Cele mai erotice gânduri - surprinde-ţi inconştientul
Publicat pe 14.01.2014 la 16:56 Actualizat pe 27.01.2014 la 14:07
Multe din stările tale sunt rezultatul gândirii, conştiente sau inconştiente. Trebuie să înveţi un nou mod de a gândi dacă vrei să (te) simţi diferit. Resemnează-te, a evolua e verbul înscris în genele noastre. Colaborează.
Multe din stările tale sunt rezultatul gândirii, conştiente sau inconştiente. Trebuie să înveţi un nou mod de a gândi dacă vrei să (te) simţi diferit. Resemnează-te, a evolua e verbul înscris în genele noastre. Colaborează.
Suntem gândiţi de patternuri cognitive inconştiente, rezultante a multor influenţe ştiute şi neştiute. Determinate de frici, de necunoaştere, de necredinţă, de lene. Toate sunt scuze valide, până când durerea te face să nu le mai accepţi.
Când e ultima oară când ţi-ai propus, suveran şi conştient, să gândeşti ceva nou, dincolo de frică şi de îngrijorare? Surprinde-ţi inconştientul astăzi şi alege-ţi conştient să gândeşti şi să te gândeşti tu pe tine, odată ca niciodată. Fii un bun obsedat, dar nu te frică şi de victimizare ci de curaj şi de asumare.
Începe-ţi ziua nu în tradiţia obişnuită a gândirii automate care îţi face pomelnicul a ceea ce nu ai şi nu eşti încă. Începe ziua conştient, decide tu ce vrei să simţi şi să gândeşti, fără a te lăsa gândit de patternurile tale.
1. Fă altceva azi cu bogăţia ta de timp. Adică alegeri nu dictate de frică, ci de curiozitatea şi fascinaţia de a descoperi cu adevărat ce poţi şi ce nu poţi.
Nu rămâne un potenţial. Înfloreşte. Nu te gândi ce vrei să eviţi azi, ci gândeşte-te ce vrei să trăieşti azi. Entuziasm, bucurie, nostalgie, dor, împlinire? Inconştientul nu este o opţiune.
2. Cel mai greu lucru nu este să iei decizii, ci să nu iei nici o decizie, să rămâi confuz. Rupe lanţul slăbiciunilor, ia decizii radicale şi fă istorie personală. Schimbă toleranţă la frică cu toleranţă la risc.
Ia astăzi o decizie pe care o amâni de mult timp. Poate fi una minoră, cum ar fi să te apuci de sport, sau să-ţi suni mama să-i spui că o iubeşti, sau să spui cuiva căruia i-ai greşit „Iartă-mă”. Stagnarea nu este o opţiune.
3. Controlul real începe atunci când înveţi să foloseşti durerea şi plăcerea şi nu te vei lăsa tu condus de ele.
Nu te alinta în fata efortului şi a disciplinei. Istoria nu a fost făcută de oameni care şi-au asumat eforturi mediocre. Controlează-ţi excesele, depravarea nu este o opţiune.
4. Nu te panica în avans. Frică şi panica cu privire la ce va fi sunt o profeţie autoimplinita: din cauza lor vei lua decizii greşite în prezent care îţi vor aduce fix viitorul de care îţi este teamă.
Controlul real începe când nu vei mai trăi în frica anticipării viitorului. Nu îi poţi controla pe ceilalţi dar îţi poţi controla tu gândurile şi acţiunile. Scenarită nu este o opţiune.
5. Ai curajul să spui cine eşti şi ce vrei. Nu-ţi dori să fii dorit pentru masca ta, vei obosi să joci teatru. A fi tu însuţi este o formă de curaj. Pentru că asta înseamnă să-ţi argumentezi principiile morale şi intelectuale, după ce îţi depăşeşti frică de a nu fi acceptat. Curajul de a trăi, nu în absenţa fricilor, ci în ciuda lor. Laşitatea nu este o opţiune.
6. Alchimia existenţială este cea care dă sens şi ascendenta între doi oameni. Inconjura-te de cei care te fac să fii mai deştept, nu prin comparaţie cu ei, ci datorită lor.
Nu te înconjura de lăudători – te vei plictisi de ei şi te vor ţine pe loc. Suportă critică constructivă. Cu toţii ne construim prin împrumuturi existenţiale de la alţii. Împrumută de la cei pe care-i admiri. A fi deştept printre semidocţi nu este o opţiune.
7. Umple-ţi privirile de zâmbet şi de senin. Horoscopul tău îl scrii tu. Tu eşti scenaristul, regizorul şi actorul. Cu tristeţea şi victimizarea vei obţine doar milă şi compasiune. Oamenii vor înveşti în tine dacă văd că şi tu te ajuţi pe tine însuţi. Cerşitul nu este o opţiune.
8. Nu cere mai mult decât oferi este regula de aur care stă la baza oricărei relaţionări. Gândeşte-te ce ai oferit tu cu adevărat într-o relaţie, când ai ieşit din sfera ta de confort pentru a fi lângă celălalt. Şi doar atunci judecă-l pe celălalt, când bilanţul îţi confirma dreptul de a cere (socoteala). Manipularea nu este o opţiune.
9. Oricare ar fi întrebarea, dilema sau dorul, dragostea este răspunsul. Oricât ai compensa cu trivial sau cu ciocolată, oricât ai cerceta în stele şi în subconştient, terapia cea mai eficienta este dragostea. Iubeşte, demn şi asumat, de dragul tău. Anestezia emoţională nu este o opţiune.
10. Ridică-ţi ochii din pământ şi în drumul lor spre căutări celeste, odihneşte-ţi privirile pe oameni. Vei găsi aceleaşi umbre şi aceleaşi doruri, aceleaşi căutări şi aceleaşi nevoi.
Nu-i judeca pentru că nu ştii care a fost călătoria lor. Toţi avem traume îngropate în trecut. Analizează oamenii dar nu-i judeca. Răutatea nu este o opţiune.
11. Inventează-ţi liberul arbitru, e primul pas către a fi un demiurg. Eliberează-te de aşteptarea ca alţii să te facă fericit. Nimeni nu o va face decât după ce tu însuţi ai găsit o armonie constantă în tine.
Liberul arbitru înseamnă că în ciuda oricăror coordonate destinice, să alegi să fii altfel decât ţi s-a spus că poţi fi. Limitele tale le descoperi doar tu, nu ţi le poate spune nimeni. Fatalismul nu este o opţiune.
12. Durerea şi suferinţa nu înseamnă dragoste. Decât o tragedie fără sfârşit, mai bine un sfârşit tragic. Iar ceea ce azi poate părea tragic, timpul îţi va arăta că a fost de fapt o mare binecuvântare.
Nu exagera cu compromisul. O relaţie frumoasă trebuie să fie constructivă, nu o argumentare şi justificare furibundă. Drama nu este o opţiune.
13. Inevitabil, va trebui să-ţi revii din orice dezamăgire. Inevitabil, va trebui să începi să trăieşti din nou, înnobilat de cicatricile înţelegerilor, cu privirea senină a unui om care a înţeles adevărul şi i-a supravieţuit.
Şi chiar mai mult, nu doar există, ci trăieşte. Argint şi aur viu, dar mai ales, înţelegere vie. Depresia nu este o opţiune.
14. Fericirea nu este o consecinţă a dobândirii a ceva ce nu avem, ci este o recunoaştere şi apreciere a ceea ce avem. De avut nu o să ai niciodată destul, goană după mai mult, mai bun, nu se termină niciodată.
Nu mai fugi de fericire. Ori este aici şi acum, ori nu va fi niciodată. Dă-ţi voie să te bucuri de ceea ce eşti şi ai, fără teamă că te vei bloca în mediocritate. Nefericirea nu este o opţiune.
Şi nu mă uita. Când înţelegi ceva profund, repetă-ţi înţelegerea până devine o constantă a gândirii tale. Altfel doar te vei entuziasma temporar şi vei reveni la vechile obiceiuri cognitive. Nu-ţi mai aminti dramele tale care ţi s-au întâmplat, amintiste-ţi înţelegerile tale pentru care ai trudit din greu. Conştientizarea e sexy.
Sofia Dumitriu
Psiholog
www.artdevivre.ro
https://www.facebook.com/coaching.artdevivre