Literatură de la A la Z. Topul celor mai citite cărți ale anului 2016

Publicat pe 14.10.2016 la 08:30 Actualizat pe 14.10.2016 la 13:42

De-a lungul unui an sunt publicate o multime de carti, dar doar o parte reusesc sa surprinda publicul. Iata topul celor mai citite carti ale anului 2016.

hepta.ro

Atunci când vorbim despre cărți, gusturile diferă. În timp ce unora le plac poveștile clasice, care se încheie cu jurăminte de iubire pe care și le fac reciproc cele două personaje principale, alții preferă cărțile cu un fir narativ inedit, care să îți țină în suspans pe toată durata lecturii. Cu toate acestea, există și povești care cuceresc ambele tipuri de publicuri, deoarece autorii lor reușesc să îmbine elemente diferite, în așa fel încât să stârnească o anumită curiozitate cititorilor.

Rețeta bestseller” este greu de obținut. Succesul unei povești nu este garantat și, de cele mai multe ori, apare în mod surprinzător. Pentru că 2016 se apropie de final, am pregătit un top al celor mai citite cărți ale acestui an:

1. ”El & Ea” – Marc Levy

Scriitorul francez Marc Levy este recunoscut pentru aerul melancolic pe care îl oferă fiecărui roman pe care îl scrie. Cartea ”El & Ea” nu face excepție de la această regulă, dar motivul pentru care ea se află în topul celor mai citite cărți ale acestui an este altul.

Povestea îl readuce în atenția publicului un personaj mai vechi, prezent în alte câteva lucrări ale scriitorului francez. Acesta a fost extrem de îndrăgit de cititori, astfel că Marc Levy decide că a venit momentul ca Paul, căci despre el este vorba, să-și găsească jumătatea. ”El & Ea” este presărată cu replici spumoase și fiorii iubirii adevărate, pentru că se spune că dacă unor persoane le este menit să se întâlnească, soarta va face în așa fel încât aceștia să se găsească în cel mai potrivit moment.

2. ”Casa spiritelor” – Isabel Allende

Criticii literari consideră că romanul ”Casa spiritelor” a reprezentat biletul de intrare al lui Isabel Allende în clubul marilor autori latino-americani, până nu demult un loc destinat exclusiv bărbaților. Nu-i putem contrazice pe cei care o laudă pe scriitoare, deoarece succesul este vizibil tuturor. ”Casa spiritelor” este una dintre cele mai seducătoare cărți din literatura contemporană, dar nici celelalte romane ale lui Isabel nu se lasă mai prejos. ”Paula”, ”Dragoste” și ”Povestirile Evei Luna” sunt alte câteva lecturi interesante, pe care nu ar trebui să le neglijezi.

Carti Isabel Allende

3. ”Fluturi” – Irina Binder

Irina Binder și ai săi ”Fluturi” au știut cum să ajungă la sufletul cititorilor săi și în acest an. După o mulțime de peripeții, povestea de dragoste dintre Robert și Irina ajunge la final, odată cu publicarea romanului ”Fluturi – volumul 3”. Astfel, seria ”Fluturi” își află deznodământul, iar scriitoarea Irina Binder pune punct unui proiect care s-a dovedit a fi un fenomen fără precedent pentru literatura contemporană din România.

4. ”Fata din tren” - Paula Hawkins

Publicat la jumătatea anului trecut, thrillerul ”Fata din tren” a beneficiat de atenția publicului abia în 2016, căci nu mulți au îndrăznit să descopere povestea surprinzătoare care se ascunde în spatele filelor scrise de Paula Hawkins. Acum, după ce tot mai mulți cititori au simțit gustul suspansului, ”Fata din tren” a devenit una dintre lecturile lor favorite. Rachel, se joacă de-a spionii și poposește în viața lui Jen și Jess, fără permisiune. Cumva, înainte să realizeze asta, ea se trezește complice într-o poveste care pare să nu aibă deznodământ, dar pe care publicul aproape că a devorat-o, căci un astfel de final spectaculos este greu de egalat.

5. ”Războiul nu are chip de femeie” – Svetlana Aleksievici

O prezență inedită în acest top este cartea scrisă de Svetlana Aleksievici, ”Războiul nu are chip de femeie”. Scriitoarea de origine ucrainiană a intrat în atenția publicului în momentul în care câteva dintre lucrările sale au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. ”Războiul nu are chip de femeie”, dar are în spate nu mai puțin de șapte ani de cercetări și mărturii, alături de povestea cutremurătoare a femeilor sovietice care erau obligate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să lupte împotriva inamicului nazist.

Proza Svetlanei nu este feminină, ci aspră precum războiul, dar, prin expresivitatea ei, devine artistică, palpabilă și profund emoționantă. Scriitoarea a mai publicat și ”Soldații de zinc”, ”Ultimii martori” și ”Dezastrul de la Cernobîl”, povești care au reușit să impresioneze publicul prin profunzimea lor.

Carti Svetlana Alesksievici

6. ”Spioana” – Paulo Coelho

Catalogat drept un ”clasic modern”, Paulo Coelho este nelipsit din topurile literare. Bineînțeles, una dintre lucrările sale se regăsește și în clasamentul celor mai urmărite cărți ale anului 2016. Surprinzător, în acest caz vorbim despre o carte lansată foarte recent, dar care se anunță a fi un bestseller datorită subiectului intrigant al poveștii.

Spioana” a fost publicată în peste 35 de limbi, la începutul acestei toamne și reprezintă o portretizare a uneia dintre cele mai enigmatice, curajoase și independente femei din istorie, cunoscută sub pseudonimul Mata Hari. De la copilaria într-un orășel olandez, până la gloria dobândită la Paris, ”Spioana” fascinează prin modul în care jonglează cu luciditatea și nonconformismul său.

7. ”Înainte să te cunosc” – Jojo Moyes

Una dintre cele mai imprevizibile povești de dragoste scrise vreodată, ”Înainte să te cunosc” se află în topul cărților care au făcut furori anul acesta. Lansarea a coincis cu premiera filmului cu același nume, astfel că perechea formată de Lou și Will a cucerit mult mai rapid publicul, comparativ cu personaje din celelalte cărți ale autoarei Jojo Moyes. ”Înainte să te cunosc” prezintă o variantă modernă a compromisului, căci întrebarea principală în jurul căreia gravitează întreaga acțiune este ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.

8. ”Ugly Love” - Colleen Hoover

La începutul acestui an, fanii literaturii contemporane au avut o mulțime de motive de bucurie. ”Ugly Love”, romanul care a făcut furori în SUA și care a fost clasat pe locul întâi în topul New York Times, a putut fi achiziționat și în librăriile din țara noastră. Tate Collins, eroina cărții, descoperă o altă față a iubirii, una urâtă și plină de resentimente. Scriitoarea Colleen Hoover a reușit să surprindă printr-o poveste de dragoste pasională, cu un deznodământ neașteptat, motiv pentru care ”Ugly Love” se află în topul celor mai citite cărți ale acestui an.

9. Seria ”After” – Anna Todd

Cu toate că au trecut aproximativ trei ani de când prima parte a seriei ”After” a apărut pe piață, povestea lui Hardin și a Tessei continuă să facă furori în rândul tinerilor din întreaga lume. Cărțile Annei Todd s-a bucurat de un succes inimaginabil, autoarea reintrând în atenția cititorilor la începutul acestui an, odată cu lansarea romanului ”După ce am găsit fericirea”, care reprezintă și finalul poveștii de dragoste a cuplului.

Mai mult decât atât, atracția publicului pentru această legătură amoroasă inedită a determinat editurile să publice cărțile în format digital. Astfel, ”După ce ne-am întâlnit”, ”După ce ne-am certat” și ”După ce ne-am îndrăgostit”, primele trei romane ale seriei, sunt disponibile acum și în varianta ebook.

Carti Anna Todd

10. ”Cele cincizeci de umbre ale lui Grey” – E.L. James

Literatura erotică se numără în continuare printre favoritele publicului, iar ”Cele cincizeci de umbre ale lui Grey” rămâne încă în topul romanelor de profil. Povestea controversată dintre Christian și Anastasia a fost discutată în 2016 la fel de mult ca în anii anteriori. Ecranizarea primei părți a poveștii și pregătirile pentru cel de-al doilea film, au contribuit la menținerea acestui succes. De altfel, scriitoarea E.L. James a profitat de toată această atenție și a revenit pe piață cu o nouă versiune a poveștii deja consacrate, ”Cele cincizeci de umbre ale lui Grey – Versiunea lui Christian”, de această dată din perspectiva personajului principal masculin.

În articolul

Literatură de la A la Z. Topul celor mai citite cărți ale anului 2016

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
MediCOOL
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
MediCOOL
Remedii naturale pentru a combate inflamația. Cum pot acționa împotriva simptomelor
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x