Povestea unui tatuaj

Publicat pe 27.09.2012 la 17:19 Actualizat pe 27.09.2012 la 17:26

povestea unui tatuaj

Tatuajul este o forma de arta aparuta cu mii de ani in urma. El nu este altceva decat introducerea de tus intr-un strat superficial al pielii.

Tatuajele sunt specifice culturilor antice pagane, majoritatea fiind asociate cu magia. Ele aveau rolul de a marca apartenenta unui individ la un trib sau la o clasa sociala, functia individului in cadrul societatii, maturizarea , rezistenta la durere, un mod de infrumusetare sau o practica-ritual cu profunde semnificatii sociale si spirituale.

Preluat de europeni, fuctia a devenit una artistica.

La inceput tatuajele se realizau cu ajutorul unor ustensile din os, asemenea unor dalti zimtate. In ultimele doua sute de ani, modul de realizare s-a modificat, fiind folosite aparate special concepute, in saloane specializate si de un personal specializat. De la niste simple modele, tatuajele s-au transformat in motive florale, simboluri si portrete de o fidelitate remarcabila.

In Mariea Britanie, primul om tatuat a fost James Cook in 1769. El l-a preluat de la localnicii insulei Tahiti. Apoi, incetul cu incetul, aceasta practica a tatuarii a fost adoptata de soldati si marinari.

Cuvantul TATOO = TATUAJ a fost inventat plecand de la sunteul scos de ciocanul ce lovea acul care perfora pielea. Altii spun ca acest cuvant ar avea origine polineziana, plecand de la cuvantul TATAU = A LOVI, A CIOCANI.

In Vechiul Testament se mentioneaza faptul ca a fost ucis tot ce misca, insa nu si cei care purtau pe frunte semnul “thau”.

Cel mai vechi corp tatuat are 5.000 de ani si a fost gasit in 1991 in Alpii austrieci.

Oamenii primitivi se tatuau prin taieturi . Astfel de semne s-au gasit pe fetele statuilor din piatra, de exemplu “Sfantul Cermin” din Aveyron.

In Polinezia tatuajul se aplica de la 12 ani si era un semn de virilitate.

Aplicarea pe ambele brate insemna ca acea persoana este un sef.

Astazi tatuajele isi au echivalentul in medalii, decoratii sau diploma.

In Vietnam femeile isi tatuau obrajii in negru si buzele in rosu pentru a deveni urate, respingatoare.

Pielea se tatua si pentru a deveni mai rezistenta la oscilatiile de temperatura si la intepaturile insectelor.

Foarte cunoscut era tatuajul de casatorie despre care se spunea ca ofera celui ce il are garantia ca isi va regasi perechea pe lumea cealalta.

In Japonia fetele care nu suportau durerile tatuajului, nu erau pregatite pentru casatorie, iar cele care se casatoreau inainte de a fi tatuate corect faceau un mare pacat.

In japoneza tatuajul este descris de cuvantul IREZUMI = INSERTIE DE CERNEALA. Marturiile tatuajelor dateaza la japonezi de peste 3.000 de ani. El a fost raspandit la inceput de artistii curentului ukiyo-e. Ei realizau pentru prostituate desene in culori dulci pentru a le mari puterea de seductie, iar pentru tarani zeitati ale naturii si fertilitatii. Din 1720 pana la sfarsitul secolului 19, tatuajele sunt interzise in Japonia prin edict imperial, iar celor care erau prinsi tatuati li se taiau urechile si nasul. Dupa eradicarea pedepsei au inceput sa se tatueze si samuraii. In zilele noastre tatuajele sunt privite ca o moda oribila si terifianta de tip mafiot, iar la piscinele publice nu sunt agreate sub nicio forma persoanele care au astfel de insemne.

In America tatuajele erau asociate in prima instanta cu marinarii si puscariasii. Insa astazi este un adevarat curent in cultuta americana; peste 60% dintre cei care se tatueaza sunt elevi foarte buni, medici, avocati, actori, oameni de afaceri.

Incepand din 4 octombrie de la ora 20:00, la Euforia TV incepe POVESTEA UNUI TATUAJ - o emisiune ce ne va introduce in aceasta lume misterioasa. Vom afla povestile oamenilor ce isi desemeneaza pielea, credintele si aspiratiile lor si motivele ce ii determina sa creada ca fara aceste lucruri ei nu ar fi completi.

Surse imagini:

http://offthemaptattoo.com

http://hirubrutal.deviantart.com

http://www.artisticinknashville.com

http://www.skinink.com

http://sioneproduktions.deviantart.com

http://www.trentstattoos.com

http://hatefulss.deviantart.com

http://www.yomicoart.com

În articolul

Povestea unui tatuaj

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
a1.ro
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
HelloTaste.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Catine
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
useit.ro
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
as.ro
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: „E un exemplu”
MediCOOL
Băuturi pentru memorie. Cum pot îmbunătăți această funcție a creierului
Spynews
Crimă oribilă în Capitală, comisă de un băiat în vârstă de 16 ani şi amicul său. Au omorât un om în bătaie, în Crângași: "I-au dat cu bâta"
DeParinti
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
MediCOOL
Simptomele cancerului pulmonar. 10 semne pe care nu trebuie să le ignori
HelloTaste
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
x