I-ar fi dat foc la un bal mascat! Elsa Schiaparelli, femeia care a scos-o din minți pe Coco Chanel

Publicat pe 04.10.2014 la 08:37 Actualizat pe 16.01.2015 la 21:57

Cea mai mare rivală a lui Coco Chanel? Elsa Schiaparelli, un designer talentat care semăna prea mult cu ea - creativă, independentă, puternică și hotărâtă să revoluționeze moda!

Coco Chanel şi Elsa Schiaparelli

Cea mai mare rivală a lui Coco Chanel? Elsa Schiaparelli, un designer talentat care semăna prea mult cu ea - creativă, independentă, puternică și hotărâtă să revoluționeze moda!

Atât Coco cât și Elsa au avut o copilărie lipsită de iubire. Chanel mărturisise unui prieten că tocmai asta, nevoia de a fi iubită, „îmi explică întreaga viață. Succesul meu este o mostră de iubire și îmi place să cred că atunci când oamenii adoră ceea ce creez, mă adoră pe mine”. Elsa, în schimb, nu a fost privată de părinți, ci de afecțiunea lor. Într-o zi, i-a declarat bucătăresei lor că avea un secret special - era, de fapt, adoptată (o manieră de a se sustrage realității triste).

Niciuna nu a avut totul pe tavă. Ambele au trebuit să lupte pentru succes, dar mai ales pentru bani. Coco era decisă să-și învingă destinul: „Oamenii mândri doresc un singur lucru: libertate. Dar ca să fii liberă, trebuie să ai bani”. Pentru Elsa, era o necesitate - în 1922, Schiparelli nu avea bani, carieră, viitor, doar o fată foarte bolnavă. Dacă se întorcea acasă, o aștepta doar o căsătorie de conveniență. Trebuia să reziste.

Bărbații, iubirea? Nu au contat mai mult decât munca lor, creațiile lor. Când am realizat că munca mea avea o viață, viața mea, o față, fața mea, o voce, a mea, și când mi-am dat seama că munca mea mă iubea, mă asculta, m-am dăruit ei complet, fără să mă mai gândesc la alte iubiri”, spunea Chanel. Elsa, în schimb, avea un soț ales de părinți - un rus urât care își petrecea tot timpul privind-o. Când un prieten i-a dat șansa să aibă grijă de orfani în schimbul unei sume infime, ea acceptă imediat, sperând să nu aibă nimic de a face cu el.

Primele creații contrariau apropiații. La Chanel, era vorba de o dizolvare a extravaganței timpurilor prin costumul de călărit pentru femei, paltonul de inspirație masculină și pălăriile de pai. „Era modei extravagante la care visasem, cu rochii purtate de eroine, nu mai însemna nimic”.

Schiparelli schimba moda din mers: aranja materialul răsucindu-l în jurul corpului și printre picioarele ei pentru un „efect zouave”, apoi folosea resturile de mătase ca să-și facă un turban. Așa mergea designerul italian la baluri. Mai târziu, urma să creeze primul precursor al pantalonilor șort și primele pulovere cu imprimeu trompe l'oeil, inspirate de suprarealiști.

Acest designer lucra în strânsă legătură cu Dali, șocându-și publicul cu rochia cu raci desenați pe ea, pălăria-pantof, rochiile care aduceau a schelet și a lacrimi.

Ah, faima... aici drumurile lor se despart. În timp ce Coco Chanel și-a mascat trecutul pentru a-și transforma viața într-o poveste glamour, Elsa Schiaparelli s-a detașat de succes: „Nu consider că femeile care au foarte mult succes sunt fericite”.

În articolul

I-ar fi dat foc la un bal mascat! Elsa Schiaparelli, femeia care a scos-o din minți pe Coco Chanel

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x