Parfumuri rare: poti mirosi a peruci pudrate, bani, petrol sau sa de cowboy din piele tabacita. Vezi cat costa!

Publicat pe 30.08.2012 la 14:29 Actualizat pe 30.08.2012 la 15:16

“Buna ziua, caut un parfum care sa miroase a camasa curata sau a pudra de bebelus sau a ceva in genul asta... ceva mai altfel, sa nu miros a toata lumea. Sau poate un parfum cu aroma de cearceafuri curate”. Alexandra Paven ii zambeste: “Dar cu Cocolino merge?”. Fara sa clipeasca, se indreapta ca teleghidata spre o sticluta de parfum de pe raft si in secunda urmatoare pulverizeaza cativa stropi pe bratul Brandusei: “Uite, asta e facut de americani sa miroasa a camasa curata. E genul ala de miros pe care il folosesc ei cand lucreaza intr-o multinationala si unde trebuie sa ai mirosuri neutre ca nu te lasa cu tot felul de nebunii”. Brandusa isi adulmeca bratul si, cand deschide ochii mai bine si vede intreg buticul - o mare de sticlute aranjate cochet printre bijuterii, inele, lanturi si obiecte patinate, din argint – parca ar vrea sa incerce tot ce-i acolo.

Toate sunt parfumuri rare, neobisnuite, cu nume aproape necunoscute publicului din Romania si costa de la 400 de lei pana la cateva sute de euro.

Parfumul care “miroase a bani”: “Il urasti, dar il iubesti”

Hm, grea alegere pentru Brandusa. Locuieste cu sotul ei in Australia si acum, ca a venit intr-un concediu in tara, a vrut sa-si cumpere ceva deosebit. Ai ei au trimis-o glont in buticul cu parfumerie artizanala al Alexandrei Paven. Dar acum, vazandu-se inconjurata de atatea parfumuri atipice, habar n-are care-i place mai mult. E firesc, nu si-a cumparat niciodata parfumul dintr-un astfel de butic, ci numai din parfumeriile obisnuite. “Sau poate vrei unul cu miros de Romania, asa”, mai incearca Alexandra. Ii pulverizeaza mai bine de zece parfumuri, explicandu- i- le pe fiecare in parte. “Daca vrei sa tina, nu-ti lua un citric ca asta. Citricul e molecula usoara, dupa 15 minute nu mai e nimic, dispare, se evapora, nu-l mai simti”, “...si sa stii ca poti sa le schimbi intre ele. Nu exista parfumuri universal valabile pe care sa le porti o viata, corpul ti se schimba de o mie de ori. Cand folosesti unul singur este ca si cum ai avea in dulap 70 de pulovere negre si le-ai purta pe rand in fiecare zi”.

Ia o pauza de tigara, dar e ochi si urechi la reactiile clientilor ei. Ca in fiecare zi, si astazi are o misiune grea: trebuie sa-i citeasca si sa-i descifreze care parfum li se potriveste cel mai bine. Le urmareste fiecare gest, mimica si intonatie, fiecare sclipire a ochilor. Toate astea spun mai mult decat cuvintele. Il vede pe Ciprian, partenerul Brandusei, ca-si miroase bratul incantat: “Parfumul asta are ceva… il urasti, dar il iubesti”, zice el. Pai normal, e un parfum care cam miroase a bani, caci e facut pentru seici, e oriental, simandicos. Are in el 145 de ingrediente, il simti imediat ca are o finete...”, ii explica Alexandra. Un astfel de parfum costa putin peste 200 de euro.

Au intrat amandoi acum o ora si nu se mai dau dusi din butic. Iar Alexandrei nu-i tace gura o secunda. Aproape ca le tine un curs intreg: “Daca ne alegem cu totii acelasi parfum dintr-un butic (nu vorbim de cele din retelele industralizate care miros toate la fel) si ne dam cu el, o sa miroase diferit de la unul la altul. Apoi, pe tine poate sa stea 12 ore, pe mine doar cateva ore. Toate astea sunt chimie. Depinde ce mananci, cat dormi, ce fel de piele ai... de pilda, e bine sa nu vii sa-ti cumperi parfum dimineata daca toata seara ai baut. N-o sa iasa ce trebuie, poate chiar o sa miroase pe piele acru si greu”.

Acum, clientii ar vrea sa stie care e diferenta intre o parfumerie obisnuita, cu produse ale brandurilor cunoscute si micul butic al Alexandrei. “Pai genul asta de parfumuri (artizanale) sunt facute in productie mica, iar compozitia e total diferita fata de cele de larg consum. De aceea, daca vrei sa ai mirosul tau, il gasesti in genul asta de parfumerie. Iar parfumurile de felul asta le mai gasesti in lume doar in alte parfumerii de acelasi tip... de pilda, stiu unul la Viena, in State si vreo 300 in Italia”, le explica.

Cu bebelusul printre parfumuri

Alexandra Paven si-a deschis buticul acum cinci are si recunoaste ca e o afacere foarte buna. Traieste bine din asta si nu numai, caci parfumul este una dintre marile pasiuni ale vietii ei. Atat de mult isi indrageste munca, incat mai demult si-a adus si bebelusul de cateva luni la serviciu, cu ea. Aici a deschis ochii baietelul ei, in buticul mamei sale din centrul Capitalei, inconjurat de oameni eleganti si imbracati frumos, de domni si doamne cu gusturi rafinate si de cunoscatori care se dau in vant dupa aromele cele mai ciudate din magazin: parfumul cu note de petrol si cel cu miros de sa de cowboy tabacita.

Citeste continuarea articolului pe Jurnalul National!

În articolul

Parfumuri rare: poti mirosi a peruci pudrate, bani, petrol sau sa de cowboy din piele tabacita. Vezi cat costa!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Exemple de meniu pentru deficit caloric. Ce poţi mânca într-o zi în funcţie de greutate, nivelul de activitate şi alti factori
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x