Stai jos? Ridica-te! Iata de ce canapelele si scaunul de la birou te ucid
Publicat pe 04.03.2013 la 17:55 Actualizat pe 04.03.2013 la 18:12
Stai confortabil? Ai face bine sa nu mai stai. O multime de dovezi medicale ne spun ca statul pe scaun ne poate taia ani buni din viata.
Se pare ca fotoliile, scaunele de birou si canapelele pot fi fatale. Statul jos este una dintre cele mai moderne si mai toxice epidemii ale secolului modern ce ne poate imbolnavi de la cancer la boli de inima.
Cercetatorii universitatii din Leicester au descoperit ca statul jos poate fi asociat mai nou cu diabetul de tip doi.
Umilul scaun poate fi adaugat pe lista ucigasilor ca: alcoolul, tutunul si drogurile.
Pana la sfarsitul Evului Mediu, in Europa, singurele persoane care stateau pe scaune erau persoanele de rang inalt: regii si episcopii. La ceremonii, cei care stateau jos erau mai presus decat toti ceilalti.
Scaunele cu spatar au apart in Europa secolului 13, insa de-abia in secolul 16 au devenit accesibile.
Statul jos la munca este un moft recent. In secolul 19 si la inceputul secolului 20 grefierii, managerii si contabilii erau cei care stateau jos cel mai mult. Statul jos era echivalent cu leneveala.
Astazi cei mai multi dintre noi stam jos in drum spre munca, la munca, inapoi in drumul spre casa si acasa in fata televizorului.
Statul jos face ca organismul nostru sa poata acumula nivele ridicate de zaharuri.
Cei care stau jos mai mult de patru ore pe zi risca sa capete boli grave cum ar fi cancerul, bolile de inima si cresterea presiunii arteriale, independent de alti factori: varsta, indexul masei musculare si activitatea psihica.
Cei care stau jos mai mult de 11 ore pe zi au cu 40% mai multe sanse de a muri in urmatorii trei ani, in comparatie cu cei care stau doar patru ore pe zi.
De ce este statul pe scaun mortal?
De mii de ani, oamenii au stat mai mult in picioare decat asezati. Cand stam ridicati, muschii nostri se contracta astfel incat sa nu cadem. Muschii au un rol important in multe dintre procesele noastre fiziologice.
Contractia musculara ajuta organismul sa elimine zaharul si sa il transforme in energie. Muschii incordati produc enzime care sparg grasimile din sange.
Cei care stau prea mult jos sufera de sindromul imobilitatii. Primul caz a fost semnalat in 2004. Victima, un tanar de 24 de ani care avea cheaguri de sange in picioare dupa ce petrecuse peste 80 de ore asezat pentru a juca un joc. A fost nevoie de o interventie chirurgicala pentru a-i salva viata.
Exista oare alternative atunci can trebuie sa stai labirou toata ziua?
In ultimii ani au existat cateva tentative ale sefilor de a face birouri la inaltime, sali de sedinte in care oamenii sa stea in picioare sau pur si simplu incaperi fara scaune.