Semnificaţia culorilor- Ce simbolizează culoarea ta preferată
Publicat pe 22.07.2020 la 10:55 Actualizat pe 22.07.2020 la 11:06
Culorile sunt pretutindeni, pe cer, în mare, în natură, pe tricoul tău. Acestea ocupă un loc foarte important în viaţa unui om. Identificăm unele lucruri printr-o culoare general valabilă, o regulă nescrisă a naturii, iarba e verde, norii sunt albi, soarele e galben, macii sunt roşii. De pe vremea când eram mici copii ne alegeam o culoarea preferată pe care abia aşteptam să o consemnăm în oracolul colegului de bancă. Pe vremea aceea nu ştiam de ce ne alegeam o anumită culoare cu care să ne identificăm, dar inconştient transmiţeam ceva despre noi.
Semnificaţia culorilor- simbolistică
Roşu semnifică căldură, foc, pasiune, entuziasm. Are efectul de a stimula oamenii în mod rapid şi neaşteptat. Este o culoare duală, oscilând între două semnificaţii opuse, pe o parte vivacitate şi putere, pe cealaltă parte conflict şi agresiune.
Galben, culoarea care stimulează excesiv ochiul uman. Galbenul poat fi scăpat de sub control foarte uşor, motiv pentru care majoritatea se fereşte să-l poarte sau să-l folosească în decorarea casei. În cantităţi mici creează senzaţia de căldură şi strălucire, însă în cantităţi mari afectează ochiul şi liniştea unei persoane. De asemenea, galbenul reprezintă un etalon al sentimentului de gelozie.
Albastru reprezintă tristeţe, depresie, înţelepciune şi loialitate. E recomandat să porţi albastru la un interviu de angajare, deoarece transmiţi ideea de loialitate şi seriozitate. Albastru e cunoscut drept antonimul roşului, având efecte complet opuse asupra omului. Acesta calmează sistemul nervos şi dă o uşoară somnolenţă şi relaxare, perfect pentru pereţii unui dormitor. Cu toate acestea, în mâncare, albastrul creează repulsie, toxicitate.
Verdele este folosit cel mai des pentru a simboliza natura, viaţa, tinereţea, speranţa. Verdele este culoarea pe care ochiul nostru o acceptă şi captează cel mai uşor, având un efect netru asupra psihicului uman. Multe agenţii aleg nuanţa de verde pentru afişe, reclame, tocmai pentru efectul de acceptare dintre ochiul uman şi culoare.
Portocaliul are semnificaţii asemănătoare galbenului, prin căldură, prosperitate şi mulţumire, dar este folosit în complet alte scopuri. Dacă galbenul trebuie moderat, portocaliul e folosit în cantităţi cât mai mari, oferind ideea de accesibiltate, adresare generală.
Negrul este o culoare controversată. Pe de o parte este asociată demonilor, pe de altă parte durabilităţii şi încrederii. Pe de o parte inspiră autoritate şi putere, pe de altă parte disperare, jale. Pe de o parte simbolizează răutate şi activităţi criminale; pe de altă parte constanţă, prudenţă şi înţelepciune.
Negrul este culoarea preferată a multor oameni. Unii poarta negru pentru că este o culoare formală şi inspiră putere. Mult timp hainele negre au fost un simbol al stilului, sofisticării.
Albul, cum bine ştim, simbolizează puritatea, inocenţa. Acesta este motivul principal pentru care rochia de mireasă a fost concepută ca fiind albă. De asemenea simbolizează şi curăţenia. Doctorii, asistentele, laboranţii poartă alb pentru a sugera un mediu steril.
Violetul este o culoare regală. Aceasta semnifică luxul, bogăţia, dar şi pasiunea şi romantismul. Violetul este o culoare care se găseşte rar în natură. Unii oameni preferă violetul în design îtrucât pare elegant, crează o atmosferă artistică.
Sursă: platinumoptic.ro
CITEŞTE ŞI
5 idei pentru a decora camera copilului