Vacanta la ski - cum iti alegi echipamentul?

Publicat pe 05.12.2019 la 18:27 Actualizat pe 05.12.2019 la 18:31

Dincolo de aspectul estetic, echipamentul pentru sporturile de iarna are, in primul rand, un rol tehnic: te protejeaza de frig si de posibile accidentari.

Foto: pixabay

Se apropie sezonul rece si impatimitii sporturilor de iarna isi fac deja planurile pentru vacanta la munte. Daca te tenteaza si pe tine o astfel de vacanta, fie ca stii deja sa schiezi sau sa te dai cu placa, fie ca vrei sa inveti anul acesta, trebuie sa stii ca echipamentul este foarte important pentru a avea te bucura de aceste experienta in siguranta. Dincolo de aspectul estetic, echipamentul pentru sporturile de iarna are, in primul rand, un rol tehnic: te protejeaza de frig si de posibile accidentari. De aceea este important sa alegi un echipament de ski adecvat nevoilor tale, pentru a te putea bucura de o vacanta de vis. Iata cateva sfaturi pentru alegerea echipamentului.

Ce imbracaminte este potrivita la ski?

Pe partie nu mergi cu hainele de pe strada. Ai nevoie, in primul rand de o pereche de pantaloni de ski si o geaca speciala. Acestea sunt confectionate din materiale speciale care te protejeaza de frig si de umezeala. Verifica intotdeauna gradul de impermeabilitate si respirabilitate al echipamentului pe care vrei sa ti-l cumperi. Impermeabilitatea arata ce cantitate de apa sau precipitatii poate atinge geaca sau pantalonii tai, fara a penetra materialul si a te uda. Respirabilitatea unui material se refera la cantitatea de vapori care poate fi eliminata prin tesatura. Un material foarte apreciat de sportivii profesionisti este Gore-tex-ul, o membrana speciala care poate fi atasata peste mai multe tesaturi si ofera o protectie foarte buna.

Pe langa geaca si pantaloni, vei mai avea nevoie de colanti, sosete si o bluza de corp, preferabil dintr-un material sintetic sau lana merinos. Evita bumbacul pentru acest prim strat, deoarece retine umezeala. Daca nu esti sigur ce sa alegi, poti cere sfatul unui consilier de vanzari dintr-un magazin specializat. In Bucuresti, exista mai multe astfel de magazine si un outlet de imbracaminte la magazinul Fashion House din Militari, unde ai toate sansele sa gasesti echipament de ski la preturi cu pana la -70% reducere.

Schiurile si claparii - de inchiriat sau de cumparat?

Daca esti incepator si mergi la munte numai o data pe an, poti sa inchiriezi echipamentul format din bete, schiuri si clapari. Daca insa iti face placere sa mergi mai des si vrei deja sa schiezi din ce in ce mai bine, este important sa iti cumperi clapari si schiuri potrivite nevoilor tale. Nu cumpara din start modelele cele mai scumpe, ci orienteaza-te catre un model entry-level. Schiurile pentru incepatori sunt diferite de cele pentru profesionisti, atat din punct de vedere al materialelor cat si ca forma si model. Alege o lungime potrivita pentru intaltimea si greutatea ta. Cel mai bine este sa mergi intr-un magazin de specialitate si sa te sfatuiesti acolo cu un consilier de vanzari.

Accesoriile nu trebuie neglijate

Echipamentul nu este complet pana cand nu ai si accesoriile care sa iti ofere protectie suplimentara: manusi, ochelari de schi si casca de protectie. Chiar daca nu par la fel de importante ca restul echipamentului, incearca sa mergi la schi fara ele si vei observa imediat diferenta. Nu folosi ochelari de soare in locul ochelarilor de schi si nici manusi de oras in locul celor speciale pentru acest sport. In ce priveste casca de protectie, multi aleg sa nu o poarte, dar in cazul unei cazaturi mai violente, ea isi dovedeste utilitatea. Alege aceste accesorii dintr-un magazin cu articole sportive de calitate.

Acum ca ai echipamentul complet, tot ce mai trebuie sa faci este sa urmaresti prognoza meteo si sa afli cand vine prima ninsoare. Ai in fata o iarna lunga, plina cu ocazii de a merge la schi si a practica sportul tau favorit in siguranta.

În articolul

Vacanta la ski - cum iti alegi echipamentul?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x