Scapă de lucrurile nefolositoare din casă odată cu începutul de an

Publicat pe 20.01.2020 la 11:26 Actualizat pe 20.01.2020 la 11:29

Multe dintre noi am fi tentate să stabilim o zi în care să facem ordine generală, doar că acest lucru nu se întâmplă și în realitate. Mai bine ar fi să îți aloci mai multe zile și să începi activitatea cu pași mici: măcar cinci sau zece minute pe zi. Ce-ar mai trebui să cuprindă planul tău?

Odată cu noul an probabil că ți-ai promis că vei ține ordine în casă și vei scăpa de lucrurile vechi care îți ocupă din spațiu. Încercarea aceasta se poate dovedi copleșitoare și sunt șanse mari să abandonezi dacă nu îți faci un plan înainte. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o casă cu mai mult spațiu liber și mai puține lucruri nefolositoare de care să te împiedici la orice pas.

Multe dintre noi am fi tentate să stabilim o zi în care să facem ordine generală, doar că acest lucru nu se întâmplă și în realitate. Mai bine ar fi să îți aloci mai multe zile și să începi activitatea cu pași mici: măcar cinci sau zece minute pe zi. Ce-ar mai trebui să cuprindă planul tău? În primul rând, o listă cu lucrurile care pot primi un alt rol sau cu cele pe care le folosești foarte rar, dar sunt importante, o listă cu spațiile de depozitare și ce ar trebui să se regăsească în fiecare și, la final, sarcinile de făcut pentru fiecare zi.

Odată ce ai întocmit planul, primul pas e să identifici lucrurile de care nu mai ai nevoie. Aruncă o privire cu atenție prin casă și vezi ce ar trebui să arunci, ce ai putea să donezi unei persoane cu mai puține posibilități materiale și ce poți recicla sau refolosi. Cu puțină imaginație sau inspirație de pe internet poți crea o mulțime de lucruri frumoase și folositoare. De exemplu, cutiile de șervețele pot fi transformate în cutii de depozitare pentru nimicuri, precum pixuri, agrafe, nasturi și tot așa. Borcanele goale pot deveni vaze de flori sau chiar recipiente pentru lumânări, sticlele vechi sau pălăriile pot fi transformate în abajururi și lampi reciclate, revistele cu oferte le poți pune în încălțăminte pentru a-i păstra forma, iar tuburile de hârtie igienică pot fi folosite pentru a ține cablurile organizate.

De unde începi?

Acum că știi ce e de făcut, e timpul să începi. Cum spuneam mai devreme, nu e nevoie să faci totul dintr-un foc. Poți începe cu o singură cameră sau, chiar mai bine, cu un colț sau un obiect de mobilier. Poate chiar și cu unul sau două sertare dintr-un dulap, în caz că nu ai mult timp la dispoziție. Secretul este să fii constantă pe parcursul curățeniei din casă.

Dacă vrei să începi cu o provocare mai mare, alege hârtiile. În orice casă, hârtiile de tot felul se adună mereu, indiferent că vorbim de facturi, acte, plicuri, reviste, liste, chitanțe, garanții, manuale, pliante, avize, pungi de cadouri, cartoane și multe altele. Desemnează un loc în care să le aduni și să le poți sorta. Odată ce le-ai adunat, uită-te prin ele cu atenție. Vezi ce trebuie sortat și păstrat și ce trebuie aruncat. La final, depozitează hârtiile de aruncat într-un sac pentru a le duce la reciclat.

Acum e timpul să desemnezi zona din care vrei să începi. Impune-ți regula să nu mai așezi acolo nimic din ceea ce nu folosești. O poți numi „zona liberă”. Treptat, poți extinde această zonă până când vei avea în cameră un loc în care s-au adunat toate nimicurile și zona liberă. Acum alege cu atenție din grămada de nimicuri ce trebuie într-adevăr pus la loc sau refolosit, pentru a le rearanja în zona curățată. Dar fă asta cu maximă zgârcenie pentru a te bucura de cât mai mult spațiu liber. După ce termini, aruncă o privire finală în camera eliberată de obiectele inutile.

Arată mult mai aerisită, nu? Asta îți va da încredere și energia necesară pentru a extinde curățenia în restul casei.

Cum păstrezi ordinea

În timp, odată ce ai rezolvat camerele, s-ar putea să te trezești cu o grămadă de obiecte (la propriu) care nu-și mai găsesc locul. Dacă totuși ai lucruri la care mai ții sau de care nu știi dacă e bine să te desparți sau nu, pune-le într-o cutie și setează-ți un reminder peste jumătate de an, să verifici câte lucruri din cutia respectivă ai folosit între timp. În cazul în care nu ai avut nevoie de nimic de acolo, poți arunca liniștită toată cutia.
Cum păstrezi ordinea în casa proaspăt aranjată? Simplu, urmând doar trei reguli! Prima regulă este să nu mai cumperi obiecte inutile sau care nu sunt absolut necesare. În categoria aceasta intră și suvenirurile din vacanță. A doua regulă e să faci o listă de sarcini minore pe care să le împarți pe 30 de zile. Câte un lucru ușor de făcut în fiecare zi, o activitate de maximum cinci, zece minute. A treia regulă este să le explici și celorlalți membri ai familiei ce au de făcut. Discută cu ei și spune-le că e important să păstreze ordinea și să ajute la menținerea unei case curate și bine organizate. Arată-le lista și stabilește cine ce are de făcut. Rezultatele nu vor întârzia să apară!

Sursa foto: shutterstock.com

În articolul

Scapă de lucrurile nefolositoare din casă odată cu începutul de an

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
a1.ro
Chefi la cuțite, 17 aprilie 2024. Situație neașteptată atunci când chefii au apărut în bucătărie. Irina Fodor a intervenit imediat
HelloTaste.ro
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
as.ro
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
MediCOOL
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
DeParinti
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
MediCOOL
Cum îți poți trata cuticulele. Remedii naturale pentru a le menține sănătoase
HelloTaste
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
x