Prepara-ti propriul deodorant BIO!

Publicat pe 09.09.2010 la 12:34 Actualizat pe 09.09.2010 la 14:16

Prepara-ti propriul deodorant bio!

V-ati gandit vreodata ca ati putea sa va pregatiti acasa un deodorant? Dar nu orice fel de deodorant, ci unul bio, din ingrediente naturale.


Este posibil, ne spun Sophie Macheteau si Vanina Guet, in volumul “90 de retete bio de frumusete la domiciliu”, aparut la Editura Vigot din Franta. In deodorantele pe care ni le pregatim acasa putem sa inlocuim ingredientele chimice (sarurile de aluminiu, triclosanul) cu uleiuri esentiale – de menta, de maces, din coaja de lamaie, din coaja de clementine.

Uleiuri volatile
Una dintre retetele bio oferite de cele doua frantuzoaice consta din 15 picaturi de ulei din coaja de clementine, zece picaturi de ulei de lamaie si cinci picaturi de ulei de maces. Toate acestea se amesteca cu 120 de picaturi de glicerina sau ulei vegetal, apoi se pun intr-un flacon. Deodorantul 100% natural este gata!

Singurul inconvenient este ca uleiul de lamaie poate provoca fotosensibilitate, de aceea e bine sa evitam expunerea la soare dupa folosirea acestui deodorant. Avantajul deodorantelor cu ingrediente naturale este ca nu distrug si flora saprofita de la suprafata pielii, asa cum se intampla in cazul celor care contin substante chimice de tipul etanolului, triclosanului.


Dr Larisa Ionescu-Calinesti ne spune ca deodorantele trebuie sa contina substante care inhiba activitatea glandelor sudoripare si reduc cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii. De asemenea, este obligatorie prezenta unor substante antimicrobiene, care impiedica aparitia mirosurilor neplacute.

Efect antibacterian
“Extractul din frunze de salvie are efect de scadere a secretiei glandelor sudoripare. Efect similar au uleiurile volatile de brad, angelica, cimbru, eucalipt, uleiul din coaja de lamaie verde, de hamamelis (un arbust nord-american), de lavanda. Aceste uleiuri impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, de aceea sunt introduse in deodorantele cu extracte naturale. Uleiurile volatile pot provoca dermatita de contact, de aceea orice produs cu asemenea ingrediente trebuie testat mai intai pe antebrat.

Daca apar mancarimi, iritatii, mai bine nu folosim deodorantul respectiv”, ne atrage atentia specialistul nostru, dr Larisa Ionescu-Calinesti, de la Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa. Pentru a preveni deshidratarea pielii, in deodorante se pot adauga ulei de patchouli si ulei de nuca de cocos. Acestea au proprietati emoliente si hidratante puternice.


Citeste jurnalul.ro

Foto: mnn.com

În articolul

Prepara-ti propriul deodorant BIO!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2025. Racii au o stare foarte bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cât câştigă un nepalez angajat la un supermarket din România: "Cel mai greu este drumul spre muncă"
a1.ro
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
HelloTaste.ro
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Catine
Zodii care au nevoie de o schimbare în viața lor. Nativii care sunt sfătuiți să facă asta în perioada următoare
useit.ro
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
as.ro
Cât de frumoasă este Adina Maria, femeia cu care Cristi Tănase este în proces de divorţ: „Unii aleg să se piardă în vicii!”
MediCOOL
Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
DeParinti
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
MediCOOL
Efectele adverse ale consumului zilnic de ovăz. Ce se întâmplă dacă mănânci în exces această cereală
HelloTaste
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
x