Adolescentii din Europa, consumatori inraiti de etnobotanice

Publicat pe 12.07.2011 la 17:49 Actualizat pe 12.07.2011 la 17:54

Un studiu condus de Comisia Europeana a descoperit faptul ca, inca din 2005, un total de 115 tipuri de stupefiante au ajuns pe piata din Uniunea Europeana. Majoritatea drogurilor sunt manufacturate in Asia, astfel fiind mai ieftine decat cele "traditionale", precum cocaina sau ecstasy.

In decembrie, anul trecut, Uniunea Europeana a convocat o sedinta continentala, prin care cerea interizcerea unei substante numite mefedrona, care are efectele drogului ecstasy. Aceasta miscare a avut loc in urma unor sondaje care sustineau faptul ca din cauza mefedronei s-au inscris 39 de decese in UE, printre care 37 in Irlanda si Marea Britanie.

In urma studiului, publicat in aceasta saptamana, s-a descoperit ca adolescentii irlandezi sunt cei mai mari consumatori de droguri, cu un procent de 16. Acestia au consumat stupefiante care imita efectele cannabisului, cocainei sau ecstasy-ului.

"Noi droguri sintetice au devenit disponibile pe piata din Europa. Acestea sunt toxice, pot provoca dependenta si au efecte adverse pe termen lung. Trebuie sa tratam aceasta problema la nivel european, pentru a ne salva copiii", a spus Viviane Reding , seful justitiei europene, citata de Independent.

Pe locul doi in topul celor mai mari consumatori de droguri sintetice se afla Polonia, cu 9%, apoi Marea Britanie, cu 8% si Luxembrug, cu 7%.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 12 mii de tineri din cele 27 de tari membre ale UE, alesi aleatoriu, cu varste curpinse intre 15 si 24 de ani.

Aceste droguri sintetice sunt vandute pe internet sau in asa numitele "shopuri". Conform studiului, majoritatea dintre tinerii care au facut parte din studiu sustin interzicerea mefedronei.

2011/07/12/327587-prescription-drugs.jpg


Substantele psihoactive au pus probleme si in Romania, unde fenomenul este cunoscut drept "etnobotanice". Dupa mai multe incercari esuate, abia anul acesta autoritatile au reusit sa inchida absolut toate "spice-shop"-urile din Bucuresti, desi este posibil ca acestea inca sa mai functioneze ilegal, atat in Capitala, cat si in alte orase ale tarii.

Ministrul Sanatatii Cseke Atilla a declarat ca proiectul prevede sanctiuni foarte dure, printre care si inchisoare de pana la 20 de ani in cazul in care s-a comercializat un asemenea produs si efectul a fost decesul unei persoane.

Astfel, toate magazinele care comercializeazae etnobotanice vor trebui reautorizate "in conditii foarte dure", iar proprietarii de astfel de magazine risca o pedeapsa cuprinsa intre 6 si 12 ani daca o persoana sufera vatamari care necesita internare de pana la 60 de zile in urma consumului acestor produse. Prevederile fac parte dintr-un proiect de lege adoptat in mai, anul acesta, de guvern.

"Prin acest proiect de act normativ ne dorim ca cei cei care vor mai fi tentati sa intre in acest angrenaj al etnobotanicelor sa fie descurajati de legislatia penala foarte dura", a sustinut Emil Boc .

In plus, conform sondajului Eurobarometru, unul din trei baieti a recunoscut ca a utilizat canabis cel putin o data de-a lungul vietii, comparativ cu o tanara din cinci, adica 20%. De asemenea, europenii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani fac o deosebire clara intre canabis si alte droguri ilegale, atat din punct de vedere al disponibilitatii, cat si din punct de vedere al efectelor acestora asupra sanatatii.

Mai multe informatii despre sondajul Eurobarometru puteti afla de pe site-ul Uniunii Europene.

Foto: theshackup.com
Citeste si Antena1.ro!

În articolul

Adolescentii din Europa, consumatori inraiti de etnobotanice

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2024. Peștii petrec timp cu persoana iubită. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
a1.ro
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
HelloTaste.ro
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
useit.ro
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
as.ro
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se „scaldă” în lux la 20 de ani
MediCOOL
Nopțile nedormite ne fac să ne simțim mai bătrâni decât suntem
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
MediCOOL
Alimentele sănătoase pe care le pot consuma veganii. Ce poți include în dietă
HelloTaste
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
x