Plantele sunt cel mai bun deodorant

Publicat pe 10.11.2010 la 14:37

Plantele sunt cel mai bun deodorant

Cel mai bun deodorant nu il veti gasi in rafturile de cosmetice din supermarket. De mii de ani, femeile si-au parfumat corpul cu uleiuri din plante aromatice, care calmeaza transpiratia excesiva si indeparteaza mirosurile neplacute.

Prin urmare, deodorantul cel mai bun il gasim chiar in natura. Iar daca nu ne incumetam sa preparam singuri remediile naturiste, magazinele de profil ne vin in ajutor. Dr Cristina Pavel, medic primar medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie, ne recomanda uleiurile volatile.

"Ele nu sunt doar frumos mirositoare, dar au si un puternic efect antibacterian si antiparazitar, ceea ce blocheaza aparitia mirosului neplacut", spune specialistul. In locul clasicului deodorant se poate folosi o gama larga de uleiuri, asa incat fiecare isi poate alege aroma preferata: citrice (obtinute din coaja de portocale, lamaie, grepfrut), trandafir, lavanda, menta, busuioc, roinita, conifere (pin, brad, eucalipt, cedru), ylang-ylang, cuisoare, scortisoara.

Intr-un litru de apa se pun cateva picaturi dintr-un ulei volatil, iar amestecul se utilizeaza intocmai ca un spray pentru zona axilelor si nu numai, recomanda dr Cristina Pavel. Atentie! Niciodata uleiurile nu se vor utiliza ca atare, nediluate, caci pot fi caustice pentru piele.

Mai mult, daca sunt aplicate in cantitati mari, aceste uleiuri volatile au un potential toxic pentru sistemul nervos. Exceptie face uleiul volatil de lavanda, care de altfel se foloseste nediluat pentru cicatrizarea diverselor leziuni ale pielii.

Mirosuri neplacute
Pentru a elimina mirosul neplacut al corpului, dr Cristina Pavel recomanda, in paralel cu uleiurile volatile, infuzii si decocturi pentru uz intern, care sa blocheze sudoratia excesiva. Salvia este una dintre cele mai eficiente plante in acest sens.

Se prepara sub forma de infuzie, cu o lingurita de planta uscata la o cana cu apa (250 ml), dar se poate utiliza si sub forma de pulbere sau capsule, procurate din magazinele cu profil naturist. Si infuzia din frunze de nuc, preparata in acelasi mod, inhiba transpiratia.

Se poate utiliza, de asemenea, scoarta de stejar. Se prepara sub forma de decoct, cu o lingurita la o cana cu apa. Scoarta de stejar este benefica si pentru bai de picioare, in caz de sudoratie excesiva.

Sudorifice
Mirosul neplacut al corpului este cauzat frecvent de o intoxicare a organismului, provocata de o dieta inadecvata. "In acest caz, transpiratia nu trebuie blocata, ci, din contra, stimulata, pentru eliminarea rapida a toxinelor acumulate in organism", semnaleaza dr Cristina Pavel. Plante sudorifice sunt pelinul, anghinarea, papadia, maghiranul, din care se pot prepara infuzii sau decocturi.

Citeste jurnalul.ro

În articolul

Plantele sunt cel mai bun deodorant

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Aer polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori, inclusiv în Bucureşti
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x