Puterea diminetilor: de ce oamenii de succes se trezesc devreme
Publicat pe 14.06.2013 la 11:09 Actualizat pe 14.06.2013 la 11:13
Cand conduci o afacere, ti se pare ca niciodata nu ai suficient timp.
Foloseste puterea diminetilor, un timp al zilei in care sunt mai putine cerinte. Aceasta este cheia de crestere a productivitatii tale.
Timp de 15 ani, presedintele Starbucks – Michelle Gaas si-a pus alarma sa sune la 4:30 dimineata.
Gretchen Ruben, autorul cartii Proiectul Fericit se trezeste la 6:00 pentru a munci o ora inainte ca familia sa se trezeasca.
Expertul in managementul timpului – Laura Vanderkam ne spune de ce diminetile sunt speciale si cum le putem folosi mai eficient in cartea – Ce fac majoritatea oamenilor de succes inainte de micul dejun.
Iata care sunt beneficiile trezitului devreme:
Esti mai putin distras
O zi a unui om ocupat este plina. Daca astepti pana dupa-amiaza sau pana seara sa faci ceva important pentru tine cum ar fi sportul sau cititul, le vei amana.
Ai mai multa vointa in prima parte a zilei
Chiar daca nu esti o persoana matinala, ai mai multa vointa dimineata decat in a doua parte a zilei.
Vointa este asemenea unui muschi ce oboseste de supra-solicitare. In timpul zilei daca te confrunti cu oameni dificili, iei o multime de decizii si mai petreci cateva ore si in trafic, iti pierzi vointa, iar pana la finalul celor 24 de ore vei fi epuizat.
Diminetile iti dau ocazia sa iti setezi un ton pozitiv pentru ziua in cauza
Daca ai dormit si nu ai auzit alarma sau ai uitat sandvisul copilului, stii probabil ce inseamna sa incepi cu un esec – iti afecteaza toata productivitatea acelei zile.
Sa te trezesti devreme iti permite sa incepi ziua cu o victorie si sa iti stabilesti tonul pentru o zi reusita
Daca doar gandul de a te terzi dimineata iti da fiori, Vanderkam iti spune cum sa te transformi in patru pasi dintr-o persoana nocturna intr-una matinala.
Pastreaza un jurnal al timpului
Vanderkam spune ca unul dintre motivele pentru care oamenilor nu le plac diminetile este ca stau pana tarziu in noapte. Ea recomanda sa tii un jurnal al timpului pentru o saptamana.
Imagineaza-ti dimineata perfecta
Imagineaza-ti ce ai face daca ai avea parte extra-ore. Ai face sport? Ai citi ziarul sau doar titlurile?
Sa te terzesti devreme nu inseamna sa te pedepsesti. Nu te ridici din pat daca nu ai un motiv sa faci asta.
Planifica-ti dimineata
Odata ce te-ai hotarat ce vrei sa faci cu extra-timpul tau, planuieste-ti si modalitatea in care sa o faci si mergi la culcare cat de repede poti. De exemplu. Daca vrei sa faci sport dimineata, pregateste-ti hainele inainte sa adormi sau ingredientele pentru micul dejun.
Construieste-ti obiceiul incet
Daca incerci sa iti schimbi obiceiurile in mod drastic, nimic nu va iesi bine. Deci, in loc sa iti pui ceasul sa sune la 5 dimineata – daca in mod normal esti obisnuit sa te terzesti la 7:30, seteaza alarma cu 10 minute mai devreme in fiecare zi. Iar pentru a fi sigur ca nu pierzi din orele de somn, mergi la culcare cu 10 minute mai devreme in fiecare seara.