Harta subterană care arată ce se afla în jurul monumentului Stonehenge
Publicat pe 10.09.2014 la 15:36 Actualizat pe 10.09.2014 la 15:39
Unele dintre secretele complexului Stonehenge din Marea Britanie au fost dezvăluite cu ajutorul unei hărţi subterane - considerată cea mai detaliată realizată vreodată de arheologi.
Unele dintre secretele complexului Stonehenge din Marea Britanie au fost dezvăluite cu ajutorul unei hărţi subterane - considerată cea mai detaliată realizată vreodată de arheologi.
Renumitul monument nu era o construcţie singulară, ci era însoţit de 17 sanctuare.
"În ultimii patru ani am analizat acest monument extraordinar şi am încercat să descoperim ce se află în jurul său", a declarat Vincent Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea Birmingham, coordonatorul studiului.
"Era oare Stonehenge un loc izolat, unde doar oamenii speciali aveau dreptul să vină?".
Noua hartă tridimensională a complextului neolitic, care acoperă o suprafaţă de 12 kilometri pătraţi, infirmă această teorie.
Oamenii de ştiinţă britanici au folosit şase tehnici diferite pentru a scana întregul sit, un magnetometru, un radar subteran (GPR) şi un scaner 3D cu laser.
Sub unul dintre gorgane, s-a identificat o clădire din bârne lungi de 33 de metri, veche de 6.000 de ani, folosită probabil în timpul unor ritualuri de înmormântare şi al altor practici asociate, inclusiv pentru "descărnare" (eliminarea cărnii de pe oase).
Cercetătorii au descoperit de asemenea urmele unor pietre uriaşe sau ale unor bârne şi piloni, aflate la o adâncime de trei metri, sub gorganul care formează complexul Durrington Walls.
Studiul face parte din Stonehenge Hidden Landscapes Project - un proiect de colaborare pe patru ani al Universităţii Birmingham şi Institutului Ludwig Boltzmann pentru Prospectări Arheologice şi Arheologie Virtuală din Austria.