Știai că stomatită aftoasă este asociată cu sistemul nervos? Află care este legătură!

Publicat pe 04.10.2016 la 21:52 Actualizat pe 04.10.2016 la 22:06

Afla totul despre aceasta afectiune neplacuta!

Stomatită aftoasă recurență este o tulburare frecvență a mucoasei orale care afectează aproximativ 30% din populație. Studiile sugerează că femeile sunt mai frecvent afectate de această afecțiune decât bărbații, de asemenea, această este mai des întâlnită la persoanele de culoare albă, la nefumători și la cei sub 40 de ani.

„Aceasta boală se caracterizează prin apariția în cavitatea orală a ulcerelor dureroase cu formă rotundă sau ovală, care prezintă o inflamație la bază acestora. Afecțiunea poate apărea în cazul oricărei persoane indiferent de vârstă și se poate manifestă în diferite feluri, în funcție de cauza declansatoare”, explică doamnă doctor Andra Custură, medic stomatolog la Cabinetul Andra Smile.

Stomatită – afecțiunea cavității bucale

Deși nu se știe cu exactitate care sunt cauzele acestei afecțiuni, s-au sugerat numeroși factori precum imunitatea scăzută, deficiente de fier, vitamină B1, B2 și B6 și sensibilitatea și alergia la anumite alimente și substanțe. În funcție de dimensiunea leziunilor și de gradul de cicatrizare, stomatită se clasifica în: afte majore, afte minore și ulcere herpetiforme.

„Pe lângă celelalte cauze posibile, hipofuncția sistemului nervos simpatic trebuie considerată a fi un factor etiologic în cazul pacienților cu ulcere orale recurențe, atunci când acestea nu se asociază cu afecțiuni cunoscute. Stomatită afectează mucoasă nekeratinizata precum planșeul cavității orale, mucoasă bucală și labiala, dar și suprafața limbii”, spune dr. Andra Custură.

Care sunt cauzele Stomatitei Aftoase Recurențe?

Stomatită aftoasă recurență poate fi asociată cu traume, fumatul, compoziția neregulată a salivei, dar și cu diferite afecțiuni precum boală Behecet, sindromul ulcerelor orale și genitale cu cartilaj inflamat, boală Crohn, colită ulcerativă, HIV, sindromul Marshall și neutropenia chistica. De asemenea, factorii emoționali pot influența apariția unor astfel de afecțiuni, cum sunt stresul și dezechilibre psihologice, iar în cazul multor femei, aceste ulcere pot fi dobândite în funcție de menstruație.

Ulcerele apăr de obicei pentru prima data în copilărie, au adesea un istoric familial și tind să se abată spre decadă a treia. Stomatită se poate moșteni, susceptibilitatea la această fiind semnificativ amplificată de prezența la unul sau la ambii părinți, îndeosebi la gemeni. În cazul factorilor genetici, afecțiunea își va face simțită prezența încă de la vârste fragede”, afirmă dr. Andra Custură.

Stomatită și rolul Sistemului Nervos Simpatic

Una dintre principalele funcții ale sistemului nervos simpatic este diminuarea permeabilității celulare. Astfel, hipofuncția să poate duce la absorbția de chimicale și toxine precum bacterii și virusuri în țesuturi care normal trebuiau să fie impermeabile, ducând astfel la inflamație și alte consecințe adverse.

„Predispozitia genetică la permeabilitatea celulară crescută sau traumă dobândită este teoretizată că fiind un factor al motivului pentru care țesuturile și organele sunt implicate, dar această nu este la fel în cazul tuturor femeilor cu sindromul de edem neural hiperalgezic simpatic”, explică dr. Andra Custură.

Cum stimulăm Sistemul Nervos Simpatic?

Stimularea sistemului nervos simpatic poate ajută la eliminarea efectelor inflamatoarii. În acest caz, tratamentul cu amine simpatomimetice poate readuce la normal funcția sistemului nervos. Însă acest remediu nu este atât de

În articolul

Știai că stomatită aftoasă este asociată cu sistemul nervos? Află care este legătură!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x