Tocurile, marele atu al femeilor

Publicat pe 04.08.2010 la 18:10

toc cui

Tocurile au reprezentat intotdeauna simboluri ale feminitatii si seductiei. Pentru ca pantofii cu toc infrumuseteaza picioarele femeii si ii confera o tinuta eleganta.

Si cum moda se schimba de la an la an, ele colectioneaza tot felul de pantofi, sandale, papuci cu toc cui, conic, patrat sau cu talpa groasa. Majoritatea femeilor ignora insa un aspect important, acela ca tocurile inalte (peste 7-12 centimetri) pot fi periculoase pentru picioare si coloana vertebrala.


Entorse, dureri, bataturi

Femeile au de doua ori mai multe suferinte ale picioarelor in comparatie cu barbatii. De ce? Din cauza predispozitiei genetice, dar si pentru ca ele sint victime ale modei pantofilor cu toc.

Unora li se intimpla accidente stupide din pricina tocurilor inalte. Este posibil sa calce strimb si sa sufere de la simple contuzii pina la complicate entorse si fracturi de glezna.

Dupa ore intregi de stat pe tocuri, foarte multe femei se pling de dureri la nivelul picioarelor, umflaturi, amorteli, senzatie de picioare grele. O alta problema cauzata de purtarea incaltamintei incomode o reprezinta bataturile. Acestea apar pe zonele unde pielea sufera traumatisme repetate: fie prin frecare, fie prin apasare.

Bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure din talpa, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire, fina. Daca persoanele care poarta pantofi incomozi mai au si deformari ale boltei plantare sau monturi, atunci ele vor face constant bataturi, pentru ca piciorul lor calca incorect.

Monturi, deformari, hiperlordoza

Pe termen lung, dupa ani buni de purtare zilnica a incaltamintei cu toc, suferintele pot deveni cronice. Medicul primar ortoped Gheorghe Popescu, seful sectiei de ortopedie I de la Spitalul de Urgenta Floreasca, spune ca monturile, degetele in ciocan (halus valgus), deformarea boltei plantare se numara printre necazurile care apar mai ales dupa virsta de 45-50 de ani din cauza incaltamintei strimte si cu toc.

Dar hiperlordoza (deformarea coloanei lombare) poate aparea mult mai devreme in cazul fetelor care incep sa poarte tocuri de la 14-16 ani.

Din pacate, monturile si deformarile piciorului nu pot fi corectate decit prin interventii chirurgicale laborioase. Important este ca persoanele cu aceste suferinte sa se adreseze din timp ortopedului.

Potrivit dr Gheorghe Popescu, majoritatea oamenilor neglijeaza aceste probleme apelind la medic doar atunci cind durerile sint insuportabile, cind nu se mai pot incalta sau chiar nu mai pot merge.

Corectarea chirurgicala a deformarilor la virste tinere permite recuperarea functiei piciorului, in timp ce la virste inaintate modificarile devin ireversibile. In unele cazuri se poate interveni chirurgical si mai tirziu, dar cu pretul unor operatii complicate si cu rezultate mai putin bune.

Alegerea incaltamintei
Pentru ca incaltamintea sa nu fie un chin pentru picioare este bine sa acordam mai multa atentie alegerii acesteia. Inainte de a porni la shopping in cautarea pantofilor ideali trebuie sa avem in vedere sfatul specialistului nostru, acela de a imbina estetica si confortul picioarelor.

Prima regula: pantofii trebuie adaptati morfologiei piciorului si activitatilor la care ii vom folosi. Spre exemplu, slapii sint perfecti pentru plaja, dar nu si pentru mers mai mult de o jumatate de ora.

A doua regula: pantofii trebuie sa confere stabilitate picioarelor. In acest scop vom alege pantofi moi, din piele, cu toc de 4-5 centimetri, prevazuti cu pernite la nivelul boltei plantare si calciiului. Talpa nu trebuie sa fie groasa si rigida daca vrem sa nu ne doara gleznele din cauza efortului pe care il facem la mers.

Pantofii trebuie sa lase picioarelor suficient spatiu pentru a putea misca virfurile degetelor. Incaltamintea prea strimta comprima piciorul, ceea ce favorizeaza frecarile si aparitia bataturilor.

Pentru a evita problemele este bine sa cumparam pantofi cu o jumatate de numar mai mare sau sa mergem la cumparaturi spre seara, cind picioarele sint putin umflate. In acest fel ne asiguram ca pantofii nu ne vor deranja chiar si dupa o zi intreaga de lucru. Ideal ar fi sa ne facem pantofi la comanda astfel incit sa se respecte intocmai curburile talpii si marimea acesteia.

Sexualitate
Un studiu recent aduce in atentia femeilor un beneficiu inedit al pantofilor cu toc. Potrivit unei echipe de urologi italieni, tocurile imbunatatesc viata sexuala a femeilor.

Cercetatorii nu aduc un argument subiectiv - le fac mai atragatoare din punct de vedere fizic, ci o dovada stiintifica - mersul pe tocuri stimuleaza muschii pelvieni. Autorii studiului nu recomanda insa tocurile inalte. "Tocurile medii de 4-5 centimetri antreneaza muschii placerii sexuale asemenea unor exercitii fizice", sustine urologul Maria Cerruto.

Citeste si Jurnalul National
sursa foto: travelnews.lv
În articolul

Tocurile, marele atu al femeilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
a1.ro
Vlad Gherman, imaginea la bustul gol care a încins imaginația fanelor. Cum s-a fotografiat cu o lună înainte de nuntă
HelloTaste.ro
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
useit.ro
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
as.ro
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
MediCOOL
Simptomul mai puțin cunoscut de cancer colorectal pe care ar trebui să-l urmărești
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
MediCOOL
Beneficiile consumului de migdale. Motive pentru a le include în dieta ta
HelloTaste
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
x