REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

Publicat pe 07.07.2016 la 09:35 Actualizat pe 07.07.2016 la 09:50

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Un studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor a arătat că jeleurile vândute pe piaţa din România conţin, într-o proporţie covârşitoare, substanţe care pot deveni periculoase în cantităţi mari. Realizatorii studiului notează că 9 din 10 produse conţin acid citric, trei din patru produse conţin proteină animală, unul din două este colorat cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gândaci, iar unul din patru produse conţine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu susţine că a achiziţionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanţuri de magazine.

"La 91 la sută dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora. Numai la 4 la sută dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la sută dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora”, arată studiul APC.

Un alt pericol legat de compoziţia jeleurilor existente pe piaţă ar fi cantitatea ridicată de zaharuri. "La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, se mai arată în studiu.

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialişti au între 44 şi 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilarea calciului care ar putea duce la osteoporoză, imunitate scăzută, gastrită, tulburări de ciclu menstrual, astemie, sinuzită, rinită şi cancer - în special de colon, menţionează studiul.

Multe dintre jeleurile roşii sunt colorate cu carmin care este extras din insecte, coşenile, specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, dar şi astm, alergii şi rinite, mai susţine studiul APC.

Sursa: news.ro

În articolul

REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x