TOP 5 cărți: Paulo Coelho scriitorul cu peste 140 de milioane de cărți vândute
Publicat pe 15.11.2016 la 16:10 Actualizat pe 15.11.2016 la 15:58
Alchimistul. Jurnalul unui mag, Brida, Aleph si Spioana sunt 5 dintre cele mai cunoscute carti ale scriitorului brazilian Paulo Coelho
Narator, jurnalist, poet, director de teatru...umanist cu multiple fațete, de origine braziliană, Paulo Coelho a intrat cu succes în lumi diferite, precum muzică, mass-media, teatru sau chair televiziune, cu toate ca numele lui a rămas definitiv consacrat în „ambianța” narațiunii contemporane, gen ce a fost îmbogățit cu una dintre cele mai importante nuvele din ultimul sfert al secolului XX: Alchimistul. Critica literară universală a admirat, nu doar calitatea cărții, ci și modul surprinzător în care scriitorul brazilian a reușit să își vândă cărțile la nivel mondial.
Iată top 5 cărți ale lui Paulo Ceolho:
Alchimistul
După cum spuneam, impactul nuvelei „Alchimistul” din 1994, a făcut să fie numită, de către Asociația Librăriilor din Statele Unite, „Cartea anului”, urmând ca mai apoi să câștige premii ca „Ennio Flaiano” sau „Crinzane Cavour” (unul dintre cele mai inmportante premii internaționale ale timpului nostru). De asemenea, cartea a fost una dinte cele mai vândute cărți din lume, regăsindu-se în topul listelor best-seller în mai mult de 74 de țări. Povestea nuvelei este centrată pe viața unui tânăr care își dorea să devină cioban pentru a vedea lumea...iar pentru a-și împlini visul, a trecut peste cuvântul tatălui care dorea ca el să devină preot. Acesta visează să se ducă în Egipt unde va găsi o comoară ascunsă „Legenda lui Presonală”. Tânărul parcurge un traseu fantastic, va trece printr-o aventură surprinzătoare, unde va întâlni diferiți oameni... Este o operă ficțională cu o lecție de viață și totodată reprezintă cartea tradusă în cele mai multe limbi, o carte ce te poate inspira sau chiar influenta profund viata.
„Toţi oamenii la adolescenţă ştiu care este legenda lor personală. În acest moment al vieţii, totul este limpede, totul este posibil şi oamenii nu se tem să viseze şi să dorească ce le-ar plăcea să facă. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, o forţă misterioasă încearcă încet, încet să dovedească faptul că legenda personală este imposibil de realizat. Sufletul lumii se hrăneşte cu fericirea oamenilor, sau cu nefericirea, cu invidia, cu gelozia. Împlinirea legendei personale este singura îndatorire a oamenilor.”
Jurnalul unui mag
După întorcerea din pelerinajul la Santiago de Compostela, din 1986, Paulo Coelho scrie „Jurnalul unui mag”, carte care ocupă un loc important printre operele sale, fiind una dintre cele mai importante înainte de „Alchimistul”. Cartea este inspirată din pelerinajul său. Este un roman plin de aventuri pe un drum medieval și totodată o parabolă despre nevoia de a găsi propria cale în viață.
„Suferim mereu pentru cineva care nu ne iubește, pentru cineva care ne-a părăsit, pentru cineva care nu vrea să ne părăsească. Dacă nu suntem căsătoriți înseamnă că nu ne iubește nimeni, dacă suntem – transformăm căsătoria în sclavie.”
Brida
„Brida” este un roman ce prezintă mai mult decât o simplă poveste de dragoste și inițiere. Brida este o tânără care crede că există o punte între vizinil și invizibil. Datorită convingerilor ei, pornește căutările și întâlnește un înțelept de la care învață să-și înfrângă temerile și să se redescopere. Este vorba despre o călătorie de inițiere, de descoperirea pe sine însăși. Romanul este bazat pe o poveste reală, ce ridică întrebări existențiale. Istoria eroinei introduce cititorul în lumea magiei, în care Brida caută să afle secretele vieții, dar și al sufletului său pereche.
„Fiecare zi din viaţa omului este o noapte întunecată. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla în următorul minut şi chiar şi aşa oamenii merg înainte. Pentru că ei cred. Pentru că au Credinţă.”
Aleph
„Aleph” poate fi considerat cel mai personal roman al lui Paulo Coelho, în care, așa cum va obișnuit, pune accent pe „călătoria către descoperirea de sine” și îndeamnă cititorii să privească trecerea prin viață cu alți ochi. Naratorul brazilian subliniază multe dintre provăcările cu care noi ne confruntăm des...de asemenea, romanul prezintă ideea de karmă. Este prezentată o poveste lungă, complexă a trecutului său.
„Întotdeauna ne vom întreba aceleaşi lucruri. Întotdeauna vom avea nevoie de smerenie ca să acceptăm că inima noastră înţelege motivul pentru care suntem aici. Ajunge să avem încredere, să urmăm semnele, să ne trăim Legenda Personală şi, mai devreme sau mai târziu, o să ne dăm seama că participăm la ceva, chiar dacă nu putem înţelege acest lucru în mod raţional.”
Spioana
„Spioana” este noua carte a lui Paulo Coelho, a apărut în toamna acestui an, aproape simultan în peste 35 de limbi, iar începând cu 10 octombrie, se află în librării, așteptând să fie citită de către îndrăgostiții stilului inconfundabil al scriitorului. În ea regăsiți povestea fascinantă a unei femei care „s-a născut în epoca nepotrivită și nimic nu mai poate schimba lucrurile”, cu o lecție despre echilibrul fragil dintre nonconformism și luciditate.
„Prezentul să-l trăiești cu învățăturile din trecut și cu visurile din viitor.”