Secolul XXI redefinește concepte cu care mulți am fost crescuți și pe care le-am văzut în familia de proveniență. Femeile dovedesc în fiecare zi că pot ușor să jongleze între o carieră de succes și familie. Multe dintre ele se întorc la muncă la scurt timp după ce nasc, lăsând creșterea copilului în seama tatălui. De altfel, destule familii din România au adoptat acest trend venit din Vest, în care bărbatul intră în concediu de paternitate, și nu invers.
În cartea „Rolul tatălui în creșterea copilului‟, psihologul Michael Lamb atenționează că dezvoltarea socială, emoțională și comportamentală ale copilului sunt strâns legate de prezența tatălui în viața lui, încă de la naștere.
Specialiștii au ajuns la concluzia că nu doar mama, prin procesul minunat al purtării în pântec al copilului și al nașterii, secretă oxitocina, ci și tatăl, prin activitățile zilnice pe care le desfășoară alături de copil. Oxitocina, hormonul fericirii sau al dragostei crează atașamentul dintre mamă-copil, dintre tată-copil sau dintre tine și partenerul tău.
Poate că ți se pare că soțul tău nu petrece suficient timp alături de tine și de cel mic. Poate ți se pare că nu e suficient de prezent în viața bebelușului. E timpul să îl implici mult mai mult în creșterea copilului. Fie că e vorba despre schimbarea de scutece bebelusi, până la a gânguri mai des cu prichindelul, micile lucruri contează. Amândoi sunteți părinți și amândoi aveți o responsabilitate egală față de micul suflet care are nevoie de susținerea voastră.
Crește iubirea dintre voi doi
Pentru ca cel mic să aibă o familie sănătoasă, este esențial ca relația de cuplu să fie armonioasă. Cum poți oferi un exemplu bun copilului tău, dacă trăiești în dizarmonie cu partenerul? Atunci când bebelușul vine pe lume, prioritatea ta este cel mic. Din păcate, femeile fac o greșeală enormă atunci când își neglijează relația pentru copii.
Bineînțeles, prioritar este copilul, mai ales în primii ani de viață, dar ești și soție, nu doar mamă. De aceea, te încurajăm să nu uiți rolul de femeie iubitoare de care soțul tău are nevoie în relația voastră. Tensiunile sunt inevitabile, dar, dacă amândoi lucrați la relație și vă acordați timp și pentru voi, copilul va crește într-o atmosferă liniștită și fără tensiuni.
Roagă-l să fie prezent în viața copilului
Nu este îndeajuns să oferi o stabilitate financiară familiei tale. Prezența părinților este esențială în dezvoltarea corectă a copiilor. De altfel, un exemplu masculin activ în creșterea copilului îi va fortifica personalitatea. Pe termen lung, acesta, confruntat cu diferite situații, va avea mai puține temeri și mai multă încredere în sine.
Multe studii sugerează că, până la pubertare, rolul tatălui este egal atât pentru fetițe, cât și pentru băieți. Copiii care beneficiază de prezența tatălui în viața lor excelează, iar, în unele cazuri, își întrec colegii de școală. De altfel, psihologii sunt de părere că prezența activă a tatălui în creșterea fetițelor este esențială atunci când hormonii bat la ușă, iar acestea se transformă ușor, ușor în femei. Adolescentele care au o relație sănătoasă cu tatăl se vor angaja în comportamente sexuale mai puțin riscante decât restul.
Oferă-i partenerului argumente solide, din care să înțeleagă că trebuie să fie din ce în ce mai activ în viața micuțului. Implică-l tu în diferite activități precum cititul poveștilor, construirea de lego sau plimbările cu căruciorul în aer liber.
Comunică cu partenerul
Nu ai voie să spui că nu ai timp de soțul tău! Oricât de ocupată este viața de mămică, comunicarea dintre parteneri este esențială. Cu siguranță, au apărut deja frustrări, multe încă nerostite. Nu aceasta este ideea, să pui totul sub un preș și să închizi cu cheia camera prăfuită. Deschide-o larg și fă curățenie în ea!
Începe de aici: culcați mai devreme copilul și luați cina împreună. Deschide subiectul care te nemulțumește și, pe un ton calm și receptiv, spune-i iubitului tău ce te macină. Ascultă răbdătoare și punctul lui de vedere, ca mai apoi, matur, să luați decizia potrivită.
Vorbele care nu se spun aduc în viața de cuplu multă anxietate, durere și mânie. De aceea, discutați și puneți împreună în practică un plan pentru a vă transforma sau a vă corecta relația. Dacă doi oameni se iubesc, doar cerul este limita, așa-i?
Viața de cuplu s-a transformat odată cu sosirea pe lume a bebelușului. Imaginea tatălui este esențială pentru cel mic. Implică-l în viața acestuia, făcându-l să realizeze de câtă nevoie are prichindelul de el. Dragoste, atenție și răbdare - triunghiul esențial de unde copilul să pornească cu dreptul în viață!
Sursa foto: Shutterstock