Vrei sa traiesti 100 de ani? Fa urmatoarele 50 de lucruri

Publicat pe 11.12.2012 la 18:49 Actualizat pe 11.12.2012 la 18:58

50 de lucruri pentru a trai 100 de ani

Besse Cooper a fost pana saptamana trecuta cea mai in varsta persoana de pe planeta. Ea a murit la 116 ani. Secretul: nu a mancat niciodata junk food si si-a vazut de treburile ei.

Insa oamenii de stiinta cred ca daca faci urmatoarele 50 de lucruri, ai sansa sa traiesti 100 de ani:

1. Citeste o revista cu susul in jos

Iesi in mod constient din zona ta zilnica de confort si citeste o revista tinand-o cu susul in jos, scrie cu cealalta mana, cearta-te pentru lucruri in care crezi, asculta muzica care nu-ti place. Toate acestea te vor ajuta sa repari partile afectate din creier.

2. Mananca ceva rosu

Un ardei rosu contine mai multa vitamina C decat o portocala. Sfecla contine nitrati care ajuta vasele de sange sa se relaxeze, iar rosiile sunt pline de licopen, un antioxidant puternic ce lupta impotriva cancerului, bolilor de inima si a multor probleme.

3. Alearga 1 kilometru cat de repede poti

Viteza cu care poti alerga un kilometru la 40 sau 50 de ani este viteza cu care vor veni peste tine bolile de nima 30-40 de ani mai tarziu.

4. Fii atenta unde pui mana

Poate ca te speli pe maini de fiecare data cand mergi la toaleta, insa nu iti garanteaza nimeni ca persoana dinaintea ta a facut acelasi lucru. Asta inseamna ca manerul usii poate fi un loc plin de bacteri.

5. Mananca o banana

Poti reduce presiunea arteriala – deci riscul de a face atac de cord si boli de inima – crescand alimentele bogate in potasiu cum ar fi bananele, sucul de fructe si fructele uscate.

6. Practica squatting

Este un mod de a-ti antrena muschii. Fara a avea un scaun, aseaza-te si ridica-te. La batranete vei putea evita caderile.

7. Bea un ceai in fiecare zi

Ceaiul reduce nivelul de stres, nivelul hormonilor si creste rata supravietuirii in urma unui atac de cord cu 28%.

8. Mergi la culcare cu o ora mai devreme

O ora de somn in plus poate fi suficienta pentru a scadea presiunea arteriala in mai putin de 6 saptamani.

9. Daca esti in spital, bea iaurt

Un iaurt nu numai ca iti pastreaza stomacul sanatos, insa s-a demonstrat ca are un efect pozitiv asupra imunitatii.

10. Foloseste ata dentara in fiecare zi

Daca pe langa pasta si periuta folosesti si ata dentara, poti castiga 6,4 ani. Bacteriile care cauzeaza inflamatiile sunt precursoarele bolilor de inima.

11. Respira cu un pai

In fiecare zi incearca sa respiri adanc... printr-un pai. Acest lucru iti va imbunatati functia plamanilor, iti va incetini bataile inimii si iti va scadea presiunea arteriala.

12. Tine-ti locuinta in ordine

Avand grija de bani, fiind orientat spre detalii si punand totul la loc iti va stimula serotonina din creier, responsabila de cat mananci sau cat de bine dormi.

13. La micul dejun mananca sunca, nu carnati

Daca vei face acest lucru, arterele tale nu se vor infunda si vei reduce riscul unui atac de cord sau al dementei.

14. Nu te teme de ce e mai rau

Ingrijorandu-te de starea sanatatiii tale nu este un lucru rau, insa va trebui sa iei atittudine. Cei care isi fac griji sunt mult mai predispusi la accidente sau violenta.

15. Mergi pe jos in fiecare zi

Plimbarile pe jos sunt un lucru bun. Ele iti limpezesc mintea si te feresc de un declin al memoriei.

16. Pune mai putin in farfurie

Sobolanii, soarecii, mustele si maimutele traiesc mai mult atunci cand mancarea lor este redusa la o treime. Deci concluzia este ca atunci cand manaci mai putin, metabolismul are mai putin de munca, incetineste si produce mai putini radicali liberi.

17. Alege-ti prieteni sanatosi

Socializarea nu este atat de sanatoasa pe cat pare, insa petrecerea timpului cu oameni sanatosi are o mare influenta subconstienta asupra comportamentului tau.

18. Apuca-te de gradinarit

Gradinaritul combina exercitiile cardiovasculare cu flexibilitatea, anduranta si intarirea muschilor. O ora de gradinarit este echivalentul a 5 kilometri.

19. Ia seleniu

Seleniul este un antioxidant ce provine din sol. El lipseste din fermele moderne. In cantitati mari e daunator, iar lipsa lui poate duce la diabet de tip II.

20. Foloseste o ceapa in plus

O ceapa de 80 de grame poate suplini cele cinci portii de fructe si legume necesare zilnic. Cei care mananca ceapa te fereste de cancer colorectal, laringeal si ovarian.

21. Bea lapte

Vitamina D din lapte are un efect anti-inflamator. Nivelul scazut al acestei vitamine in sange este asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida.

22. Nu tine fructele la frigider

Daca tii fructele la temperatura camerei, ele vor avea mult mai multe prorietati. Rosiile, pepenele, grepfruit-urile tinute la temperatura camerei, contin de doua ori mai mult beta-caroten decat cele tinute in frigider si de 20 de ori mai mult licopen – deoarece caldura le permite sa se coaca.

23. Fa sex de cel putin 2 ori pe saptamana

Cei care fac sex de trei ori pe saptamana isi adauga inca doi ani la viata, iar cei care au fac sex in fiecare isi prelungesc viata cu pana la opt ani.

24. Uita ceva in fiecare zi

Avem multe probleme cu memoria pentru ca incercam sa tinem minte foarte multe lucruri. In creier sunt blocate multe informatii care nu ne mai sunt folositoare. Solutia ar fi sa incercam sa uitam cate un pic pentru a face loc noilor informatii ce trebuie stocate.

25. Slabeste

Trebuie sa ai grija la grasimea acumulata in jurul taliei, deoarece aceasta grasime viscerala este foarte periculoasa.

26. Lucreaza-ti bicepsii

Ridicarea greutatilor este foarte buna contra imbatranirii. Un studiu facut pe femei de 40 de ani care s-au antrenat de doua ori pe saptamana cate treizeci de minute a scos la iveala faptul ca trupurile lor erau cu 15-20 de ani mai tinere si au castigat densitate osoasa in loc sa o piarda.

27. Uita de crema de soare

Capacitatea corpului de a sintetiza vitamina D din lumina solara se reduce odata cu inaintarea in varsta, iar un nivel scazut afecteaza imunitatea si oasele. Persoanele de peste 60 de ani sunt sfatuite sa ia suplimente zilnice de vitamina D si sa isi petreaca 20 de minute pe zi stand la soare.

28. Nu fii PREA fericita

Multi sunt de parere ca fericirea si optimismul sunt secretul unei vieti lungi, insa nu este adevarat. Cei fericiti subestimeaza riscurile de a fi bolnavi si nu cer ajutor medical.

29. Zambeste larg

Cand zambesti, eliberezi chimicale ce te fac sa te simti mai fericita. Insa cu cat razi mai mult, deci mai autentic, cu atat vei trai mai mult. Zambetul reflecta emotiile pozitive ce au legatura directa cu starea psihica si mentala.

30. Mananca fructe uscate

S-a demonstrat ca alimentele bogate in antioxidanti: stafidele, afinele si murele sunt niste super-alimete ce contin de 20 de ori mai multi antioxidanti decat orice alte alimente.

31. Accepta un job provocator

Daca esti de parere ca un job fara stres este mai bun decat unul stresant, sa stii ca nu este adevarat. Munca grea si realizarile te fac sa traiesti mai mult decat aceia care au cariere de succes ce sunt predispusi sa moara de tineri.

32. Spune adevarul

Minciuna poate declansa hormonii de stres ce creste rata batailor inimii si a respiratiei, incetineste digestia, cauzeaza tensiune si hipersensibilitate in muschi si fibrele nervoase.

Daca nu mai minti si spui adevarul, vei simti in mai putin de 10 saptamani imbunatatiri atat in plan fizic cat si in plan mental.

33. Bea vin in fiecare seara

Un pahar de vin rosu in fiecare seara– 125 ml – poate reduce riscul bolilor de inina, a anumitor tipuri de cancer si incetineste progresia bolilor neurologice tip Alzheimer.

34. Fii femeie

Cromozomii X le fac pe femei mai rezistente din punct de vedere al imunitatii.

35. Locuieste la munte

Sapte din zece comunitati ai caror membri au trait 100 de ani au locuit la munte. Fie ca e vorba de aerul proaspat sau de exercitii fizice, muntele face bine la sanatate. Iar daca nu se poate la munte, incerca macar sa locuiesti pe un deal.

36. Nu mai manca arahide

Arahidele contin 622 de calorii pe suta de grame, iar acestea se depun fara ca macar sa-ti dai seama. Si este nevoie de o ora de inot pentru a arde aceste calorii.

37. Impaca-te cu parintii

91% dintre cei care erau certati cu parintii aveau un nivel al presiunii sangvine foarte ridicat, sufereau de alcolism sau boli de inima. In schimb doar 44% dintre cei care erau in relatii bune cu parintii aveau de suferit.

38. Cearta-te cu partenerul tau

Nu tine in tine. Cei care isi suprima mania au cu 25% mai multe sanse sa moara de tineri.

Furia suprimata creste tensiunea arteriala, face loc insomniei, problemelor de inima si poate creste riscul de cancer.

39. Stai in pat in zilele de luni

Exista cu 18% mai multe riscuri sa mori in zilele de luni decat in cele de duminica si cu 25% mai multe riscuri sa mori iarna decat vara.

40. Dormiti in paturi separate

Daca iti imparti patul cu partenerul, acest lucru iti poate afecta sanatatea. Atunci cand partenerul tau isi schimba pozitia in somn, exista 50% sanse ca si celalalt sa isi schimbe pozitia. Iar sforaitul inrautateste toate aceste lucruri.

41. Joaca golf

S-a demonstrat ca cei care nu joaca golf mor cu 5 ani inaintea celor care practica acest sport. Pe langa acest lucru se adauga si faptul ca jucatorii de golf socializeaza.

42. Fa yoga

Yoga combinata cu exercitiile de aerobic si dieta, reduc nivelul colesterolului cu 20%.

43. Mesteca de 20 de ori

Daca nu mesteci mancarea asa cum trebuie iti dublezi riscul de a dezvolta diabet de tip II. Mestecatul te ajuta sa rupi mancarea, facand-o mai usor de digerat si facand nutrientii mai usor de absorbit.

44. Barfeste

O barfa buna cu prietenii creste nivelul progesteronului, reducand anxietatea si stresul. Dupa 20 de minute de barfa, fetele aveau mai mult progesteron decat cele care nu au barfit.

45. Misca-te

Activitatile mici sunt suficiente pentru a elibera in creier BDNF – ce face reversibila deteriorarea celulara asociata cu imbatranirea. Pune-ti o alarma pe telefon pentru a-ti aduce aminte sa te misti sau pur si simplu sa mergi putin in fiecare ora.

46. Mananca mai putina sare

La fiecare scuturare a solnitei pui jumatate de gram de sare. Multi dintre noi consuma 9 grame de sare, cu 3 grame mai mult decat ar trebui. Daca reduci cantitatea de sare, reduci cu 13% riscul de a face atac cerebral si cu 10% riscul de a dezvolta boli de inima.

47. Fa copii

Copiii te pot epuiza, insa iti salveaza viata. Barbatii care nu pot avea copii au de doua ori mai multe riscuri sa moara de o boala circulatorie, cancer sau accidente, iar femeile risca de patru ori mai mult.

Toti insa sfarsesc prin a deveni alcoolici sau deprimati. Adoptiile reduc aceste riscuri.

48. Nu-ti petrece noptile la TV

Dupa 25 de ani, fiecare ora petrecuta la TV iti poate lua 22 de minute din viata. Nu conteaza ca faci exercitii, muschii nu se misca, zaharurile si grasimile nu sunt procesate asa cum trebuie crescand riscul de a dezvolta diverse boli.

49. Razi

Umorul poate creste rezistenta la infectii. Un ras bun imbunatateste circulatia sangvina cu 20%. Suntem de 30 de ori mai predispusi de a rade impreuna cu alti oameni decat de unii singuri.

50. Fii tu insati

Nu te forta sa fii ca nimeni altcineva. Pur si simplu fii tu insati.

În articolul

Vrei sa traiesti 100 de ani? Fa urmatoarele 50 de lucruri

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Vremea 20 mai - 2 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. Furtunile din vestul Europei ajung și în România
a1.ro
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
HelloTaste.ro
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Catine
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
useit.ro
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
as.ro
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
MediCOOL
Efectele grădinăritului asupra organismului. Ce schimbări benefice pot produce
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
DeParinti
Cum îl determini pe copil să coopereze
MediCOOL
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
HelloTaste
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
x