În exil, și-a câștigat existența la o fermă de pui și într-un mic atelier de tâmplărie. Azi, Regele Mihai a murit

Publicat pe 05.12.2017 la 14:06 Actualizat pe 05.12.2017 la 14:29

Majestatea sa Regele Mihai I a încetat din viață în cursul zilei de 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Ultimul rege al României are o poveste de viață impresionantă.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al ÎI-lea și al Reginei-Mamă Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său. A urmat cursurile unei școli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în șine și mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florența, la mama sa.

În adolescentă, Principele Moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârsta de șaisprezece ani a devenit sublocotenent în armata română.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și că urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țara și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vilă Sparta, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956, la Versoix, un mic oraș de pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste 45 de ani.

Din biroul său de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în țara noastră.

Sursa familiaregală.ro

În articolul

În exil, și-a câștigat existența la o fermă de pui și într-un mic atelier de tâmplărie. Azi, Regele Mihai a murit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce pensie va avea un român cu 4.000 de lei salariu, după 35 de ani de muncă
a1.ro
Ce relație au părinții Doinei Teodoru cu Cătălin Scărlătescu. Actrița a spus cum se înțeleg aceștia
HelloTaste.ro
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Catine
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
useit.ro
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice
as.ro
Transformare spectaculoasă a fiicei milionarului părăsit de soţie pentru Cristi Borcea. A suferit mai multe operații estetice și s-a umplut de tatuaje
MediCOOL
Cum îți poți proteja coloana vertebrală. Sfaturile specialiștilor pentru a preveni durerile de spate
Spynews
Testul de inteligență care te pune în dificultate. Ce număr lipsește din imagine / FOTO
x