Pauzele. Benefice sau nu?

Publicat pe 14.07.2016 la 11:43 Actualizat pe 14.07.2016 la 12:25

Miturile conform cărora este important să ne concentrăm pe o perioadă cât mai mare de timp, pentru a ne recompensa cu o pauză lungă, ulterior, s-au spulberat. Iată care sunt câteva dintre avantajele pauzelor în muncă.

S-a constatat faptul că resursele de atenţie ale creierului tind să scadă după o lungă perioadă de concentrare asupra unei singure sarcini, afectând astfel performanţele. "La fel ca timpul, energia este finită; dar spre deosebire de timp, aceasta poate fi reînnoită.", atenţionează Tony Schwartz, cofondator al proiectului The Energy Project.

Uite câteva motive ştiinţifice pentru care pauzele în muncă sunt benefice tuturor oamenilor:

Pauzele ne împiedică să ne plictisim (şi, prin urmare, sporesc atenţia)

Atunci când sunteţi într-adevăr, la începutul unei sarcini sau a unui proiect, ideile curg şi vă simţiţi cu adevărat minunat. Dar nu durează pentru totdeauna - odată ce treceţi de această linie şi forţaţi, puteţi observa faptul că începeţi să vă simţiţi nefocalizat sau chiar iritabil.
Practic, creierul uman pur şi simplu nu a fost construit pentru concentrarea extinsă a energiei psihice asupra unor sarcini. Creierul nostru este vigilent tot timpul, deoarece acesta a evoluat pentru a detecta fiecare modificare necesară pentru a asigura supravieţuirea noastră.
Vestea bună este că tot ce de făcut este să luăm o scurtă pauză pentru a reveni din nou pe drumul cel bun.

Pauzele ajută la păstrarea informaţiilor şi realizarea conexiunilor

Creierul nostru are două moduri de funcţionare : "modul de concentrare", pe care îl folosim atunci când facem lucruri cum ar fi învăţatul sau scrisul şi "modul difuz", care este modul nostru mai relaxat, în care se produc reveriile şi nu gândim atât de profund. Studiile afirmă
faptul că modul de concentrare este benefic pentru optimizarea productivităţii, iar modul difuz joacă un rol important, de asemenea, însă în activitatea de relaxare şi detaşare, sporind totodată funcţionarea modului de concentrare. Relaxarea asociată cu ”modul difuz" poate
permite creierului să revină cu perspective valoroase asupra unei situaţii la care ne concentram în mod iniţial, fără a găsi rezolvarea.

Pauzele ajută să ne reevaluăm obiectivele

Pauzele ne permit să facem un pas înapoi şi să ne asigurăm că realizăm lucrurile potrivite în mod corect. Atunci când lucraţi la o sarcină în mod continuu, este uşor să vă pierdeţi concentrarea. În contrast, în urma unei scurte pauze, revenirea asupra punctului în care v-aţi oprit forţele se va petrece la un nivel mult mai clar, oferindu-vă posibilitatea de a reevalua tot ceea ce aţi realizat până în momentul respectiv. Este o practică care ne încurajează să rămânem conştienţi de obiectivele noastre.

În articolul

Pauzele. Benefice sau nu?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Catine
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
useit.ro
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
as.ro
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
MediCOOL
Ce este hernia ombilicală. Cauze, evoluție și tratamente
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
7 semne că ai crescut cu părinți imaturi emoțional
MediCOOL
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
HelloTaste
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
x