(P) 4 gânduri la care să renunți pentru a avea succes în carieră
Publicat pe 16.02.2022 la 13:29 Actualizat pe 16.02.2022 la 13:33
Îți dorești să obții un loc de muncă mai bun, care să-ți asigure atât o stabilitate financiară, cât și împlinirea că faci ceva care îți aduce plăcere și zâmbetul pe buze?
Unul din pașii care te pot ajuta în această direcție este să-ți observi gândurile. Pentru că de multe ori ne dorim să avem succes profesional, însă ne blocăm singuri în gânduri care ne țin pe loc.
Aceste tipuri de gânduri se numesc condiționări cognitive și apar de când suntem mici - până la vârsta de 7 ani sunt deja formate în proporție de 50%. Până în jurul vârstei de 30 de ani, acestea se tot îmbogățesc, se creează conexiuni neuronale în creier, astfel încât la vârsta adultă ajungem să avem deja păreri bătute în cuie, așa cum sunt explicate de un psiholog în acest articol cuprinzător.
Ca să ai succes în carieră, pe lângă faptul că necesită să muncești, să fii dedicat și să vrei să evoluezi constant, este nevoie să renunți și la acest tip de gândire și să-l înlocuiești cu gânduri și afirmații mai pozitive, care să te ajute să progresezi. Se pare că o persoană are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi, iar 80% din ele sunt negative. Iată câteva gânduri la care este bine să renunți pentru a avea succes:
Nu sunt suficient de bun
Gândurile de genul „sunt un eșec, sunt prost, nu sunt suficient de valoros, nu contez” denotă și construiesc în timp o stimă de sine foarte scăzută. Evită să gândești așa, se reflectă și în relația cu ceilalți și nu te ajută deloc să progresezi.
În schimb, gândește-te ce poți face în fiecare zi pentru a deveni din ce în ce mai bun în ceea ce faci. Întreabă un coleg sau un manager ce poți face mai bine, fii deschis în comunicare, gândește-te că nimeni nu s-a născut învățat și că evoluția este mereu constantă.
Este greu să ai succes în România
Se pare că suntem recunoscuți pentru pesimism, ca și popor. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. Poate ți se pare că este mai greu să ai un trai bun în țară, poate că te uiți prea mult la televizor și știrile îți dau senzația că totul este negativ.
Ei bine, în același timp, economia României a crescut în ultimul an, la fel și salariile. Chiar dacă îți pare mai greu să ai succes, țara noastră este un centru de dezvoltare în multe industrii și tehnologii. Cercetând puțin, vei descoperi că există multe cursuri de reconversie profesională, formări tehnice prin care poți să investești în tine și să devii mai bun.
Dacă aș fi ca…
Mai ales în epoca Facebook, Instagram, TikTok este greu să nu ne comparăm cu ceilalți. Însă este o capcană în care cădem singuri - de fapt, fiecare dintre noi este unic, are propriile resurse, abilități, puncte tari.
Dacă te compari cu colegii de muncă, fă asta doar într-un mod pozitiv, în care vrei să devii mai bun și să înveți de la ei. În loc să te plângi de ceea ce nu ai sau ce ți se pare că-ți lipsește, mai bine practică obiceiul recunoștinței - notează-ți lucrurile pentru care ești fericit și mulțumit în fiecare zi.
Nu-mi place jobul meu
Se poate să ai zile mai grele, în care simți că un client e nemulțumit și îți poate strica cheful de lucru, sau se întâmplă să vii mai obosit acasă. Dacă simți că vrei o schimbare profesională, ajută, în primul rând, să îți faci meseria cu zâmbetul pe buze, să vezi în fiecare zi lucrurile pozitive din ceea ce ai de făcut, să încerci constant să devii mai bun.
Vei ajunge să evoluezi doar dacă crezi în tine, faci cu încredere și optimism ceea ce ai de făcut în fiecare zi și investești constant în a deveni mai bun.