Fiica lui Rasputin: dresoare de lei și biografă a „sfântului” rus

Publicat pe 20.05.2014 la 11:03 Actualizat pe 20.05.2014 la 11:05

Artistă de circ, scriitoare și femeie de lume, Maria Grigorievna Rasputina merită o glorie cel puțin egală cu cea a controversatului său tată, misticul rus Rasputin. (vezi și video atașat).

Artistă de circ, scriitoare și femeie de lume, Maria Grigorievna Rasputina merită o glorie cel puțin egală cu cea a controversatului său tată, misticul rus Rasputin. (vezi și video atașat).

Grigori Efimovici Rasputin nu a fost singurul din neamul său care a avut o existență demnă de o ecranizare. Artistă de circ, scriitoare și femeie de lume, Maria Grigorievna Rasputina merită o glorie cel puțin egală cu cea a controversatului mistic rus.

Vom începe prin a răspunde la o întrebare firească: Cine a fost Maria Rasputin (numele sub care o cunoaște Occidentul)?

Grigori Efimovici Rasputin a avut, împreună cu soția sa legitimă, Praskovia, patru copii. Primul, al cărui nume nu se cunoaște, a murit la puțină vreme după ce a venit pe lume. Cel de al doilea copil este eroina poveștii noastre – Matryona (sau Maria) - și singura care i-a supraviețuit „sfântului”. Varvara (sau Varia), sora ei mai mică, a fost ucisă de bolșevici chiar în zilele Revoluției – cam tot atunci când hoitul lui Rasputin, deshumat, a fost ars pe rug ca să nu mai rămână nimic din acest om care a reușit să strângă tot atâta ură pe câtă iubire adunase. Singurul băiat al sfetnicului și duhovnicului Țarinei Alexandra, Dmitri (sau Mitia) avea să moară în Siberia, împreună cu mama sa. Despre ceilalți copii ai lui Grigori Efimovici Rasputin – copiii din flori (zeci, după unii, mii, după alții) nu se va ști nimic, niciodată.

Fiica Magului Rusiei a avut un caracter demn de al tatălui său. Cel puțin asta relevă rapoartele serviciilor de spioinaj rusești, care au „urmărit-o”, toată viața, până în 1977, când s-a stins, la vârsta de 78 de ani. Departe de a se simți jignită de zvonurile care circulau despre ea, Maria Rasputin a reușit să se folosească, în interesul ei, de această imagine infamă, care poate ar fi doborât alte femei.

La puțină vreme după moartea tatălui său și, în orice caz, după izbucnirea revoluției bolșevice, Maria a părăsit Rusia pentru Apusul Europei. Și cum nici acolo nu-și afla un loc, a trecut Oceanul.

Dresoare de lei și urși

În perioada interbelică, fiica lui Rasputin a lucrat într-un circ. Nu, nu a fost pusă în cușcă și arătată cu degetul, drept fiica celui mai controversat om din apusa Rusie Țaristă (deși ar fi putut câștiga bani frumoși doar din acest detaliu al biografiei ei). Însă tot într-o cușcă s-a aflat. Cea a leilor. Pentru că Matryona a fost dresoare de lei (și de ponei, de elefanți și de urși ori alte animale sălbatice, pe care reușea să le stăpânească doar cu privirea ei hipnotică, moștenită de la tatăl său - OCHI DE RASPUTIN), pentru compania de circ „Ringling Bros” și mai apoi pentru „Barnum & Bailey” și altele. A început ca dansatoare și contorsionistă, însă talentul ei de a îmblânzi animalele nu putea fi trecut cu vederea...

A fost nevoită să plece de sub cupola fascinantă a circului – unde se simțea, clar, în elementul ei –, după ce a fost rănită de un urs. A plecat atunci să lucreze pe un șantier naval, la Los Angeles, așezându-se în sfârșit la casa ei, în cartierul Silver Lake (care nu se bucura de o reputație prea bună).

Mai multe pe revistafelicia.ro!

În articolul

Fiica lui Rasputin: dresoare de lei și biografă a „sfântului” rus

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x