asupra tubului digestiv, dar si asupra sistemului nervos, care controlează si dirijează activitatea tuturor organelor din organismul omului.
Câteva modificări ale obiceiurilor alimentare au drept urmare normalizarea digestiei. Primul inamic al unei digestii bune sunt grăsimile - redu consumul de mezeluri, carne rosie, brânză si unt. Grăsimile se digeră greu si rămân în stomac mult timp. Alte alimente, cum ar fi varza, ceapa sau fasolea boabe fermentează în sistemul digestiv, provocând balonări. Atenţie, de asemenea, la alimentele care agravează arsurile la stomac - mâncărurile cu sos, ciocolata, menta sau citricele.
Consumă alimente grase cu moderaţie, optează pentru uleiul de măsline crud adăugat după prepararea mâncării, mănâncă legume si fructe în funcţie de ce îţi permite organismul.
De ce trebuie să ții seama, înainte de a urma oricare dintre regulile de mai jos? Nu mânca atunci când esti nervos sau supărat pentru că vei avea, cu siguranţă, o digestie proastă.
1. Bea apă pe tot parcursul zilei
Poate că a devenit un stereotip, dar chiar avem nevoie, pentru a fi sănătosi, de un litru si jumătate de lichide pe zi. Acestea ajută sistemul digestiv să funcţioneze bine. Apa rămâne cea mai eficientă si indicată. Dar poţi bea si ceai, supă de legume si suc de fructe natural, fără adaos de zahăr, cel mai indicat fiind cel de anasan pentru că este foarte puţin acid. Este bine de stiut că ceaiul si cafeaua favorizează arsurile la stomac, iar băuturile carbogazoase produc gaze.
Specialistii recomandă să bem lichide toată ziua, dar nu înainte de masă, pentru că diluează secreţiile gastrice si mâncarea nu se mai digeră.
2. Alege să mănânci cel puţin 30 g de fibre pe zi
Când ai tulburări de digestie, gândeste-te prima dată la fibre care stimulează tranzitul intestinal. Sunt prezente în fructe si legume si sunt de două feluri, solubile si insolubile, primele formând un gel în stomac ce facilitează eliminarea rezidurilor alimentare, iar a două grupă absorbind apa si accelerând digestia.
Citește restul sfaturilor pe Antena Satelor!