O pionieră în presa feminină, editor-şef global Cosmopolitan Helen Gurley Brown, a murit la vârsta de 90 de ani

Publicat pe 14.08.2012 la 16:23 Actualizat pe 14.08.2012 la 22:02

Femeia responsabilă pentru direcţia editorială a revistelor Cosmopolitan din întreaga lume, Helen Gurley Brown, a decedat luni, la vârsta de 90 de ani. O pionieră în presa feminină, aceasta a fost prima editoare care a încurajat, în paginile unei reviste, discuţiile deschise despre sex, despre vieţile femeilor singure şi dreptul lor la locuri de muncă ,,destinate” bărbaţilor până atunci.

Helen Gurley Brown: ,,Voiam să spun adevărul: : că sexul este unul dintre cele mai bune trei lucruri din lume”

Totul a început în 1962, când Helen Gurley Brown a lansat cartea ,,Sex and The Single Girl”, despre experienţele unei femei singure care refuza să se conforme normelor societăţii. Viaţa ei sugera femeilor nu numai că nu au nevoie de un bărbat pentru a se simţi împlinite, dar şi că pot avea relaţii sexuale cu bărbaţi diferiţi, fără să simtă ruşine sau vină. Era o idée avangardistă, mai mult, era ceva nemaiauzit.

Desigur că romanul a făcut vâlvă. În curând, femeia care îndrăznise să sfideze regulile a devenit idolul domnişoarelor de pretutindeni. Toate femeile singure care se aflau în căutarea dragostei sau pur şi simplu a unei relaţii fără complicaţii au văzut în Helen pe cineva care le putea înţelege şi sfătui iar scrisorile nu au întârziat să apară.

Autoarea a înţeles atunci că avea o audienţă şi un segment de piaţă important pentru o posibilă revistă. A început să facă un sumar al subiectelor abordate în carte şi a realizat un prototip pentru o revistă de nişă care să fie despre şi pentru femei. Conceptul a fost refuzat de mai multe ori până a ajuns la Sanoma Hearst, unde i-a fost propus să preia revista falimentară Cosmopolitan, de interes general, şi să o transforme în visul ei: ,,Voiam ca noua revistă să fie prietena femeilor. Voiam să spun adevărul: că sexul este unul dintre cele mai bune trei lucruri din lume şi nici măcar nu ştiu care sunt celelalte două”.

Prima ediţie a revistei discuta despre un subiect tabu: pilula contraceptivă

Prima ediţie a revistei a avut un succes răsunător. Helen Gurley Brown a surprins, a atras şi a şocat cu un articol care vorbea despre cel mai dorit lucru al vremii dar şi cel mai tabu: pastila contraceptivă. Intitulat ,,Noua pastilă care le face pe femei mai receptive”, articolul a incercat să transmită femeilor că odată ce vor scăpa de teama de a rămâne însărcinate, se vor simţi mult mai bine în pat.

Revista se vindea ca pâinea caldă, dar asta nu înseamnă că toţi o vedeau cu ochi buni. Conservatoriştii şi feministele erau şocaţi de felul în care era promovată viaţa sexuală şi de îndemnurile repetate la emancipare. Feministele, în special, erau revoltate de articolele despre frumuseţe şi despre tehnici de cucerire a bărbatului; astfel de eforturi li se păreau ridicole şi înjositoare. Ce nu realizau este că revista Cosmopolitan propunea un feminism mai puţin radical: ,,Cosmo este feministă pentru că le consideră pe femei la fel de inteligente şi capabile precum bărbaţii şi că pot obţine la fel de multe ca ei. Dar recunoaşte că bărbaţii joacă un rol la fel de important pentru ele. Fata Cosmo iubeşte bărbaţii!”,explica Helen Gurley Brown.

De atunci şi până astăzi, sub grija lui Helen Gurley Brown, Cosmopolitan a rămas revista femeilor fără inhibiţii, care vor să fie satisfăcute în cuplu şi să satisfacă. Totodată, cititoarele sunt femei cărora nu le este frică să spună ce gândesc , sunt femeile care se dedica unei cariere.

Helen Gurley Brown a fost o deschizătoare de drumuri la vremea ei şi a lăsat în urma o moştenire incredibila. In 2008, ea a intra in topul Slate a celor mai puternici americani peste 80 de ani, pe locul 13.

sursa foto: thedailywh.at

În articolul

O pionieră în presa feminină, editor-şef global Cosmopolitan Helen Gurley Brown, a murit la vârsta de 90 de ani

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x