Cum influenteaza televizorul viata de cuplu
Publicat pe 31.07.2011 la 15:35 Actualizat pe 31.07.2011 la 15:37
Nu mai este de mult timp un secret faptul ca televizorul face parte din viata noastra, iar unii sunt dependenti si puternic influentati de magia lumii de dincolo de sticla.
Unul dintre aspectele intens analizate de sociologi, psihologi, dar si de specialistii in stiinte comportamentale este problema efectului emisiunilor TV si a dependentei de televizor asupra stabilitatii cuplului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pentru 65% din cupluri exista mai multe avantaje decat dezavantaje in ceea ce priveste influenta televizorului asupra vietii de cuplu.
Aspecte benefice aduse de micul ecran
Avand in vedere ca una dintre marile probleme ale cuplurilor vechi este aparitia monotoniei, televizorul este un bun prieten al perechilor sedentare care simt nevoia de varietate. Acesta este cel mai banal si mai cunoscut efect pozitiv al televizorului, pentru care ii pot fi iertate unele dintre micile dezavantaje.
In realitate, televizorul aduce o multime de influente pozitive psihicului printr-o vasta complexitate de aspecte.
Cum sa fim „pe aceeasi unda" cu partenerul
Experimental, psihologii englezi au demonstrat ca doua persoane care urmaresc acelasi set de evenimente in desfasurare isi modifica in mod asemanator activitatea electrica a creierului.
Astfel, chiar daca este vorba de doi membri ai unui cuplu cu temperamente opuse sau modele de gandire diferite, in zona parieto-temporala (laterala) a creierului apar curenti electrici asemanatori. Aceste impulsuri electrice ce strabat retele complexe de neuroni sunt un fel de raspuns innascut la aparitia unor anumiti stimuli la care creierul uman reactioneaza la fel. Astfel, indiferent daca unuia ii place ce vede, iar altuia ii displace, unul are o parere, iar celalalt alta despre ce vede la televizor, impulsurile electrice non-informationale sunt aceleasi.
Conditia este ca cei doi sa fie la fel de atenti la detalii, sunete si contraste de lumina. Asa cum arata studiile efectuate pe voluntari, dupa o ora de vizionare a acelorasi programe, cei care privesc capata o anumita incarcare electrica in diferite puncte ale scoartei cerebrale. Aceste puncte de sarcina electrica din creier emit un camp magnetic special, influentand in acelasi mod zonele implicate in afectivitate.
Stabilitatea unui cuplu este asigurata in mare parte de aceasta armonizare a trairilor, placerilor, bucuriei, dar si a tristetii. Nu trebuie uitat ca un cuplu se destabilizeaza mai ales atunci cand bucuriile unuia dintre parteneri nu coincid cu ale celuilalt sau cand tristetea unuia nu este impartita de ambii parteneri.
Foto: www.remotepatrolled.com
Citeste si Revista Felicia!