Ce sa faci cand copilul tau este trist

Publicat pe 31.07.2010 la 12:17

Tristetea este un sentiment pe care il experimenteaza si cei mici. Potrivit specialistilor, el este parte a procesului de maturizare

Este dificil pentru orice parinte sa-si vada copilul trist si, de multe ori, nici nu stie cum sa reactioneze. Sentimentul de tristete este insa experimentat si de copii, iar felul in care reactioneaza in aceste momente poate sa le influenteze modul in care isi vor gestiona emotiile ca adolescenti si adulti.

Comunicarea este esentiala

Unii copii pot sa se refugieze in ei insisi si sa nu doreasca sa vorbeasca cu parintii. Poti sa-i lasi un timp, dar apoi trebuie sa gasesti o cale de comunicare. Poti constata lucruri dintre cele mai surprinzatoare, cum ar fi faptul ca se invinovateste pentru evenimentul ce le-a cauzat starea de tristete (moartea unei persoane dragi sau a animalului preferat, mutarea celui mai bun prieten in alt oras etc.).

Datoria parintilor este sa-l faca sa inteleaga ca nu este vina nimanui pentru astfel de evenimente si cu atat mai putin a lui. Copilul va dori atunci sa afle care este adevarul. In functie de varsta fiecaruia, trebuie sa gasesti o modalitate de a-i explica.

Nu fii surprins nici daca copilul va manifesta si alte sentimente, cum ar fi teama sau furia. De altfel, starea lui de spirit se poate schimba brusc in astfel de momente. Un copil pus numai pe joaca poate deveni dintr-o data apatic si dornic sa stea doar in bratele mamei, iar un copil cuminte poate face tot felul de nazdravanii.

Distrage-i atentia

O buna modalitate pentru a-l face pe copil sa scape de starea de tristete este sa-i oferi posibilitatea sa faca lucrurile care ii plac cel mai mult si sa-si practice hobby-urile. Lasa-l sa se joace cu orice isi doreste, mergeti in vizite ori lasa-l sa petreaca mai mult timp cu prietenii. Nu uita ca in orice situatie copilul poate sa izbucneasca in plans din senin. Atunci cand este in compania altor copii trebuie sa-l protejezi de vorbele lor rautacioase si sa-l convingi ca plansul este o modalitate normala de manifestare a tristetii atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Cand ceri ajutorul psihologului

Sunt cazuri in care ajutorul specializat este absolut necesar pentru a-ti ajuta copilul. Se intampla atunci cand cel mic nu reuseste sa treaca peste momentele de tristete si poate deveni depresiv.

Cele mai frecvente manifestari in astfel de situatii: pretinde ca nu s-a intamplat nimic, neaga evenimentul nefast care s-a petrecut; devine agresiv si adesea ii raneste pe altii; starea de tristete se prelungeste foarte mult; se izoleaza si nu vrea sa se mai joace cu alti copii si nici macar sa vorbeasca cu prietenii lui; notele pe care le obtine la scoala incep sa scada; incepe sa vorbeasca despre sinucidere.

Citeste si Revista Felicia

sursa foto: cnskaty.com

În articolul

Ce sa faci cand copilul tau este trist

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x