GALERIE FOTO! Sexy, elegante, rafinate: Stewardesele au dat tonul in moda inca din anii '50

Publicat pe 30.05.2013 la 15:50 Actualizat pe 23.02.2014 la 23:11

Christian Lacroix, 2005

Pan Am a revolutionat moda si stilul americanilor, Air France, pe cel al europenilor. Compania franceza a prezentat astazi o colectie de moda aparte, pornind de la ideea "elegantei in cer". Manechinele au defilat pe covorul rosu purtand creatii fabuloase, de Balenciaga, Dior si Nina Ricci, dar fara obisnuita excentricitate si extravaganta. De data aceasta, a fost vorba de creatii mai cuminti, dar inovatoare pentru perioada in care au fost prezentate, purtate de unele dintre cele mai sexy si rafinate femei din lume: stewardesele.

In serialul Pan Am, ati vazut o parte din aceasta lume glamour, situata in alt plan, la mii de metri altitudine. La Artmark, in Bucuresti, am vazut pe viu, in premiera pentru Romania, uniformele rafinate ale insotitoarelor de zbor, din anii '50 pana in prezent - un adevarat regal vintage, care a scos la suprafata modul in care stewardesele au revolutionat moda.

Dar inainte ca aceste gingase fapturi sa ofere informatii pasagerilor, stewards-ii se aflau la dispozitia doamnelor... si domnilor. Primele uniforme pentru ei au aparut in 1935, fiind mult influentate de cele militare. S-au purtat intial doua versiuni: fie jacheta alba cu guler inalt, pantaloni albi si palarie alba, fie jacheta cu doua randuri de nasturi, camasa cu guler aripa si palarie bleumarin. Cel alb aducea mult cu uniforma soldatilor marini.

In anii '50, Georgette Renal este rugata sa construiasca o uniforma decenta, dar eleganta pentru femei, care sa nu scandalizeze societatea afectata de razboi. Asa apare uniforma emblematica pentur Air France, de un albastru inchis, din lana subtire. Cativa ani mai tarziu, Georgette de Treze renunta la stilul auster si mizeaza pe un deux-piece elegant, feminin. Stransa in talie, jacheta sublinia silueta clepsidra, dar evita sa sexualizeze femeia cu ajutorul bluzei albe poplin cu guler rotund, inchis pana sus. Singurele accesorii? Insignele companiei, in forma de aripi.

In anii urmatori, se remarca rochia de vara, creata de Maison Virginie, bleu si plisata - cata indrazneala! Dati pe repede inainte. Anii 60 - vine in scena Christian Dior. Unul din cei mai mari designeri ai lumii concepe doua tinute care sa inlesneasca miscarea fara a fura din eleganta pariziana. Rochia de vara bleu surprinde acum printr-un cordon japonez, iar costumul de iarna este decorat cu un guler Claudine.

La inceputul anilor '70, preia stafeta Cristobal Balenciaga. Odata cu el, apar si schimbarile semnificative: costumul de vara in doua versiuni cromatice (bleu si roz), iar costumul de iarna capata accesorii potrivite - cizmele de piele Darchamps.

Costumele satisfaceau dorintele conducerii, dar nu si a celor care le purtau. Frantuzoiacele voiau putina libertate de miscare, de creatie. Croiala riguroasa si culorile inchise le constrangeau intr-o meserie care presupunea tocmai sociabilitate si buna dispozitie. Nemultumirile ajung la urechile conducerii si asa apar primele uniforme "dictate" de angajati.

Ce vor frantuzoaicele? Accesorii, culoare, libertate de miscare. Boneta dispare complet iar jacheta este purtata ocazional. Carven si Nina Ricci transforma garderoba lor complet, creionand rochia de primavara - toamna si costumul cu fusta evazata, prinsa cu o curea de piele si catarama AF. In anii '90, toate dorintele lor par sa se implineasca: Louis Feraud creaza rochia de vara din bumbac si poliester, pe albastru, galben deschis si roz, inviorata de un buzunar din satin sau o esarfa din acelasi material cu dungi bleumarin, roz, galbene. Jacheta de iarna este deconstruita si se renunta la guler iar celei de primavara - toamna, i se da o alta textura cu nervuri verticale.

In 2005 se traseaza ultimele schite pentru uniforme feminine Air France. Christian Lacroix se ocupa de noua garderoba (ramasa pana in prezent): 100 de piese ce pot fi combinate dupa placul stewardeselor, "tres parisiennes", sic si clasice.

Daca veti calatori cu Air France, le veti putea admira in costume bleumarin si albastru gri, jachete cu nervuri si dantela, cu accente rosii.

foto: facebook.com/airfrance.ro, Mara Pruna

text: Mara Pruna

În articolul

GALERIE FOTO! Sexy, elegante, rafinate: Stewardesele au dat tonul in moda inca din anii '50

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Catine
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
5 semne că adolescentul este dependent de telefon
MediCOOL
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
HelloTaste
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
x