Ce să NU crezi despre relațiile de iubire
Publicat pe 21.03.2014 la 09:12 Actualizat pe 21.03.2014 la 11:54
Un expert dezvăluie opt mituri de-a dreptul suprinzătoare despre relații, incluzând ideea că gelozia înseamnă că ești pasional sau că atracția fizică nu scade atunci când ești cu adevărat îndrăgostit. Există sute de mituri despre relație, dar conform autorului Terri Orbuch, problema este că miturile persistente pot eroda și chiar distruge o relație.
Un expert dezvăluie opt mituri de-a dreptul suprinzătoare despre relații, incluzând ideea că gelozia înseamnă că ești pasional sau că atracția fizică nu scade atunci când ești cu adevărat îndrăgostit. Există sute de mituri despre relație, dar conform autorului Terri Orbuch, problema este că miturile persistente pot eroda și chiar distruge o relație.
Mitul 1: o relație bună înseamnă că lucrurile vor merge de la sine
De fapt cele mai puternice relații cer multă muncă. Problema este că toate filmele Disney și filmele hollywoodienne ne învață că totul este simplu și că relațiile solide nu necesită efort.
Cum știi dacă muncesti prea mult la o relație? Unul dintre semne este că cel mai des ești nefericit, nu fericit. Cu alte cuvinte, petreci mai mult timp încercând să faci totul să meargă cum trebuie decât să te bucuri de ea.
This unhappiness becomes less of a rough patch, and more like the "normal state of affairs," she said. Un alt semn rău este atunci când te străduiești să îmbunătățești lucrurile, dar nu vezi nici cel mai mic efort din partea partenerului de viață. Faptul că depui atât de mult efort trebuie să însemne ceva și să producă o schimbare.
Mitul 2: dacă partenerii se iubesc cu adevărat, își cunosc foarte bine nevoile și sentimentele
Este o greșeală să te aștepți ca partenerul să îți citească gândurile. Aceste lucruri sunt în general caracteristice copiilor, la vârsta adultă suntem responsabili pentru modul în care comunicăm ceea ce simțit și ce avem nevoie.
Mitul 3: dacă iubirea voastră este una adevărată, pasiunea nu va dispărea niciodată
Din cauza filmelor de dragoste și a romanelor siropoase, presupunem că dacă iubim pe cineva cu adevărat, atunci pasiunea și interesul pentru partener nu dispar niciodată. Dacă lucrurile trec printr-o perioadă mai proastă și simți că nu mai ești atras de cel care în urmă cu ceva timp îți facea inima să tresalte ori de câte ori îl vedeai, acest lucru nu înseamnă că relația nu mai poate fi salvată. Pasiunea dispare în mod natural, pe masură ce responsabilitățile cresc și rolurile se dezvoltă. Sexul pasional este produsul unei intimități emoționale solide, dar și a unei dorințe continue a căutării aventurii.
Mitul 4: Copiii întăresc o relație
Studiile arată că fericirea unei relațiii scade cu fiecare copil pe care îl are un cuplu. Acest lucru nu înseamnă că vă iubiți mai puțin sau că a avea un copil nu vă face să fiți mai uniți dintr-un anumit punct de vedere. Însă toate schimbările și problemele ce survin odată cu creșterea numărului de membri dintr-o familie pot complica o relație. A avea așteptări realiste ajută cuplurile să fie mai bine pregătite pentru noile roluri.
Mitul 5: gelozia este un indiciu al pasiunii
Gelozia ține de încrederea în tine și în relația ta, sau poate lipsa acestei încredere. De cele mai multe ori, gelozia nu face altceva decât să distrugă o relație. Partenerul care este mereu agitat că relația s-ar putea destrăma din cauza unei terțe persoane ajunge să devină posesiv și suspicios.
Mitul 6: certurile distrug o relație
Ceea ce distruge o relație este tensiunea acumulată, dar și faptul că lucrurile care rămân nerezolvate ajung să erodeze încrederea partenerilor în relația lor. Certurile pot fi sănătoase și reprezintă un mod de a clarifica aspecte importante ale unei relații. Tipul de ceartă este și el important. Cele pline de jigniri, în urma cărora partenerii se simt răniți și nu mai vorbesc unul cu celălălalt timp de câteva zile pot fi foarte distructive.
Mitul 7: pentru ca o relație să fie una de succes, unul dintre parteneri trebuie să se schimbe.
De cele mai multe ori este mai simplu să dăm vina pe celălalt decât să ne întrebăm cum ne putem schimba noi înșine. Fie îl accepți pe celălalt așa cum e el, fie schimbarea trebuie să vină de la celălalt și nu din cauza presiunilor tale.
Foto: hepta.ro