REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

Publicat pe 07.07.2016 la 09:35 Actualizat pe 07.07.2016 la 09:50

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Conform unui studiu realizat de Asociația Pro Cosumatori (APC), 75 la sută dintre jeleurile existente în comerț conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci.

Un studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor a arătat că jeleurile vândute pe piaţa din România conţin, într-o proporţie covârşitoare, substanţe care pot deveni periculoase în cantităţi mari. Realizatorii studiului notează că 9 din 10 produse conţin acid citric, trei din patru produse conţin proteină animală, unul din două este colorat cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gândaci, iar unul din patru produse conţine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu susţine că a achiziţionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanţuri de magazine.

"La 91 la sută dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora. Numai la 4 la sută dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5 la sută dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora”, arată studiul APC.

Un alt pericol legat de compoziţia jeleurilor existente pe piaţă ar fi cantitatea ridicată de zaharuri. "La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, se mai arată în studiu.

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialişti au între 44 şi 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilarea calciului care ar putea duce la osteoporoză, imunitate scăzută, gastrită, tulburări de ciclu menstrual, astemie, sinuzită, rinită şi cancer - în special de colon, menţionează studiul.

Multe dintre jeleurile roşii sunt colorate cu carmin care este extras din insecte, coşenile, specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare, dar şi astm, alergii şi rinite, mai susţine studiul APC.

Sursa: news.ro

În articolul

REVOLTĂTOR! Specialiștii au dat verdictul: Jumătate din sortimentele de jeleuri conţin coloranţi extraşi din gândaci

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Catine
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
as.ro
Gigi Becali a început să râdă, după ce a votat! Mesajul transmis la ieşirea de la urne
MediCOOL
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
MediCOOL
Congelarea ovocitelor, soluția optimă pentru femeile care vor să fie mame mai târziu
HelloTaste
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
x