Prognoza METEO pentru prima parte a lunii mai. Cum va fi VREMEA în toată țara

Publicat pe 02.05.2017 la 18:23 Actualizat pe 02.05.2017 la 18:30

Ce au anuntat specialistii ANM.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au realizat prognoza meteo pentru prima parte a lunii mai. Află din materialul, de mai jos, cum va fi vremea în următoarele două săptămâni.

Vremea se va încălzi în primele zile ale lunii mai în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor ajunge și până la 27 de grade Celsius, peste cele normale în această perioadă din an, însă nu vor lipsi precipitațiile, sub formă de averse, în special în intervalele 3 - 5 mai și 7 - 9 mai, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1 - 14 mai 2017.

În perioada 5 — 10 mai, vremea se va răcori ușor în aproape toate zonele țării, urmând ca temperaturile să fie apropiate de mediile climatologice specifice pentru prima decadă a lunii mai. Ulterior, până la sfârșitul intervalului de prognoză, meteorologii estimează o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ceea ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.

În Banat, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 26 de grade și ale minimelor de 10 — 14 grade Celsius. În perioada 5 — 9 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi în jurul mediilor climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de 18 — 22 de grade și nocturne de 8 — 11 grade Celsius, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 3 — 5 mai și 7 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, local posibil însemnate cantitativ.

În Crișana, valorile termice vor fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 26 de grade Celsius și ale minimelor de 9 — 13 grade. În perioada 5 — 10 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de 17 — 21 de grade și nocturne de 7 — 10 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 3 — 5 mai și 7 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, local posibil însemnate cantitativ.

În Transilvania, până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi apreciabil, fiind de așteptat valori termice cu mult peste cele normale la început de lună mai, cu medii ale maximelor de 22 — 26 de grade Celsiu și ale minimelor de 6 — 10 grade. În perioada 6 — 10 mai, temperaturile, în scădere, se vor situa în jurul celor climatologic specifice, cu valori diurne de
16 — 20 de grade și nocturne de 4 — 8 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.

În intervalul 5 — 9 mai, aversele vor fi mai frecvente, izolat mai însemnate cantitativ. În celelalte zile, instabilitatea atmosferică se va manifesta pe spații restrânse, în orele după-amiezelor, prin ploi de scurtă durată.

În Maramureș, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere treptată, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 25 de grade și ale minimelor de 8 — 11 grade. În perioada 5 — 9 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi în jurul mediilor climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de
17 — 20 de grade și nocturne de 5 — 8 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalul 5 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, posibil chiar însemnate cantitativ.

În zona Moldovei, încălzirea vremii va fi semnificativă pe parcursul primei săptămâni, astfel că temperaturile se vor situa cu mult peste cele normale la început de lună mai. Vor fi, în medie, maxime de 22 la 27 de grade și minime de 7 — 13 grade. Între 7 și 10 mai, vremea se va răcori, devenind în general apropiată de specificul climatologic al perioadei, cu valori diurne de 17 la 21 de grade și nocturne de 5 — 9 grade, în medie regională. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o încălzire accentuată a vremii. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ vor fi cu o probabilitate mai mare în perioada 6 — 9 mai. În restul intervalului instabilitatea atmosferică se va manifesta în unele după-amieze prin ploi de scurtă durată, cu caracter local.

În Dobrogea, vremea va fi în încălzire chiar din primele zile ale lunii mai, iar valorile, relativ constante în mare parte a intervalului de referință, se vor situa peste cele climatologic specifice, cu precădere în partea continentală a regiunii, cu maxime de 20 — 24 de grade și minime de 10 — 13 grade Celsius , în medie. Spre sfârșitul celor două săptămâni, este estimată o
creștere semnificativă a temperaturii aerului. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 6 — 9 mai.

În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi apreciabil, fiind de așteptat valori termice cu mult peste cele normale la început de lună mai, cu medii ale maximelor de 23 — 27 de grade și ale minimelor de 8 — 12 grade. O ușoară răcorire a vremii este posibilă în perioada 8 — 10 mai, când temperaturile vor fi mai apropiate de cele climatologic specifice, cu valori diurne de 18 — 22 de grade și nocturne de 6 — 10 grade Celsius, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 6 — 9 mai.

În zona Olteniei, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 27 de grade și ale minimelor de 10 — 13 grade. În perioada 6 — 10 mai, este posibilă o răcorire ușoară a vremii, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu
valori diurne de 19 — 24 de grade și nocturne de 7 — 11 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.
Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 4 — 5 mai și 6 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, izolat însemnate cantitativ.

La munte, încălzirea vremii va fi semnificativă în primele zile din luna mai, astfel că temperaturile se vor situa cu mult peste cele normale în această perioadă din an. Vor fi, în medie, maxime de 12 la 17 grade și minime de 2 — 7 grade Celsius. Între 6 și 10 mai, vremea se va răcori, devenind în general apropiată de specificul climatologic al perioadei, cu valori diurne de 10 la 14 grade și nocturne de 0 — 5 grade, în medie. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o încălzire substanțială a vremii.

Ploi pe arii extinse și în cantități local însemnate vor fi cu o probabilitate mai mare în perioada 4 — 9 mai. În restul intervalului instabilitatea atmosferică se va manifesta după-amiaza prin ploi de scurtă durată, cu caracter local.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

În articolul Prognoza METEO pentru prima parte a lunii mai. Cum va fi VREMEA în toată țara:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 1 mai 2025. Racii se îndreaptă către relații sigure. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
observatornews.ro
Topul celor mai frumoase 50 de plaje din lume. Cea de pe primul loc se află în Europa, la 2 ore de zbor de România
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
HelloTaste.ro
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Catine
2 zodii atrag norocul și abundența pe 1 mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
useit.ro
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
as.ro
Suma pentru care un milionar celebru riscă falimentul! Judecătorul l-a „certat”: „Trebuie să se trezească”
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
MediCOOL
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
DeParinti
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
MediCOOL
De ce apar constipația și diareea în același timp. Cum se pot preveni aceste două tulburări digestive
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
HelloTaste
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
close
x