Senzația de DEJA VU: DE CE avem amintiri care apar de nicăieri?
Publicat pe 25.06.2014 la 09:51 Actualizat pe 25.06.2014 la 10:41
Această senzație ciudată și uneori neliniștitoare ne produce confuzii. Un sunet, un loc sau o frază spună de cineva este percepută ca ceva familiar, simțind că am mai trăit această experiență la un moment dat
Această senzație ciudată și uneori neliniștitoare ne produce confuzii. Un sunet, un loc sau o frază spună de cineva este percepută ca ceva familiar, simțind că am mai trăit această experiență la un moment dat.
Este demonstrat științific faptul că sentimentul de deja vu este trăit de aproape 70 la sută dintre oameni, așa că nu trebuie să vă surprindă dacă vi se va întâmpla într-o zi. În mod normal, senzația ciudată durează aproximativ 30 de secunde.
Oamenii au venit cu o mulțime de explicații pentru acest fenomen straniu. Cercetătorii dezvoltă teorii, religiile din Est leagă deja vu-ul direct de reîncarnare în timp ce psihiatrii sugerează că acesta este un simptom al unei boli mentale.
Una dintre cele mai comune explicații ale fenomenului este influența evenimentelor dintr-o viață anterioară asupra experiențelor din prezent. Cu toate acestea, nu este singurul motiv al senzației. Unii experți sunt de părere că dezvoltăm acest sentiment în locurile în care am fost o dată sau despre care am citit, dar care au fost uitate. Astfel, ajungând întro zonă familiară, creierul nostru își amintește.
O altă teorie spune că deja vu-ul apare din cauza unei experiențe pierdute. Fenomenul este asociat cu un fel de pierdere a informației din creier, fapt ce duce la ideea că o informație nouă este considerată veche, simultan.
Unii cercetători explică efectul prin ideea că oamenii au trăit o experiență similară într-un vis. Creierul practic a primit și procesat deja informația la momentul visului.
Chiar dacă există o mulțime de teorii, până acum nu a fost găsită nicio dovadă concretă. Să sperăm că într-o bună zi cercetătorii vor putea da un răspuns la întrebarea: De ce avem deja vu?