Medicii avertizează: Copiii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii pot avea afecțiuni neurologice

Publicat pe 07.07.2017 la 14:46 Actualizat pe 07.07.2017 la 14:53

Simpozionul ''Sunt prea mic ca să beau'' a fost organizat de Primaria Municipiului Bucuresti.

Simpozionul ''Sunt prea mic ca să beau'' atrage atenția asurpra unor realități tulburătoare.

”Copiii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii pot avea afecțiuni neurologice, psihiatrice, malformații ale organelor interne, retard mintal, dar și incapacitate de adaptare, ADHD și autism, a afirmat vineri managerul Spitalului ''Sfântul Stelian'', medicul Teodora Ciolompea, în cadrul acestui eveniment.

"Se asociază în unele cazuri acest Sindrom Alcoolic Fetal din copilărie la vârsta adultă cu șomaj, cu incapacitatea de a se integra social, cu activități criminale sau violente. Mămicile să fie conștiente despre riscurile abuzului de alcool. Copiii pot avea afecțiuni neurologice, psihiatrice, malformații ale organelor interne, retard mintal, incapacitate de adaptare, ADHD și autism. În România, nu există această statistică, însă în Europa există statistici pe care ni le-au pus la dispoziție colegii de la Alianța EUFAST. Nu vorbim de consumatoarele cronice de alcool. Ceea ce îngrijorează este legat de consumul ocazional de alcool și mai ales de acest abuz de alcool pe care îl practică tinerele femei în weekend-uri. Se poate întâmpla să consume mai mult alcool și să nu știe, să nu își dea seama că sunt însărcinate", a explicat medicul, potrivit agerpres.ro.

Mai mult, gradul de afectare a copiilor poate fi mai mic sau mai mare și depinde foarte mult de cantitatea de alcool consumată de mamă și de vârsta gestației.

"Datele la nivel european arată că este în creștere acest consum de alcool de către tinerele femei care sunt la vârsta fertilă. Cam 20% dintre persoanele tinere care au fost cuprinse în această anchetă pe care a efectuat-o Alianța — vorbim de persoane între 17 — 30 de ani — au recunoscut că beau ocazional. Înainte era între 7 — 8% în urmă cu 10-15 ani. Este îngrijorător mai ales că nu se conștientizează acest risc. Nu se știe că și o singură băutură sau beție în timpul sarcinii poate cauza defecte ale creșterii, dezvoltării copilului", a mai spus medicul.

Simpozionul ''Sunt prea mic ca să beau'' a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în parteneriat cu European FASD Alliance.

În articolul

Medicii avertizează: Copiii ale căror mame au consumat alcool în timpul sarcinii pot avea afecțiuni neurologice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x