VIDEO: Aylin Cadîr, cântăreaţa cu origini turceşti, mărturiseşte dorul său de copilăria din Dobrogea
Publicat pe 23.11.2014 la 16:24
Aylin Cadîr, cântăreaţa de jazz cu origini turceşti, s-a alăturat campaniei Dor de românesc pentru a promova cu mândrie Dobrogea copilăriei ei
Aylin Cadîr, cântăreaţa de jazz cu origini turceşti, s-a alăturat campaniei Dor de românesc pentru a promova cu mândrie Dobrogea copilăriei ei.
În fiecare săptămână, proiectul internaţional iniţiat de brandul Iutta alege o nouă ambasadoare pentru a reprezenta simbolic cele 10 regiuni geografice ale ţării. După aproximativ 50 de zile de la lansarea platformei www.dorderomanesc.ro, peste 300 de români din toate colţurile lumii şi-au declarat dorurile online, având şansa de a câştiga marele premiu oferit de organizatori: geanta de voiaj ”Dor călător” creată special cu această ocazie şi un tur ghidat al ţării de 10 zile.
Tânăra cântăreaţă şi actriţă Aylin Cadîr s-a bucurat de copilărie într-un sat cu tradiţii protejat de UNESCO, nu departe de Constanţa, numit Fântâna Mare: ”Mi-e dor de cuptorul de pâine din curtea bunicii, unde îmi pregătea tot felul de bunătăţi. Când mă gândesc la Dobrogea, mă gândesc la copilăria mea, la cişmeaua şi la turcii din satul Başpînar.”, povesteşte aceasta.
Cele 10 ambasadoare alese pentru cele 10 regiuni ale ţării sunt femei cu valori înrădăcinate, ce poartă în suflet meleagurile natale și îmbină tradiția cu modernitatea. Astfel, fiecărei regiuni și reprezentante li se va dedica câte o săptămână plină de povești și doruri.
Campania „Dor de românesc” a pornit nu întâmplător cu Ambasadoarea Olteniei, Eglantina Becheru, o artistă de o eleganță înnăscută, care aduce cu ea de pe meleagurile gorjene ceva din măreția creatoare a lui Brâncuși. Oltenia a fost urmată de Basarabia-soră, care a avut-o în centru pe jurnalista și producătoarea Nata Albot, organizatoarea numeroaselor festivaluri ce au ca obiectiv comun promovarea tradițiilor românești în Republica Moldova.
De curând, proiectul a celebrat Maramureșul prin intermediul ambasadoarei Paula Seling, ce cântă cu vocea sa duioasă dorul și dragostea de locurile natale și regiunea Muntenia prin vedeta TV, Iuliana Tudor, ce alină dorurile românilor de casă cu fiecare emisiune pe care o realizează. Adela Pârvu, jurnalist și blogger de design interior, a adus creativitatea, armonia și pofta ei de viață ca Ambasador al îndrăgitei Transilvania iar Ana Morodan, fashion blogger de renume în peisajul românesc, își exprimă dorul ca Ambasadoare a Crișanei prin alegerile vestimentare mereu inspirate și inovative.
Nicoleta Chirica, fondator şi designer Iutta declară: ”Pentru această campanie am colaborat cu femei ce au o energie extraordinară, care ne inspiră prin pasiunile şi proiectele lor. Poveştile lor de dor sunt foarte diverse dar în acelaşi timp, sunt unite de un numitor comun: dragostea pentru ceea ce înseamnă românesc. Atât dorurile lor, cât şi ale participanţilor la campania online, vor fi sintetizate într-o creaţie ce se va contura la final de proiect, numită Dor călător.”
Câteva dintre dorurile împărtășite de participanţii campaniei până acum:
• „Mi-e dor de boem, de artiștii care îţi fac inima să danseze în parfumul salcâmilor de altădată! Mi-e dor de atmosfera din poveștile bunicilor și pozele vechi cu orașul meu - tramvaiul, caleștile, ceainăriile boeme, abundenţa, moda acelor ani. Mi-e dor de frumos în toate!” Iulia, Muntenia
• ”Mi-e dor de serile copilăriei la bunica, de mirosul de iarbă proaspătă și țârâitul greierilor. De parfumul teilor bătrâni de la poartă. De inventivitatea cu care noi, copiii, încercam să descoperim lumea și să ne luăm la întrecere în întrebări meșteșugite.” Claudia, Oltenia
• ”Dor de Chișinău toamna, când se îmbracă de sărbătoare pentru ziua orașului, cu miros de must și frunze uscate, de castanii ce străjuiesc de o parte și de alta bulevardele lui. ” Andreea, Basarabia
Cititorii sunt invitați să acceseze platforma www.dorderomanesc.ro să afle mai multe detalii despre campanie, să citească cât mai multe povești autentice din toate zonele geografice ale României și Basarabiei, dar mai ales să își împărtășească, la rândul lor, dorul. Care e dorul tău?
Despre campania Dor de românesc
Care e dorul tău? De la această întrebare s-a născut ideea campaniei „Dor de românesc”, ce poartă chiar numele celei mai îndrăgite colecții Iutta. Pe www.dorderomanesc.ro se dorește colecționarea dorurilor românilor într-un loc comun, ca un manifest pentru frumusețea și bogăția culturală din fiecare zonă geografică a țării noastre.
Campania, pe lângă elementul online, va fi încununată de un traseu fotografic naţional pentru promovarea turismului românesc, a brandului de ţară şi susţinerea obiceiurilor specifice fiecărei zone. De asemenea, dorurile culese în cele 10 săptămâni ale campaniei vor crea geanta „Dor calator”, o geantă de voiaj ce va ajunge tot în posesia marelui câştigător. Alte 100 de premii ce constau în produse Iutta şi ale partenerilor îşi aşteaptă câstigatorii.