REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

Publicat pe 07.07.2016 la 09:35 Actualizat pe 07.07.2016 la 09:50

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Un studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor a arătat că jeleurile vândute pe piaţa din România conţin, într-o proporţie covârşitoare, substanţe care pot deveni periculoase în cantităţi mari. Realizatorii studiului notează că 9 din 10 produse conţin acid citric, trei din patru produse conţin proteină animală, unul din două este colorat cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gândaci, iar unul din patru produse conţine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu susţine că a achiziţionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanţuri de magazine.

"La 91 la sută dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora. Numai la 4 la sută dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la sută dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora”, arată studiul APC.

Un alt pericol legat de compoziţia jeleurilor existente pe piaţă ar fi cantitatea ridicată de zaharuri. "La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, se mai arată în studiu.

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialişti au între 44 şi 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilarea calciului care ar putea duce la osteoporoză, imunitate scăzută, gastrită, tulburări de ciclu menstrual, astemie, sinuzită, rinită şi cancer - în special de colon, menţionează studiul.

Multe dintre jeleurile roşii sunt colorate cu carmin care este extras din insecte, coşenile, specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, dar şi astm, alergii şi rinite, mai susţine studiul APC.

Sursa: news.ro

În articolul REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
PARTENERI
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 iunie 2025. Scorpionii nu evită riscurile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro a afișat notele la probele scrise, după contestaţii
observatornews.ro
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro a afișat notele la probele scrise, după contestaţii
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
a1.ro
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
HelloTaste.ro
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Catine
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
useit.ro
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
as.ro
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
MediCOOL
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Iulia Albu a dezvăluit suma pe care a plătit-o pentru noua casă! S-a spus că ar fi costat peste 1 milion de euro, dar adevărul este altul: ”Am negociat”
Spynews
Iulia Albu a dezvăluit suma pe care a plătit-o pentru noua casă! S-a spus că ar fi costat peste 1 milion de euro, dar adevărul este altul: ”Am negociat”
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
DeParinti
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
MediCOOL
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
HelloTaste
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
close
x