Ce să NU faci pe 21 mai, de ziua Sfinților Constantin și Elena. Femeile trebuie să îndeplinească ACEST RITUAL, ca să le meargă bine
Publicat pe 19.05.2017 la 09:55 Actualizat pe 19.05.2017 la 10:22
21 mai este ziua in care sunt sarbatoriti sfintii Constantin si Elena.
Pe 21 mai, româii îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și mama sa, Elena. În popor, această zi sfântă se mai numește Constandinul Puilor, căci se spune că în această zi păsările de pădure îşi învaţă puii să zboare.
Tot în popor, se spune că această sărbătoare anunță începutul verii, iar cine lucrează în această zi pământul va avea bucăţele arse pe câmp. După ziua de Constantin şi Elena, nu se mai pune nimic în pământ, fiindcă se crede că totul se va îngălbeni ca aurul.
În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei. Tot ce se seamănă după această zi se va usca.
Nici femeile nu au voie să lucreze în bătătură în această zi sfântă, căci ulii le vor mânca puii din ogradă. În schimb, femeile trebuie să tămâie și să tropească prin casă cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele din cămin.
Tot pentru a se apăra de rele, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui. Iar prin fumul focului, trebuie să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul anului.
Împăratul Constantin cel Mare (272-337) a devenit eliberatorul şi protectorul creştinilor. El este primul împărat creştin din istorie, care, la îndemnul mamei sale, şi-a luat drept consilieri pe unii dintre episcopii vremii și a pus în funcţii de conducere oameni care credeau în Hristos.
Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). (sursa crestinortodox.ro)